Lezyon Nedir, Ne Demek? Lezyon Neden Olur?

Konu sahibi son olarak 7 gün önce görüldü
dSSLQx1.md.jpg

Lezyon, tıbbi terim olarak vücutta normal dokunun yapısının bozulduğu, yaralandığı veya hasar gördüğü alanı ifade eder. Bu bozulma, ciltte, organlarda, sinirlerde veya diğer vücut dokularında meydana gelebilir.

Lezyonlar, farklı nedenlerle ortaya çıkabilir ve boyutlarına, yapısal değişikliklerine göre değişkenlik gösterir. Bunlar genellikle enfeksiyonlar, travmalar, tümörler, otoimmün hastalıklar veya diğer tıbbi durumlarla ilişkilendirilebilir.

LEZYON NEDİR, NE DEMEK?​

Lezyon, vücudun herhangi bir yerinde, genellikle hastalık veya travma sonucu oluşan doku hasarına verilen genel bir isimdir. Basitçe söylemek gerekirse, vücuttaki normal doku yapısının bozulması veya hasar görmesi lezyon olarak adlandırılır.

Lezyonlar genel olarak ikiye ayrılır:

Benign (İyi Huylu) Lezyonlar:
Genellikle zararsızdır ve kanser riski taşımaz.

Malign (Kötü Huylu) Lezyonlar: Kanser riski taşıyan veya kanser olma potansiyeli olan lezyonlardır.

Lezyonlar, tedavi gerektiren veya sadece izlenmesi gereken durumlar olabilir ve genellikle doktor tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gereken önemli tıbbi durumlardır.

LEZYON NEDEN OLUR?​

Lezyonlar, çeşitli nedenlerle vücudun farklı bölgelerinde oluşabilir. Lezyonların ortaya çıkmasının en yaygın sebepleri şunlardır:

Travma veya Yaralanma: Fiziksel darbeler, kesikler, yanıklar, cerrahi müdahaleler veya kazalar sonucu doku hasarı meydana gelebilir ve bu hasar lezyona yol açabilir.

Enfeksiyonlar: Bakteriler, virüsler, mantarlar veya parazitler vücudun dokularına zarar vererek iltihaplanma ve lezyonlara neden olabilir. Örneğin, herpes virüsü ciltte veya mukozalarda lezyonlara yol açabilir.

Otoimmün Hastalıklar: Bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına saldırdığı durumlarda (örneğin lupus veya sedef hastalığı), ciltte ve organlarda lezyonlar görülebilir.

Kronik Hastalıklar: Uzun süren hastalıklar da doku bozulmasına ve lezyon oluşumuna yol açabilir. Diyabet, damar hastalıkları ve romatoid artrit gibi durumlar bunlara örnektir.

Kanser: Kanser hücrelerinin kontrolsüz büyümesi, sağlıklı dokularda yapısal bozulmaya ve lezyon oluşumuna neden olabilir. Malign (kötü huylu) lezyonlar, genellikle kanserle ilişkilendirilir.

Tümörler: Hem iyi huylu (benign) hem de kötü huylu (malign) tümörler, vücut dokularında lezyon oluşumuna yol açabilir. Tümörlerin büyümesi, çevredeki sağlıklı dokuların yapısını bozabilir.

Alerjik Reaksiyonlar: Bazı alerjik reaksiyonlar ciltte kızarıklık, kabarcıklar veya yaralara (lezyonlara) yol açabilir.

Radyasyon ve Kimyasal Maddeler: Uzun süre radyasyona maruz kalma ya da kimyasal maddelerle temas, ciltte ve diğer dokularda lezyonlara neden olabilir.

Metabolik ve Genetik Bozukluklar: Vücutta metabolik işlevlerin bozulması veya genetik anormallikler de doku hasarına yol açabilir.

KAYNAK

Lezyonlar genel olarak ikiye ayrılır:

Benign (İyi Huylu) Lezyonlar:
Genellikle zararsızdır ve kanser riski taşımaz.
Malign (Kötü Huylu) Lezyonlar: Kanser riski taşıyan veya kanser olma potansiyeli olan lezyonlardır.

Lezyonlar, tedavi gerektiren veya sadece izlenmesi gereken durumlar olabilir ve genellikle doktor tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gereken önemli tıbbi durumlardır.

Kanser riski taşıyan hastaların ilaçlı MR görüntüsünde ortaya çıktığında ameliyat veya biyopsi sonucu gelene kadar korku yaratır ancak iyi huylu da olsa sinir hasarı yaratabiliyor diye biliyorum, doğru mudur? @climax

Kanser riski taşıyan hastaların ilaçlı MR görüntüsünde ortaya çıktığında ameliyat veya biyopsi sonucu gelene kadar korku yaratır ancak iyi huylu da olsa sinir hasarı yaratabiliyor diye biliyorum, doğru mudur? @climax
Hiç bişi anlamadım. Beyin tümörleri açısından soruyorsan evet doğru.

