Kuzey Kore'den kaçırılan telefon: Her şey yasak, 5 dakikada bir otomatik ekran görüntüsü alıyor

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
Kuzey Kore'den kaçırılan akıllı telefon uluslararası medyada gündem haline geldi. Telefonun akılalmaz özellikleri ve uyguladığı sansür BBC tarafından haberleştirildi

1748781792915.png

Kuzey Kore’de yönetim vatandaşlarının dış dünyayla olan bağlarını tamamen koparmak için teknoloji üzerinde sıkı bir kontrol uyguluyor. Ülke genelinde Güney Kore kültürüne ait her türlü ifade ve içerik yasaklanırken, cep telefonları dahil tüm dijital cihazlar devletin sansür ve gözetim mekanizmasının bir parçası haline getirilmiş durumda.

Oppa yerine Yoldaş​

Güney Kore’ye özgü kelimeler ve ifadeler, Kuzey Kore yapımı akıllı telefonlarda otomatik olarak sansürleniyor. Örneğin, Güney Kore'de hem ağabey hem de sevgili anlamında kullanılan popüler “Oppa” kelimesi, otomatik olarak “Yoldaş” olarak değiştiriliyor. Klavye altında yer alan uyarıda ise bu kelimenin sadece kardeşler arasında kullanılabileceği belirtiliyor.

Güney Kore: Kukla Devlet​

Kullanıcılar "Güney Kore" yazmak istediğinde ise sistem otomatik olarak bu ifadeyi “Kukla Devlet” şeklinde değiştiriyor. Rejim, bu ifadeyi Güney Kore’yi ABD'nin kontrolünde bir yapı olarak göstermek için kullanıyor.
Sansür yalnızca kelimelTüm telefonlar, tıpkı radyolar gibi, devlete ait propaganda içerikleriyle önceden yüklenmiş olarak halka sunuluyor.

Cihazlar mühürlü şekilde geliyor ve dışa açık hale getirme çabaları ağır suç olarak değerlendiriliyor. Ülkede internet erişimi ise yalnızca rejim tarafından yetkilendirilmiş çok dar bir kesime tanınıyor. Halkın büyük bölümü için internet, ulaşılması mümkün olmayan bir kavram.

Son yıllarda kaçan yüzlerce Kuzey Koreli vatandaşın ifadelerine göre, Kim Jong Un yönetimi “yabancı kültürel etkilere” karşı mücadelesini sertleştirmiş durumda. Telefonlar, düzenli olarak kontrol edilerek şüpheli isimler, ifadeler ve Güney Kore’ye özgü argo kullanımlar açısından inceleniyor.

Telefonlar her beş dakikada bir otomatik olarak ekran görüntüsü alıyor. Bu görüntüler, kullanıcıların erişemeyeceği gizli bir klasöre kaydediliyor ancak yetkililer tarafından görüntülenebiliyor. Böylece, kullanıcıların tüm dijital hareketleri düzenli olarak denetleniyor.

K-pop'un cezası idam​

Güney Kore dizileri (K-dramalar) ve K-pop müziği ise rejimin özellikle hedef aldığı içerikler arasında. Bu tür materyallerin izlenmesi ya da paylaşılması ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Öyle ki, sadece K-pop müziği dinlediği ve paylaştığı için 22 yaşındaki bir genç kamuoyunun önünde idam edildi.

Kuzey Kore’de dijital mahremiyet diye bir kavram bulunmuyor. Rejim, iletişim araçlarını hem propaganda aracı hem de gözetleme sistemi olarak kullanıyor. Güney Kore kültürü ve diliyle en ufak bir temas dahi, vatandaşlar için büyük bir risk anlamına geliyor.

Kaynak

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin bir halka yansıtılan kısmı var bir de gizli olan ve daha bilmediğimiz neler ürettiler acaba?

Zaten bu atmosfere doğdukları için çok da zorlanmıyordur kuzeyliler. Zindanda olduğunu bilmeyen adam için dert değil karanlık. Ama Güney Kore bitebilir. Ve kuzey, güneyi işgal ederse yazık olur k-pop culara.

Zaten bu atmosfere doğdukları için çok da zorlanmıyordur kuzeyliler. Zindanda olduğunu bilmeyen adam için dert değil karanlık. Ama Güney Kore bitebilir. Ve kuzey, güneyi işgal ederse yazık olur k-pop culara.
Bu nefretin özünde tam olarak ne var?

Bu nefretin özünde tam olarak ne var?
Soruyu anlamadım. Kore'den nefret etmiyorum ben :D

Birbirlerine niye düşman diyorsan sebep 2. dünya savaşında Rusya'nın kuzeyi, ABD nin güneyi alması ve desteklemesi. Bir taraf komünist, diğer taraf liberal yönetime verildi.

