le ballon rouge (the red baloon)

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
1956 yapımı kısa film.
en iyi özgün senaryo dalında akademi ödülünü almış bir güzel film. belli aralıklarla seyredilir, üzülünür, gülümsenir.
bana şöyle geliyor bu film: le petit prince nasıl ki çocuk kitabı gibi görünüp daha çok yetişkinlerin hissetmesi gereken bir kitapsa, bu film de çocuk filmi gibi görünüp her yaştan seyircinin hissetmesi gereken bir film. hissetmek fiilini bilerek kullanıyörüm.
bugün tekrar seyrettik, bence tam şu ortamda alt metniyle çok anlamlı filmdir.

youtubeda mevcut.

Ben filmi bu basliktan sonra izledim, cok begendim,
kismen güldüm"simdi bana itaat et ve burada uslu dur balon", genellikle duygulandim
baslik icin cok tesekkürler lari, gerisi biraz spoiler icerebilir

Cocuk gelisimcisi psikolog Jean Piaget cocuklukta belirli bi yas araliginda "sembolik islem dönemi" oldugunu, o dönemde esyalara da bir bilinc/ruh atfettifigimizi ileri sürer
mesela kücük bir cocuk oyuncak ayisini bahcede unutur, ertesi gün ona sarilip cok üsüdügü kalbi kirildigi icin agladiginda animist evrededir
Ayni bu filmdeki Pascalin(Cemal Süreya bu ismi takmis) balonuyla kurdugu yogun duygusal iliski gibi.
Hem kitlesel bi elestiri hem insan dogasinin siddet egilimine yönelik iki kanaldan islendigini düsünüyorum filmin,
1956 yapim yani ikinci paylasim savasindan sadece on bir sene sonra ki binalar yer yer yıkık
balon renginin kirmizi secilmesi Ekim, Cin, Kültür Devrimlerinlerinin -20.yy.devrimlerinin-rengi olmasiyla ilintili olabilir,
film sonunda sıra sıra diğer renklerle dizilerek fransa bayragi renklerini olusturulmus.
aileden okula kadar her devlet kurumunda ötekilestirilen, sindirilmeye calisilan bi nesne oluyor bu baloncuk.
Insanin aidiyet besleyemedigine, sahip olamadigina yonelik siddet egiliminde olabilecegini balonu kacirip onu patlatmasiyla düpedüz öne serilmis.

Kücük Prens'le süt kardesler.
Ara sira hayal kurabilmenin ve kücük olmanin bilgeligine dair umutlu bi animsama icin izlenebilir

Son düzenleme:
Buna biraz baktım. Altyazılıydı izleyesim gelmedi ama kafamın rahat olduğu bir an izleyeceğim. Çocuk çok şapşik sklj

Geri