Kutup ayıları solaktır.

• Kullanıcı Mavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bunları Biliyor musunuz? Arşiv
🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Arkadaşlar yanlış bilgi bu hayvanlar her iki ellerinide aynı derece iyi kullanırlar kutup ayılarını araştırmakla ömrü geçen bilim adamlarının kararı bu :p bu söylentinin yayılma sebebi sol ellerini iyi kullandıklarını gören insanların aynı beceri ile ssağ elini kullandığıklarını göz ardı etmeleirnden kaynaklanıyor

Arkadaşlar yanlış bilgi bu hayvanlar her iki ellerinide aynı derece iyi kullanırlar kutup ayılarını araştırmakla ömrü geçen bilim adamlarının kararı bu :p bu söylentinin yayılma sebebi sol ellerini iyi kullandıklarını gören insanların aynı beceri ile ssağ elini kullandığıklarını göz ardı etmeleirnden kaynaklanıyor

Muhtemel olabilir, ben de bir yerde bununla ilgili bir şeyler okumuştum. Zaten şu an kimse kutup ayıları ile ilgilenmiyor bu başlıkta Murat hariç. :D

Yönetimin "konu dışı mesaj" uygulamasını baskıcı ve gereksiz bulduğum için böyle bir mesaj atma gereği duyuyorum. Çünkü "konu dışı mesaj" derken daha bu ifadenin neyi kapsayıp neyi kapsamadığını kendileri dahi bilmiyorlar. Mevcut durumda konunun içeriği nedir? Kutup ayılarının solak olması, konu kutup ayıları değil yani. Buna göre Murat'ın yazdığı "ve çok tatlıdır" mesajı da konu dışıdır. Ayrıca konu, bundan önce açılmış birkaç konunun takipçisidir bu yüzden konunun başka bir detayı da "tek mesaj içermesi"dir. Yani ben ve hatrım kalır'ın attığı mesajlar da "konu dışı" değil "konuya ilişkin"dir, sadece konu içeriğinin dışındadır. Ama dediğim gibi kutup ayılarının solak olmasıyla ilgili başka hiçbir şey yazılamaz. Belki Başak arkadaşımızın yazdığı gibi bir açıklama yapılabilir, ama tek nokta da budur. Durum buyken bu konuyu kilitleyin de müze gibi olsun bari girip bilgiyi edinip çıkalım.

Bu mesajı silememeniz adına da şöyle bir şey yapıyorum ki bu da benim protesto şeklim bundan sonra. Madem kutup ayılarıyla ilgili yazdığımız hiçbir şey "konu dışı" sayılmayacak, size biraz kutup ayıları ve yavru kutup ayılarının yaşamından bahsedelim.

Kutup ayısı kutupsaldır Kuzey Kutbu'nda ve çevresinde yaşar, güney sınırları ise yüzen buzullarla belirlidir Kutup ayısı nüfusu 88 derecenin üzerinde azalsa da tüm kutup bölgesinde yaşadıkları bilinmektedir. Sayıları 20.000 civarındadır.
Nüfusça sık bulunduğu yerler:
* Wrangel Island ve batı Alaska
* Kuzey Alaska
* Kanada Kutup takımadaları
* Grönland
* Kuzey-Orta Sibirya
Menzilleri, başlıca besin kaynağını oluşturan fokları yakalarken platform olarak kullandıkları deniz buzulları ile sınırlıdır. Küresel ısınma nedeni ile doğal ortamlarının yok olması bir tür olarak Kutup ayısının yaşamını tehdit etmektedir; bu yüzyıl içinde soyunun tükenmesi olasılığı vardır. Bunun işaretleri daha şimdiden menzilinin güney uçlarında gözlemlenmiştir. Ayrıca yakın zamanda kuzeyde de görülecektir.

Hamile kutup ayısı kendisi ve yavruları için kardan bir in kazar. Bunun dışında bir yuvada yaşamazlar. Tipik bir yuva, 2 metre uzunluğundaki bir tünel ve çapı yaklaşık yarım metre olan yuvarlak bir alandan oluşur. Yüksekliği ise yaklaşık yarım metre kadardır. Bu yuvaların genellikle birden fazla odacığı vardır ve kutup ayıları bu odaları yuvanın girişinden daha yüksek seviyede hazırlarlar. Böylece odalardaki sıcak havanın girişten dışarı çıkması engellenmiş olur. Yuvanın üzerine ve girişine kış boyunca yağan karlar yığılır. Kutup ayısı bu kar yığınında sadece hava girecek kadar dar bir açıklık bırakır.
Tavanın kalınlığı 75 cm. ile 2 m. arasında değişiklik gösterir. Tavanın kalınlığı [[yalıtım]] görevi görür. Bu sayede yuva içindeki sıcaklık korunur. Norveç Oslo Üniversitesi'nden araştırmacı Paul Watts, yuvalardan birinin tavanına bir ısıölçer koymuş ve yuvanın sıcaklığını ölçmüştür. Bu çalışma sırasında dışarıdaki sıcaklık -30°ye kadar düşerken yuvanın ısısı hep 2-3 derece arasında sabit kalmıştır. Anne ayının karın kalınlığına göre değişen bu yalıtım özelliğini nasıl bilebildiği ise, henüz açıklanamamıştır.

