Küçük Bebeğe Ne Oldu? ( What Ever Happened to Baby Jane? )

🕒 Konu sahibi 7 saat önce aktifti

Yönetmen: Robert Aldrich
Senarist: Lukas Heller
Hikâye: Henry Farrell'ın aynı adlı romanı "What Ever Happened to Baby Jane?"
Oyuncular: Bette Davis
Joan Crawford
Müzik: Frank DeVol
Norma Koch (Kostüm tasarımı)
Kurgu: Michael Luciano
Türü: Psikolojik gerilim, dram, gotik korku, kara film
Renk: Siyah-beyaz
Yapım yılı: 1962
11 Ocak 1966, Türkiye
Süre: 134 dakika
Ülke: ABD
Dil: İngilizce
Devam filmi: Sus Sevgilim (Hush… Hush, Sweet Charlotte)

Küçük Bebeğe Ne Oldu?, 1962 ABD yapımı psikolojik gerilim filmidir. Özgün adı What Ever Happened to Baby Jane? olan film çevrildikten dört yıl sonra Türkiye'de sinemalarda gösterilmiş, 1987'de ise TRT-2 televizyonunda özgün adının tam çevirisiyle, yani Bebek Jane'e Ne Oldu? adıyla da yayına verilmiştir.
Amerikalı romancı ve senarist Henry Farrell'ın 1960 tarihli aynı adlı gotik korku romanından uyarlanan bu siyah-beyaz filmin yönetmeni ve yapımcısı Amerikan yaşam tarzının aksayan yönlerini en sert biçimde eleştiren sinemacılardan biri olan Robert Aldrich'tir. Senaryosunu Lukas Heller'ın yazdığı filmde, kariyerlerinde olgunluk yıllarına gelmiş olan Bette Davis ve Joan Crawford oynamışlardır (doğum yılları sırasıyla 1908 ve 1905'dir).
Eskimeye yüz tutmuş demode bir Hollywood malikânesinde toplumdan uzak yaşayan, bir zamanların ünlü sinema oyuncuları olan iki yaşlı kızkardeşin öyküsünün anlatıldığı filmde, eskinin çocuk yıldızı Bebek Jane'in (Bette Davis), tekerlekli sandalyeye mahkûm kızkardeşi Blanche'a (Joan Crawford) uyguladığı sistematik işkence ve psikolojik terör ürkütücü bir gerçekçilikle perdeye aktarılır.
Kısa sürede belli bir hayran kitlesi toplayarak bir "kült film" haline gelen "Küçük Bebeğe Ne Oldu?"nun bir başka özelliği de "psikolojik gerilim" türünün "Grande Dame Guignol" adı verilen bir alt türünü oluşturan ilk film olmasıdır.
Beş dalda Oscar ödülüne aday gösterilen "Küçük Bebeğe Ne Oldu?", sadece siyah-beyaz kostüm tasarımı dalında bu ödülü alabildi. Filmin kostüm tasarımcısı Norma Koch'tu. Filmde Bette Davis'in canlandırdığı Baby Jane Hudson karakteri, Amerikan Film Enstitüsünün 2003'te yayımladığı AFI'nın 100 Yılı... 100 Kahraman ve Kötü Adam listesinde kötü karakter olarak 44. sırada yer almıştı.

Geri