Kuzey Kore'de Eğitim ve Propaganda

• Kullanıcı SiNGo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bunları Biliyor musunuz? Arşiv
Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Çelebi Alper'den alıntıdır.

Kuzey Kore’de eğitim
sisteminden, ülkede ziyaret ettiğim okulda çektiğim görseller eşliğinde bahsedeceğim. Ardından da Kuzey Kore’nin ünlü propaganda afişleri ve sloganlarının anlamları var. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde (DPRK) eğitim yaygın ve parasız. Okuma-yazma oranı yüzde 99’un üzerinde ve zorunlu eğitim 12 yıl. Kuzey Kore devlet turunun içerisinde bir okul ziyareti de var, ben de başkent Pyongyang’daki 9 Haziran Ortaokulu’na götürüldüm, elbette her zaman olduğu gibi başımdaki görevlilerle.

kuzey-kore-turk.jpg

Okul tatil olduğu halde biz geleceğimiz için hazırlık yapılmış, öğrencilerin müzik ve dans gösterisini izledim. Devlet yabancıların Kuzey Kore’de eğitim üzerine olumlu bir izlenim edinmelerini istiyor.

kuzey-korede-egitim.jpg

[YOUTUBE]KiRRbnwCVoc[/YOUTUBE]

Kuzey Kore’de Eğitim

Ülkede 5 yaşından itibaren 1 yıl anaokulu, 5 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul ve 3 yıl lise eğitimi zorunlu. 4 yaşında çocuklar için de zorunlu olmayan anaokulu var. İlkokuldan sonra normal ortaokula ya da müzik, sanat veya yabancı diller eğitiminde yoğunlaşan ortaokullara gidilebiliyor. Kuzey Kore’de eğitim tamamen ücretsiz.

kuzey-kore-muzik.jpg

Pyongyang’da çocuklardan müzik dinledim. Kuzey Kore’de eğitim.

Ölümsüz Büyük Lider Kim Il-sung ve Sevgili Lider Kim Jong-il çocuklar için çok çalışıp terliyorlar sanırım.

kuzey-kore-liderleri.jpg

Kuzey Kore liderlerine vantilatör.

Kuzey Kore seçkinlerinin çocukları ortaokuldan sonra Mangyongdae Devrimci Enstitüsü’nde subay olmaya hazırlanıyorlar, Kang Pan Sok Devrimci Okulu’nda ise ekonomi ve bilgisayar ağırlıklı bir eğitim veriliyor.

Aşağıdaki okul tablosunda yazan “öğrencilerin bilmek zorunda olduğu on kural” (çevirinin çevirisi):
1. Kim Il-sung ve Kim Jong-il’e büyük saygı gösterin.
2. Grubunuzu en önemli şey olarak görün.
3. “Dongmu”nuzu sevmelisiniz.
4. Çok saygılı olun.
5. Birbirimize saygılı bir dil kullanmalıyız.
6. Toplu yerlerde saygılı olmak zorundasınız.
7. Trafik kurallarını unutmayın.
8. Okuldayken kurallara uymak zorundasınız.
9. Her zaman temiz olmalı ve etrafı temiz tutmalısınız.
10. Kore‘nin Juche ideolojisinin yeni kuşağı gibi davranmalısınız.

kuzey-korede-egitim1.jpg

Aşağıdaki epey sert bir eğitim afişi. Öğrenciler kırtasiye aletiyle ABD, Güney Kore ve Japonyalıyı haklıyor.

kuzey-kore-savas1.jpg

ABD, Güney Koreli ve Japona ölüm. Kuzey Kore’de eğitim.

Aşağıdaki tablo/afişin yazısı: “Kim Jong-il’e sadık genç askerler olalım”.

kuzey-kore-resim.jpg

Pyongyang’daki ortaokulda fotoğrafını çektiğim eğitim tablolarından.

Aşağıdaki okul tablosu: “Herkes okulda sloganlara uysun ve iyi öğrenciler olsun. Kim Il-sung’un gençliğinden öğrenelim.”

kuzey-kore-okul.jpg

Ortaokulda eğitim tablosu. Kuzey Kore’de eğitim sistemi.

Kuzey Kore’de eğitim sistemi önemli oranda ideolojiktir.

kuzey-kore-egitim.jpg

Ortaokuldaki sınıf. Liderler solda. Kuzey Kore’de eğitim.

Kuzey Kore’deki her okulda böyle bir hayvan inceleme odası varmış. İnanmış gibi yaptım mecburen.

kuzey-kore-hayvanlar.jpg

Pyongyang’daki ortaokul. Kuzey Kore’deki hayvanlar.

Kuzey Kore’de eğitim sisteminin müfredatında başta Büyük Lider Kim Il-sung olmak üzere Kim ailesinin hayatı, liderlikleri, Kore İşçi Partisi politikası ve sosyalist erdem konuları önemli bir yere sahip. Buna anaokulları ve üniversiteler de dahil.

