Kümülonimbus / Bulutların Kralı Nedir?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Kümülonimbus bulutları dolu, yıldırım, hortum, sağanak yağış oluşturan bir bulut türüdür ve bu nedenle fırtına bulutu olarak da isimlendirilirler.

Sıcak ve nemli hava kütlelerinin yukarı ve aşağı yönlü hareketleri sonucu oluşurlar. Bir kümülonimbus bulutu hayatına çoğunlukla iyi havanın işareti sayılan kümülüs bulutu olarak başlar.

Yerin yüzeyine yakın hava ısındıkça yükselir ve soğur. Atmosferde yukarı doğru çıkıldıkça hava basıncı düştüğünden, yükselen hava kütlesinin hacmi artar. Bu süreç hava kütlesinin sıcaklığının daha da düşmesine neden olur. Soğuyan hava kütlesinin içindeki gaz halindeki su molekülleri yoğunlaşmaya başlar. Su gaz halden sıvı hale geçerken ısı yaydığı için, etrafındaki hava ısınır ve daha kararsız hale gelir. Bu durum hava kütlesinin daha yüksek irtifaya çıkmasını sağlar.

Kümülonimbus bulutları atmosferde troposfer ve stratosfer tabakaları arasındaki sınıra kadar yükselebilir. Ancak yukarı yönlü hareketi bu bölgede durur, çünkü bu sınırdan itibaren irtifa arttıkça sıcaklık azalmaz. Dolayısıyla yukarı doğru hareket edemeyen hava kütlesi yanlara doğru yayılmaya başlar ve ilginç bir görüntü ortaya çıkar.

r6Jbvz.jpg

Bilimsel şeylere yorum yapan ne kadan da ilgili bir bağyan.

Yorum yaparken her türlü konuya ilgili olduğumu bilmeyen gariban üye.

Coğrafyaya da mı el atmaya başladınız hocam? Sanal kpss dershanesi açsak iyi iş görürüz. :D

Bir yıl önceki konu Timur Bey neyse ki benim gibi üyeler var da güncelleniyor böyle konular:p İyi ki varım.

Elhamdülillah Timur Bey gökteki her şey ile ilgimiz var.

Haklısınız düşünelim bir bunu :D

Bir yıl önceki konu Timur Bey neyse ki benim gibi üyeler var da güncelleniyor böyle konular:p İyi ki varım.

Öyle güzel bir işe girişmişsiniz ki Mueddeb Hanım saygımız sonsuz. :hi:

Elhamdülillah @Timur Bey gökteki her şey ile ilgimiz var.

Haklısınız düşünelim bir bunu :D

Hocam buna ilaveten yakında Ekber Şah gibi yeni bir heterodoks din yaratacaksınız gibime geliyor. :D

Düşünelim hocam, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı dersleri benden. Felsefe grubu derslerini @yasemen hocam ile paylaşırsınız. Coğrafya da sizindir. :D Bir matematik hocamız eksik. :D

Geri