Kuzey Avrupa Sineması

Konu sahibi son olarak 4407 gün önce görüldü
varoluş sorunlarını, insan ilişkilerini, modern dünyanın ruhumuzda yarattığı tahribatı ele alan; bireyi merkeze yerleştiren ve iç dünyasına ışık tutan klişelerden arınmış, popüler olanın izinde gitmeyen filmler ilginizi çekiyorsa Kuzey Avrupa sinemasını da keşfetmiş olmalısınız. minimal çizgide ilerleyen buna rağmen gücünü yalınlığından alan anlatımlar mavi ve beyazın hakim olduğu bir coğrafyada da kuşkusuz daha etkileyici hale geliyor.

Sevdiğiniz filmler varsa bu başlık altında paylaşabilirsiniz, ben de önerebileceklerimi zaman zaman ekleyeceğim. umarım gözden kaçmış, hak ettiği değeri görmemiş filmleri keşfederiz hep birlikte.

arsvFilm_PCfCzYWVQgwqVTdVUVQTGrIBQXuIRQNN.jpg

Türkçeye sorun yaratan adıyla çevrilmiş. Ruhsuz bir dünyanın tasviri, distopik bir film. izlerken boğulma hissi hasıl oluyor bu da o ruhsuzluğu anlatmaktaki başarısından ileri geliyor olsa gerek. kesinlikle izlenmesi gereken filmler arasında. 2006 / Norveç yapımı

2011 Norveç yapımı dram. Uyuşturucu bağımlısı Anders'in tedavi sonrası dış dünyaya adapte oluşunu konu alan, varoluş felsefesinin izlerini görebileceğimiz bir film. Ana karakterin başarılı oyunculuğu ve diyalogları/ monologları ile insanoğlunun yalnızlığına dair güzel bir yapım.

Englar Alheimsin (Evrenin Melekleri), Fridrik Thor Fridriksson’ın yönettiği İzlanda yapımı bir dram. İskandinav sinemasında sıklıkla rastlanan yalnızlık, iletişimsizlik gibi konuları merkeze alırken bireyin iç dünyasına da ışık tutuyor. zamansız biten bir aşkla başlayan “çıldırma süreci” öznelden nesnele geçişle birey-toplum bağlamında deliliği ve normalin ne olduğunu irdelemeye başlıyor.

akılda kalan repliklerinden bazıları;
"Dibe batınca, gerçekliğin acımasız şiddetiyle yüz yüze kalırız."

"-Bizler lanet insanlar değiliz!
-Neyiz peki?
-Yürüyen gölgeler.”

[YOUTUBE]9ajNKEdJzvs[/YOUTUBE]

Nedense hiç ilgimi çekmiyor kuzey avrupa sineması sıkıcı geliyor belki de sakin geçtiği için bilmiyorum ama bu film ile denemeye başlayabilirim.

insanlar soğuk, filmler durağan olmasına rağmen keyifle izlediğim ve en beğendiğim filmler kuzey avrupa sinemasından çıkıyo. bi de latin amerika'yı severim. tezatlığa bak :p

Yedinci mühürü ilk izlediğim de başlarda çok anlamsız bulmuş sonraları film ilerdikce ağzım açık hayretle ve düşüncelerle konu sahibi arkadaşıma yazmıştim . Bana tavsiye etmemesine rağmen izlediğimi görünce şaşırmışti.
Sorgulayan varoluşa dair güzel bir filmdir tavsiye ederim : )
Tanrı ile konuşuyor gibi olursunuz.

Geri