Bende var. Ağustos'un başında bir Eşek arısı ile kavga ettik. Bir yumruk attım ama ıskaladım. Daha önce bu şekilde öldürdüğüm olmuştu. Belleri ince ve hemen kırılıyor. Iskalyınca benim için kötü oldu. Kolumdan ısırdı ve kaçtı. Isırılan yerde hala şişlik ve kızarma var ve şu aşamada kaşınıyor. Geçmiyor bir aydır. Şimdi neyim varmış artık öğrendim. Kolumda bir lezyon var. Vurmadan önce iyi nişan alın. Sonrası kötü oluyor.

Hiç bişi anlamadım. Beyin tümörleri açısından soruyorsan evet doğru.
İyi huylu tümörleri bazen takibe alıp ameliyat etmiyorlar ancak yine de iyi huylu olması, çevre dokulara ve sinirlere zarar vermeyeceği anlamına gelmiyor. Kötü huylu olmasa da yavaş yavaş bulunduğu bölgeye ve yakınında var olan sinirlere zarar verebiliyor. Yağ dokusunu bile yok edebiliyor.
İyi huylu tümöre bağlı lezyon oluşumu da önemsenmeli diye biliyorum ve bazı insanlar nasılsa iyi huylu diye takibi aksatabiliyorlar.

İyi huylu tümör sinirlere zarar verirse ani felç riski de yaratabiliyor, bu sebeple iyi de olsa doktor kontrollerini aksatmasınlar anlamında yazdım.

İyi huylu tümörleri bazen takibe alıp ameliyat etmiyorlar ancak yine de iyi huylu olması, çevre dokulara ve sinirlere zarar vermeyeceği anlamına gelmiyor. Kötü huylu olmasa da yavaş yavaş bulunduğu bölgeye ve yakınında var olan sinirlere zarar verebiliyor. Yağ dokusunu bile yok edebiliyor.
İyi huylu tümöre bağlı lezyon oluşumu da önemsenmeli diye biliyorum ve bazı insanlar nasılsa iyi huylu diye takibi aksatabiliyorlar.

İyi huylu tümör sinirlere zarar verirse ani felç riski de yaratabiliyor, bu sebeple iyi de olsa doktor kontrollerini aksatmasınlar anlamında yazdım.
Ha yo. Bi bok olmaz. Korkma

Kola siyah dimi. Kırmızı olabilir diyo. Ya nasıl kırmızı olsun ki diyosun 1921 de Detroit tiggres baseball takımının kuruluş yıldönümü için verilen davette o güne özel kırmızı kola dağıtıldı diyo mesela @Stockholm Sendromu

Detroit neresi, beyzbol takımı kim, neyin yıldönümü, o yılda coca cola var mıydı kaçıncı yılı takımın ne oldu da böyle özel bi durum oldu şampiyon falan mı oldu bilmediğin için "tamam" diyosun, kırmızı kola olabilir.

Kola siyah dimi. Kırmızı olabilir diyo. Ya nasıl kırmızı olsun ki diyosun 1921 de Detroit tiggres baseball takımının kuruluş yıldönümü için verilen davette o güne özel kırmızı kola dağıtıldı diyo mesela @Stockholm Sendromu

Detroit neresi, beyzbol takımı kim, neyin yıldönümü, o yılda coca cola var mıydı kaçıncı yılı takımın ne oldu da böyle özel bi durum oldu şampiyon falan mı oldu bilmediğin için "tamam" diyosun, kırmızı kola olabilir.
inanılmaz ikna edici bir gücü var. hipnoz oluyorsun resmen..... bir bakmışsın, her dediğine okeysin.djkfgh

Ay tamam. İyi huylu olanlar da kötüdür. Felç falan eder maazallah. Kör eder :D
İyi huylu tümörlerin kansere dönüşme olasılığı bile var ancak tabii ki düşük bir ihtimal, ben yine de bu olasılıkları göz ardı etmem.:)

Bu ihmalkar tavırlar yüzünden kanser bile çok geç fark ediliyor, iyi huylu da olsa doktorlarının önerdiği takip süresini kimse aşmamalıdır.

Yüzündeki epidermoid kisti 10 yıl boyunca kontrol ettirmediği için kısmi felç geçiren var çünkü iç kısımda büyüme yapıp, sinirleri harap etmiş.

Olasılık çok düşük de olsa doktorlarının takip çizelgesini aksatmasınlar diyorum sadece.

¯\_(ツ)_/¯ ne bilim awk2

Geri