Ülkenin en saygın üniversitesi başkent Pyongyang’daki Kim Il-sung Üniversitesi. Pyongyang Uluslararası İlişkiler Üniversitesi diplomatlar, Kim Hyong Jik Üniversitesi öğretmenler yetiştiriyor. Kim Chaek Teknoloji Üniversitesi ise bilgisayar bilimi üzerine eğitim veriyor.

kuzey-korede-egitim2.jpg

9 Haziran Ortaokulu, Pyongyang. Kuzey Kore’de eğitim.

Öğrenciler el sallayarak beni uğurluyor: “Bizden öğrendiklerini unutma, Kim Il-sung’un sadık askeri ol!”. Dersimi aldım, Kuzey Kore’de eğitim gördüm.

kuzey-kore4.jpg

Okuldan uğurlanıyorum. Kuzey Kore’de eğitim sistemi.

Kuzey Kore’de Sosyal Eğitim

Ülkede okulların dışında sosyal eğitime büyük önem veriliyor. Bu eğitimde okul dışı derslerin yanında aile yaşamı ve toplumda insan ilişkileri yer alıyor. Büyüyen çocukta sosyal çevrenin etkisine ve kişiliğinin gelişmesindeki rolüne hassasiyet gösteriliyor. Sosyal eğitimin ideali, çocukların kötü veya istenmeyen etkilerden korunması için dikkatle denetlenen bir ortam sağlamak. Kuzey Kore devleti şöyle diyor “Büyüyen kuşağı bilgili, erdemli ve bedensel olarak zinde hale getirmek için okul eğitimi yeterli değildir. Çocuklarımızın okuldan sonra boş saatleri var. Bu nedenle okul sonrası eğitimlerini verimli planlamak önemli.” Kuzey Kore’de eğitim yaşam boyu.

Ülkedede yaşamın nasıl olduğunu merak edenler için ülkede gizli çektiğim yasak görseller eşliğinde yazdım:
Kuzey Kore’de Yaşam.

Kuzey Kore Propaganda Sanatı

Kuzey Kore’de propaganda her yerde; sokakta, okulda, fabrikada, tarlada, hastanede, bütün devlet dairelerinde, otelde, evde, sirkte, stadyumda, parkta, lokantada, barda. Kore İşçi Partisi ve Juche ideolojisi doğrultusunda yaşamın her alanıyla ilgili talimatlar verilir. Kuzey Kore ziyaretimde aldığım ve fotoğrafını çektiğim propaganda görsellerinden bazılarını buraya koyuyorum.

kuzey-kore5.jpg

Kuzey Kore’de propaganda sanatı posteri.

Bu aşağıdakinden aldım: “Beyaz Saray’ı yıkalım!” diyor.

north-korea-propaganda.jpg

Nortk Korean propaganda poster.

Bazılarına göre Kuzey Kore propaganda çalışmaları yirminci yüzyılın ikinci yarısında “özgür dünya” ile soğuk savaş yaşayan totaliter komünizmin Demir Perde’sinin ardındaki yaşamı anımsatıyor. Diğerlerine göre ise Kuzey Kore propaganda sanatı yüz yıl önce başlayan Japon istilasından bu yana Kore Yarımadası’nındaki yabancı işgali belasına karşı kendi kaderini tayin eden onurlu bir ülkenin haykırışı.

kuzey-kore-propaganda.jpg

Kuzey Kore propaganda afişi.

Konfüçyanizm, Maoizm ve Stalinizm’in kendine özgü bir karışımı denilebilecek bir yönetim biçimine sahip Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, kendi anayasasına göre kuruluşundan itibaren Juche ideolojisiyle yönetiliyor. Son parti kongresinde yeni lider Kim Jong-un, babası Kim Jong-il’in geliştirdiği dedesi Kim Il-sung’un Juche ideolojisini geniş kapsamlı haliyle ”Kimilsungizm-Kimjongilizm” olarak yeniden tanımladı. Ülkenin kuruluşundan itibaren resmi ideolojisi olan Marksizm ve Komünizm, anayasadan çıkarıldı.

Kuzey Kore’deyken bundan da aldım: “Bize karşı düşmanlığa daha sert yanıt verelim!”

north-korea-poster.jpg

Propaganda poster from North Korea.

“Bir saldırı provokasyonu olduğunda, ABD’den başlayarak karşı saldırıya geçeceğiz!”

kuzey-kore6.jpg

Kuzey Kore propaganda afişi. Kuzey Kore resimleri.

“ABD emperyalistlerini kovalım ve anavatanı yeniden birleştirelim” (Kuzey ve Güney Kore’yi)

pyongyang.jpg

Başkent Pyongyang’da propaganda resmi.

“İdeallerin askeri Che Guevara‘yı asla unutmayacağız!”

Che-Guevara.jpg

Che Guevara Kuzey Kore’de.