Zaten öncesinde de Kore japon sömürgesi idi.

Yani Koreli dediğin adamlar hiç bir zaman kendi kararlarini kendisi almadı ve kendi kaderlerini yaşamadı.

Bence güzel bir sosyal deney laboratuvarı Kore. Aralarında mezhep yada etnik köken farkı olmayan aynı özellikteki toplumu ikiye bölüp birini maymun birini insan gibi yetiştirip sadece 70 80 sene sonra nasıl farklı hale geldiğini görebiliyoruz

Soruyu anlamadım. Kore'den nefret etmiyorum ben :D

Birbirlerine niye düşman diyorsan sebep 2. dünya savaşında Rusya'nın kuzeyi, ABD nin güneyi alması ve desteklemesi. Bir taraf komünist, diğer taraf liberal yönetime verildi.

Zaten öncesinde de Kore japon sömürgesi idi.

Yani Koreli dediğin adamlar hiç bir zaman kendi kararlarini kendisi almadı ve kendi kaderlerini yaşamadı.

Bence güzel bir sosyal deney laboratuvarı Kore. Aralarında mezhep yada etnik köken farkı olmayan aynı özellikteki toplumu ikiye bölüp birini maymun birini insan gibi yetiştirip sadece 70 80 sene sonra nasıl farklı hale geldiğini görebiliyoruz
Senin için demedim.:)
Son paragrafta bahsettiğin durum gerçekten de vahim ve farklı sebepler de var mı diye merak ettim.

Senin için demedim.:)
Son paragrafta bahsettiğin durum gerçekten de vahim ve farklı sebepler de var mı diye merak ettim.
İşe kuvai milliye ruhu ile bakıp kuzeyi haklı bulanlar var. Hiç olmazsa Amerika sömürgesi olmadı, onların desteği ile yalancı refah yaşamadı diyen çok insan var. Kuzeyin Rusya kucağında oldugunu hiç dikkate almaz bunu diyenler. Evet doğru. Ona bakarsan Japonlar da Amerika eliyle teknoloji devi oldu ve gelişti. Çok çalıştıkları yada beyefendi oldukları için olmadı bu durum. İyi bir hizmetkar olduklari için bugüne kadar sorun yasamadilar. Ama tek parmak hareketi ile Kuzey Kore'ye döner o ada.

İşe kuvai milliye ruhu ile bakıp kuzeyi haklı bulanlar var. Hiç olmazsa Amerika sömürgesi olmadı, onların desteği ile yalancı refah yaşamadı diyen çok insan var. Kuzeyin Rusya kucağında oldugunu hiç dikkate almaz bunu diyenler. Evet doğru. Ona bakarsan Japonlar da Amerika eliyle teknoloji devi oldu ve gelişti. Çok çalıştıkları yada beyefendi oldukları için olmadı bu durum. İyi bir hizmetkar olduklari için bugüne kadar sorun yasamadilar. Ama tek parmak hareketi ile Kuzey Kore'ye döner o ada.
Gerçekten de çok ürkütücü bir tablo ve yıllarca da açlık, sefalet çektikleri halde halen birbirlerine düşmanlık besliyorlar oysaki bir arada olsalardı her şey farklı olabilirdi.

Japonya 2. Dünya savaşında Amerika'ya karşı savaştı ve Modern Teknoloji kullanarak. Savaş 2 Atom Bombası sayesinde sonlandırılabildi.

Kuzey ve Güney Kore'de zamanında Doğu ve Batı Almanya gibi. Plan ekonomisi savunucularına karşı özgür ekonomi savunucularının savaşı. Tamamen bir fikir savaşı. Bizde de CHP ve AKP savaşı gibi. Birisi serbest ekonomiyi benimserken, diğeri devletleştirme özlemi içinde.

Sonuç fikir farklılığı olsada yine ekonomi üzerinde egemenlik kurmaya dayanıyor. Bütün savaşların nedeni bu. Filistinlilerin öldürülmeleri ve sürülmek istenmelerinin arkasında da yine büyük devletlerin ekonomik kaygıları yatıyor. Mercedes gibi büyük kuruluşların İsrail'e maddi destek sağlamalarının ardında da bu gerçek yatıyor.

Güney Kore ekonomisi uçarken, Kuzey Kore ekonomisi sürünüyor. Bu nedenle de Güney ile her tür halk zemininde bağlantıya engel konuyor.

Batı Almanya ve Doğu Almanaya arasındaki ilişki de aynen böyleydi. Doğu sonunda çöktü. Berlin'in ortasından bir Duvar gerçerdi ve bu Duvar boyu hareket algısına ateş eden cihazlar bağlıymış.

Serbest ekonomiler piyasa için üretim yaparken, plan ekonomilerinde Devlet için üretim yapılır. Genelde Askeri teçhizat.

Geri