Leyle-i Kadir

Konu sahibi son olarak 2617 gün önce görüldü
Leyle-i Kadir

Evvelâ iki rek'at namaz, her rek'atta Fâtiha'dan sonra yedi kere İhlâs-ı şerîf okunacak, selâmdan sonra yetmiş kere istiğfar edilecektir.

Sonra yine iki rek'at namaz, her rek'atda Fâtiha'dan sonra üç kere İhlâs, selâmdan sonra şu duâ okunacak:

131_1.gif

Kadir Gecesi, Kur’an’ı Kerim’in indiriliş müjdesinin bir bereketidir.

Henüz Kur’an’ı Kerim öğrenmeyen kardeşlerimiz cami cami dolaşmaktansa bir saat iki saat oturup Kur’an’ı Kerimden bir şey okuyayım bir kelime olsun öğreneyim dese böyle diyen kişi bu geceyi ihya etmede yol tutmuş olur.

İnsanlar kadir gecesi diye el açıp dua ediyorlarsa, kadir gecesi gibi kabul olmaz mı? Hocam Gönenli yarabbi bu gece kadir gecesi olmayabilir, sen bizim için kadir gecesi eyle diye gözyaşlarıyla dua etmişti.

Birde kişinin kadir gecesi vardır. Kişi kendi kadir gecesini bulmalı. Dua ile bu geceye erme isteğinde olmalı, yalvarmalı yakarmalı.

Biz ibadet deyince namaz kılmak zannediyoruz. Peygamberimiz (s.a.s) kişi bir mevzuyla meşgul olursa hatta o öğrendiği şeyle de amel etmeyecek olsun yinede o geceyi nafile ibadetle geçirmekten eftaldir buyuruyor.

Kadir gecesinde siyer-i nebiden okusak ne olur? Temin ederim kadir gecesinin feyzinden azami derecede yol tutmuş olursun.

Cami cami gezerken nefsimizi mi tatmin ediyoruz, yoksa rızayı mı düşünüyoruz? İçindeki müftüye sormak lazımdır. Peygamberimizin hayatını okurken en az cami dolaşmak kadar feyz alacaktır.

Peygamberimizin duası: Geceye erdiğimizde ne yapalım diye soruyor sahabe.

" Allahümme inneke afüvvün kerimün, tuhıbbül affe fa'fü anni "

Allah’ım muhakkak ki sen gerçekten affedicisin, istemeden verirsin sen affetmeyi de seversin, (severek affedersin bir başka şekilde) beni affeyle.

Allahümme için ismi azam bile diyorlar. Allahümme derken içimiz titresin. Peygamberimiz Allahümme yarabbi yarabbi diyor.

Kadir Gecesinin Hikmeti

Kur’an ayındayız ve bin aydan daha hayırlı kadir gecesi gibi büyük bir nimete inşallah rabbimiz bizi ulaştırsın o nimeti biz rabbin ihsanı olarak görüyoruz.

İnşallah bu gecede bizim için kadir olsun. Nereden gelip nereye gidiyorum?

İman benim Allah’a yaklaşmam için bana Allah’ın bir lütfudur. Ve benim bu imani ölçüdeki teslimiyetim ve imani anlayışım için hazreti Muhammed (s.a.s) şarttır.

Kadir gecesi de böyle idrak edilir. Nedir kadir gecesi? Kuran’ın bu gecede indirildiği hususunu beyan ediyor ayeti kerimede.

Peki, Kur’an neye denir? Kur’an Arapça fu’lan kalıbındadır. Herhangi bir kelimede o kalıba sokulabilir. Kıraat edilmekten geliyor. Efendimiz kıraat etmeseydi Kur’an olmayacaktı adı. Efendimiz kıraat ettiği için Kur’an.

Peki, kime indirilmiştir Kur’an? “Münezzilen alannebiyyi” Efendimiz (s.a.s)’e inzal edilmiştir.

O halde biz bir kere kadir gecesinden şerefyâb olmak istiyorsak, nereden gelip nereye gittiğimizi idrak için hazreti Resûlu Ekreme (s.a.s) bakacağız. Bunu anladığınız gün sizin için kadirdir diyor âlimler. Umuma bir kadir gecesi var birde sizin hayatınızı değiştiren bir gece var.

Geceye niye teşbih ediyor gündüz olmaz mı bu? Biz bunu anlamadığımız müddetçe karanlıktayız çünkü. Onun kadrini bildiğimiz zaman bizim için kadir başlıyor.

Kur’an’la tanışmak Resûlullahla tanışmaktan geçiyor.

(Mehmet Fatih Çıtlak)

Geri