Propaganda sanatı dünya tarihi boyunca vatandaşların duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını denetlemek için kullanılmıştır. Kuzey Kore’de bu pek incelikli olmasa da sanatsal propaganda mesajları, tüm ülkede panolarda ve duvarlarda yaygın olarak sergileniyor; kapitalist dünyadaki reklamlar gibi.

“Ezeli düşmanımız ABD emperyalistlerine ölüm!”

kuzey-kore-amerika.jpg

Kuzey Kore’den ABD’ye ölüm.

“ABD’li emperyalist kurtları unutma!”

amerika-kuzey-kore.jpg

ABD işgaliyle ilgili afiş.

“FÜZE BİTERSE KURŞUN KALEMLE SAVAŞIN!” Kuzey Kore sanatı.

kuzey-kore-savas2.jpg

kuzey-kore-asker2.jpg

Kuzey Kore askeri propaganda afişinde.

Kuzey Kore Propaganda Sanatını Yorumlamak

Afişler slogana bağlı olarak çok çeşitli görüntülere sahipler; bazı afişler halk sağlığı veya sosyal kampanyalarla ilgili, bazıları örnek vatandaş gibi davranmayı teşvik ederken, diğerleri “Amerikan saldırgan”a karşı dikkatli olmayı ve nefret etmeyi öğütlüyor. Bu tip posterlerdeki işçi, asker, eğitimci insan figürleri genç, canlı, güçlü ve hırslılar ve biraz insanüstü gibi görünüyorlar.

kuzey-kore-lideri1.jpg

Kuzey Kore lideri ve ideolojisi.

“Düşmanlarımızı mezarlara gömelim!”

kuzey-kore-dusman.jpg

Kuzey Kore’nin düşmanları.

Karakterler gençlik, enerji, duygu (çoğunlukla azim, onur, çaba, neşe, güç, kararlılık ve saldırganlık), eylem (güçlü ülkenin inşası), boy pos (çoğunlukla gerçekten büyük olup mükemmelliği sembolize eder) gibi özellikleri açığa vurmak için resmediliyor. Figürler örnek davranışlarda bulunurlar; çalışanlara ilham verirler, fedakarlık etmeyi öğretirler, daha iyisi için çalışırlar, Juche ideolojisine (insan kaderinin efendisidir) ve devlete kendilerini adayarak orduyu ve güçlü ülkelerini desteklerler.

“Köpeğin havlamasına rağmen ilerlememiz devam ediyor!”

kuzey-kore-amerika-savas.jpg

Kuzey Kore’den sert afiş.

Resimler istenen gerçekliği yansıtıyorlar. Kadın ve erkek karakterler gençlik dolu süpermen ve süper kadınlar gibi; büyük elleri, kaslı gövdeleri, mükemmel ciltleri ve dişleri var; yüzleri tek kalıptan çıkmış gibi ama duruşları ve saç uzunlukları farklı. Propaganda afişleri üç sınıfı portreliyor; askerler, entelektüeller ve emekçiler. Tüm afişler sosyalist devrim savaşçılarıyla dolu; sınıf ayrımcılığı olmayan, tek yürek, tek fikirli, kolektif bilinci vurguluyorlar.

“Tüm aileler, keçi yetiştirelim!” Kuzey Kore’de hayvancılık.

kuzey-kore-hayvan.jpg

Keçi yetiştirelim. Kuzey Kore’de hayvancılık.

“Kim Jong-Il başkanlığında balık üretimi artıyor!”

kuzey-kore-yiyecek.jpg

Kuzey Kore’de yiyecek: balıklar artıyor.

Kuzey Kore’de asıl yoğun propagandayı Guinness rekoru olan dünyanın en muazzam gösterisinde yaşadım.

north-korea-propaganda1.jpg

North Korean propaganda poster.

Kuzey Kore propaganda afişleri Sovyet ve Çin tarzını andırsa da kendi tarzını yaratmıştır: kalın siyah hatlarla çevrelenmiş figürler ve nesnelerle ışığı ve gölgeyi belirten iki tonlu, blok renkler. Çok vurucu, stilize, grafik görüntülerdir. Renk sembolizmi kullanılır: kırmızı devrimi, siyah çoğunlukla düşmanı temsil eder. Kişilerin gözleri Sovyet tarzında da olduğu gibi halka bakmaz, uzak bir yere bakarak zafer dolu bir geleceğe, Kim Il-sung’un “Halkın Cenneti”ni gerçekleştirmeye davet ederler.

kuzey-kore-propaganda1.jpg

Kuzey Kore propaganda afişi: “acımasızca cezalandıralım!”

ALINTIDIR.

kardeşim öncelikle emeğin için teşekkürler güzel bir anlatım olmuş bu Ülkedeki vatandaşlar Dünyaya kapalılar bu kadarı da kötü cidden Hitlerin yaptıklarını hatırlatıyor fikirler olaraktan

Geri