Kozmoloji

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Kozmoloji veya (evren bilimi), bir bütün olarak Evren'i konu alan bilim dalının ismidir.

Kozmoloji sözcüğü Türkçeye Yunanca κοσμολογία (cosmologia, κόσμος [kozmos] düzen, bütün + λογια [logia] söylev) sözcüğünden türemiştir. Her ne kadar kozmoloji sözcüğü nispeten yakın zamanlı bir sözcük olsa da Evren, tarih boyunca bilim, felsefe, ezoterizm ve din gibi farklı disiplinler tarafından araştırma konusu olmuştur. Kozmoloji ise bir sözcük olarak ilk kez 1730 yılında Christian Wolff'un Cosmologia Generalis isimli eserinde kullanılmıştır.

Kozmoloji ile uğraşan bilim insanlarına kozmolog veya evren bilimci denir. Çağdaş yazında kozmoloji veya evren bilimi ile genelde fiziksel kozmoloji kastedilmektedir. Bu bağlamda kozmologlar, kozmoloji çalışmaların içerisinde astronominin yanı sıra biyolojiden matematiğe kadar birçok bilim dalını da kullanırlar. Kozmoloji, Evren'in yapısını, tarihini ve geleceğini inceler. Fiziksel Evren'in bir bütün olarak kavranıp anlaşılmasını sağlamak amacıyla doğa bilimlerini, özellikle gök bilimi ve fiziği bir araya getirir.

Kaynak ve daha detaylı bilgi için

Aşırı şekilde ilgimi çeken sürekli yeni bir şey öğrenme olasılığı yüksek bi bilim dalıdır.

Yakından ilgilendiğim bir dal.

herşeyin neden var olduğunu sorgularken uğramamız gereken ilk durak.

Büyük Patlama, Kara Delik, zaman kavramlarının argümanlarını da içerir.

" Yine isin icinden cikamiyorum "
dedirten alan.

Platon'un Devlet sistemindeki Hiyerarşiyi,gökyüzüne,kozmosa adapte etme isteyişinin ideası.
Hepsinin bir fonksiyonu mevcut.Gezegenlerin yörüngesi,gece-gündüzün dengesi,yıldızların mükemmel dizilişi.
Bunların üstünde ise bir ve tek yönetici vardır.
Devletde böyle yönetilmeliydi.
Macchiavelli asirlar sonra bu düşünceyi temelinde benimsemişsede,eline gözüne bulaştırmıştır.

Platon'un ideası bir armoni içeriyorsa da,Macchiavelli bir Despotun en uygun yönetici olduğunun kanisina varmistir.

Yani kozmos bu.
Nasil bakarsan öyle görürsün gibi klasik bir cümle ile bitireyim.

Isin icinden cikamayan, evren var oldugu surece de cikilamayacagina inananlardanim.
Gel gor ki bu konuda buyuk lokma yiyenler cok, sifir bilgiyle fikir sahibi olanlar da.
Evren olsam bir tarafimla bile gulemezdim; dunya evren bazinda virus kadar bile etmiyor,goremez ve isitemezdim.

Ilginc.

Geri