Kürtce Müzik Dinlemek

B
  • Kullanıcı BuYuCu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Daha düne kadar dinleyenlerin ve söylemek isteyenlerin linçe uğradığı, günümüz itibari ile ise sanatsal olarak kendi içerisinde üretme/besteleme kabızlığı yaşayanların anonim şarkıları 4959383 şekilde yorumlayıp turşusunu çıkardığı bir müzik haline geldi.
Günümüz itibariyle bugün ülkenin her yanında dinlemesi yine de sakıncalıdır.

Fakat Kürtçe'nin şöyle bir avantajı var. Bölgelere göre lehçelere sahip bir dil. Kırmanci, sorani, dimilki, gorani, leki ve kelhuri olarak; son iki lehçe diÄ£er lehçelere nispeten günümüzde pek kullanılmıyor ama.. haliyle müzik dil skalasında kendine geniş bir yer buluyor.

Kürtce müziğin ve hatta yazılı olmayan Kürt edebiyatının mihenk taşı olarak adlandırılan bir türü var, buna da "dengbejî" derler, yani bilmeyenlerin anlayacağı şekilde uzun-hava. Çünkü Kürtler edebiyatlarını, sanatlarını, destanlarını, acılarını, aşklarını, savaşlarını ve ayrılıklarını bu müzik türü üzeriden günümüze kadar taşımışlardır. Bir örnek verecek olursak; Şakıro(Şakir Deniz, Özcan Deniz'in öz amcasıdır) dengbej kültüründe önemli bir yere sahiptir, bant kaydı eserleri halen dinlenilmektedir, yutupta onlarca bestesi mevcuttur, bakmak isteyenler için. (34 dakika boyunca hiç durmadan söyleneni bile var, bak vallah)

Velhasıl kısaca böyle özetlemiş olalım şimdilik, daha sonra ki yorumlarda içeriği zenginleştiririm.

Sevgili juju`cuğum Onu Diyenler Bu Vatanın Ekmeğini Yiyip Nimetlerinden Faydalanan Ermeni Tohumlaridir. Her Zaman Diyorum Kimki Bu Vatanın Ekmeğini
Yer Kim Bu Vatanın Nimetlerinden Faydalanıyorsa Akabinde Bu Vatana İhanet Ediyorsa Ermenidir, Sen Beni Eskiden Beri Bilir Tanırsınki Benden Öyle Bir
Söz Duydunmu ?

Eğer Duymadıysan Neden Bunu Kinayeli Söyledin..

Dinledikten 5 dk sonra devlet bize bakmıyor diyorsunuz.

Şaka yaptım, siyasi kaos sevmem ben. Lütfen.:happy_dance:

Sevgili juju`cuğum Onu Diyenler Bu Vatanın Ekmeğini Yiyip Nimetlerinden Faydalanan Ermeni Tohumlaridir. Her Zaman Diyorum Kimki Bu Vatanın Ekmeğini
Yer Kim Bu Vatanın Nimetlerinden Faydalanıyorsa Akabinde Bu Vatana İhanet Ediyorsa Ermenidir, Sen Beni Eskiden Beri Bilir Tanırsınki Benden Öyle Bir
Söz Duydunmu ?

Eğer Duymadıysan Neden Bunu Kinayeli Söyledin..

Ne Ermenisi, ne tohumu? Bırak şu resmi ideolojinin kullandıği klişe ağzı dostum. Kimse devlet bize bakmyor dememiş, uydurdukları şey. Devlet dediginiz olgu bu ülkede kene gibi Kürdün, Türkün sırtında bir yük, örgütler, partiler, tarikatlar cemaatler de buna dahil.

Bu konu dahilinde yine bir polemik yaratmak istemiyorum ama yapılan yorumlara cevap vermemek elde değil, off neyse ya müzik dinlicem ben.

juju 'nun goygoyu da bitmiyor zaten. Psinoza denen üye mi? ne hakaretimi gördün bebek?

Ben olaya tamamen zevk meselesi olarak bakacağım.
Mesela bu dengbej olayı bende müthiş baş ağrısı yapıyor, katlanamıyorum.
Ben Türkçe uzun hava da sevmem zaten. Ama kürtçe halaya her türlü varım.

Bak Bu Bir klişe Söz Değildir. Sana Uzun Uzun Anlatmayacam.

Bende Kürdüm AMED`liyim ( Diyarbakır ) Terör Nedir. Ezilmek Nedir Ben Senden Daha İyi Bilirim. Bombalanan Köyleri Yakınan Arazileri Vs Ama Şu Bir Gercektir
Kımse Kımsenın Sırtına Yük Değildir. Son Döneme Bakarsan Sende Dikkat Edersiniz Devletin Doğu ya Yapmiş Olduğu Yatırımları Gorursun. Ha Bunlari Derken
Sakın Beni Mevcut Hükümetin Sempatizanı Olarak Algılama Lütfen

Şu Sözüne Hak Verıyorum Siyası Partiler Ve Cemaatler Kürtlerin Sirtina Kenedir. Bu Yılladır Böyledir Böyle Devam Edecekdir. Bununla Beraber Yine Sözümdeyım Ben
Kim Bu Ülkenın Ekmeğini Yer Kım Bu Ulkeye İhanet Eder Benım Nazarımda ERMENİ TOHUMU``dur. Unutma kı Bu VATAN Kürdü Lazı Çerkezi Arab ı Hep Beraber Savaştiği
Bir Vatandır.

Ne Ermenisi, ne tohumu? Bırak şu resmi ideolojinin kullandıği klişe ağzı dostum. Kimse devlet bize bakmyor dememiş, uydurdukları şey. Devlet dediginiz olgu bu ülkede kene gibi Kürdün, Türkün sırtında bir yük, örgütler, partiler, tarikatlar cemaatler de buna dahil.

Bu konu dahilinde yine bir polemik yaratmak istemiyorum ama yapılan yorumlara cevap vermemek elde değil, off neyse ya müzik dinlicem ben.

juju 'nun goygoyu da bitmiyor zaten.

Psinoza bugun cok mutluyum dese mevzu yine kurtlere gelir
konuya gelince juju gereksiz bi yorum yapmis
kurtce sarkilar beni de sarmiyor acikcasi ama cok hakim olmadigim bir tarz
biraz daha bakinmam gerekli belki vardir bir yerlerde sevdigim bir seyler.

Konu İçerisinde Tartişma İçeren Yorumlar Silinmiştir. Tekrarı Halinde İlgili Üyeler konu Başliği İçerisinde UZAKLAŞTIRILACAKTIR..

Bu konu altında bu tartışmaların yaşanması ne kadar kötü. Müzik evrenseldir de kime neyi anlatıyoruz

Geri