Kuduz tüm canlılara bulaşır mı?

S
  • Kullanıcı Simurg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Hayvanlar Alemi (Arşiv)

hangi-hayvanlardan-kuduz-bulasir-600e84b368a31f7246df4523ef06b24cjpg.jpg

Evet
Lyssaviruslar tüm canlılar için patojendir (memeli) .Onun dışında omurgasızlar da taşıyıcı faktör olarak görev alabilirler.
Kuduzun fix virusu ve sokak virusu olmak üzere iki formu vardır.
Tüm canlılar için patojen olanı sokak virusudur.
Fix virusu yalnızca tavşanlar için patojendir.​

İnsanlar farkında değil aslında bi çoğu kuduz engeller olmasa birbirlerini yiyecekler

Elektron mikroskobik görüntülemede tipik mermi görünümü vardır.

Yarasalar da kuduz olur mu?

bulaştırıcılık için memeli olması gerekli..

bulaştırıcılık için memeli olması gerekli..

Patojenite anlamında memelileri kast ettim zaten fakat omurgasızlar da taşıyıcı faktör olabiliyor.
Bulaştırma için sadece memeli olması gerekmiyor yani.
Düzenledim şimdi yanlış anlaşılma olmasın.

Küçükken hayvanlarla iç içe olduğum için bir sürü kedi tırmalar ısırırdı hep, sonra da anne kuduracak mıyım diye ağlardım. dsjkljsj 10 tane kuduz aşısı yapıyorlardı..

Tabii ki yazdım (var anlamında), okuyamadınız galiba.

Anlatamadım sanırım. Balık, kertankelei fare vs gibi hayvanlar kuduz olmaz. Bu manada demedim. Doğal şekilde yarasaların bazı türlerinde bu kuduz olağan haliyle var diye biliyordum. Sonradan kuduz olmuyorlar, doğuştan yani... Zaten hastalığı başlatan baş yayıcılar bunlarmış diye biliyorum.

kuduz aslında vahşi memeli hastalığıdır.. yarasalar kuduz olmaz ama rezervuar kabul edilebilir.. cünku yarasa kuduzu bulastirir ama kendisi ölmez.. soruya cevap oldu umarim

Anlatamadım sanırım. Balık, kertankelei fare vs gibi hayvanlar kuduz olmaz. Bu manada demedim. Doğal şekilde yarasaların bazı türlerinde bu kuduz olağan haliyle var diye biliyordum. Sonradan kuduz olmuyorlar, doğuştan yani... Zaten hastalığı başlatan baş yayıcılar bunlarmış diye biliyorum.

Kuduz daha doğrusu lyssa virusların persiste enfeksiyon yapma kabiliyeti yok.
Yani hiçbir canlı kuduz olarak dünyaya gelmez.
Hastalık en yoğun frozen in dediği gibi vahşi memelilerde gözükür.Yarasa, beslenmek için kuduz bir köpeğı, aslanı, sırtlanı vb. ısırır ve vücüduna kanla beraber virusu da alır ve ölene dek ısırdığı tüm canlılara kuduzu nakleder.
Rezervuar olarak kabul edilen ırk kan emici vampir yarasalardır.Kimi yarasalarda (özellikle vampir) pek sempton göstermezken,bazı yarasa ırkları için patojen olabiliyor.Bu yüzden kan emici yarasalar daha çok rezervuar olarak kabul edilir tıpkı kan emici sinekler gibi.
Her yarasa ısırığında %100 kuduz oldum diye bir şey yoktur hele Türkiye'de çok daha zayıf bir ihtimaldir.

Geri