Kutup ayıları kış uykusuna yatmaz, ama hamile veya emzirmekte olan anne ayılar yavruları çok gençken inlerinden dışarı çıkmazlar. Bu dönemde hiç enerji harcamamak ve yavrularının daha iyi beslenmesini sağlamak için metabolizmasını düşürür. 9 ay boyunca önceden depolamış olduğu vücut yağını en:blubber proteine çevirir ve yavrularının beslenmesini sağlar. Bu aylar boyunca kendisi hiç beslenmez. Metabolizmasını yavaşlatırken kalp atışlarını dakikada 70'den 8'e kadar indirebilir. Bu süre içinde yemek yemediği gibi doğal ihtiyaçlarını da karşılamaz. Böylelikle yavrularını doğuracağı dönemde fazla enerji harcamamış olur. Bu süre için hem kendi hem de yavrularının beslenmesi için tamamen kendi vücut yağına bağlıdır.
2004 yılında National Geographicin yaptığı çalışmada 1970 yılında sıradan olan üçüz doğuma hiç rastlanmamıştır. Aynı zamanda sadece her yirmi yavrudan biri 18 aylıkken sütten kesilmektedir. Bu rakam 1970'te yarıdan fazlaydı.

Arpes şu açıdan bak olaya zürafalar hakkında genel bilgi değil zürafalar hakkında pek bilinmeyen birşeyi paylaşmış arkadaşım belki daha net araştırıp yada kendi bilgi dağarcığını kullanarak özgün bi şekilde açabilirdi ama olmamış sizin yazdığınız mesajlar konuya gerçekten aykırıydı bunu kabul etmek gerek bence:p konu eksik olabilir ama zaten detay kürsüsü değil :) o nedenle olmuş keşke konuda emek veren insana yönelik olmasa rapor edilse biz baksak :p

Arpes şu açıdan bak olaya zürafalar hakkında genel bilgi değil zürafalar hakkında pek bilinmeyen birşeyi paylaşmış arkadaşım belki daha net araştırıp yada kendi bilgi dağarcığını kullanarak özgün bi şekilde açabilirdi ama olmamış sizin yazdığınız mesajlar konuya gerçekten aykırıydı bunu kabul etmek gerek bence:p konu eksik olabilir ama zaten detay kürsüsü değil :) o nedenle olmuş keşke konuda emek veren insana yönelik olmasa rapor edilse biz baksak :p

Kesinlikle konuyu açan arkadaşa değil benim sitemim, ona karşı olduğum tek kısım tüm bu bilgilerin tek bir çatıda toplanmamış olması yönündeydi ki bu da kişisel bir tercihtir buna takılmıyorum. Benim karşı olduğum tavır konuyu açan arkadaşımıza ait değil, yönetimin tutumu. Konuyu açan arkadaş lütfen yanlış anlamasın beni, diğer üyeler de.

Not: Yönetim, bari bu mesaji silmeyin konu sahibi görene kadar.

Arpes Sırf bir solaklık duydun diye ne gerilim yarattın be. Ben bu kadar problem yaratıyor muyum? Beni çift taraflı vuruyor bir de hem solaklıktan hem ayılıktan.

Alakasız yorum olmaması için

634686398854702626_239000_b.png

Kutup ayıları bir çok karikatüre de konu olmuştur.

Bu konuda anlaşılan kaliteli geyik dönmüş, kaçırmışız.

Konu ile ilgili: "Demek solakmışlar, bilmiyordum, öğrenince çok şaşırdım. Şimdi şaşkınlığımın geçmesi için sigara yaktım. Kül tablası arıyorum."

En sevdiğim!!1 Çok yakışıklı bir hayvan dilerse sol eliyle şey edebileceği değişik oyunlar öğretebilirim. lkjhdfjdk
Bkz: Ayı
Bkz: Kutup ayısı
Bkz: Solaklık
Bkz: Bir solak olarak kutup ayısı.

Ay ben de diyorum niye bu kadar tatlıyım, çünkü kutup ayıları tatlı bir olgudur.

Ne olur sağ elimden tut
sol ayam nasırlı
çünkü ben bir solağım
bilmem anladın mı?

Adlı şiyirimi yazdığımda oldukça küçümendim. Sol ellilerin sol ayaları hep nasırdır ve onlarla sağ elle tokalaşmalıyızdır.

@Arpes ile yıllarca sıra arkadaşlığı yapma sebebimiz.

Ortaokul yılları , ikimiz de solağız. Sınıflar kalabalık 3erli falan oturuluyor. Ben izoleyim arkada tek başıma oturuyorum, dersi sabote ettiğim iddiası ile yanıma kimseyi oturtmak istemiyor hocalar.

En son bu @Arpes geldi yanıma oturdu. Ben burda oturcam diye. İzolasyonum kırıldı. Sonra biz de çektik isyan bayrağını 3erli oturamiyoruz, solağız biz. En sola otursak dirseğimiz dışarı düşüyor, ortaya otursak çarpışıyoruz vs. Biz iki solak ve iki tombişi yanyana müstakil oturtun diye.

Bir 3 sene falan sıra arkadaşlığı eyledik bu vesileyle cancağzımla.

Ay ne diyorsun ?

Geri