Köy Enstitüleri tekrardan açılmalı mı ?

• Kullanıcı Ceku
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 2760 gün önce görüldü
Eğitimin en önemli ve ülke geleceğinin en önemli adımlarındandı. Atatürk tarafından Anadolunun ve ülkenin gelişimini sağlamak için köylere öğretmen yetiştirmek açılan bu öğretmen okullarının (asıl adı köy enstitüleri) Atatürk'ün ölümü üzerine İsmet İnönü himayesinde, MEB olan Hasan Ali Yücelin çok büyük desteği ve katkıları ile devam ettirilmiş ama daha sonra Köylülerden ve halkın uyanmasını, bilinçlenmesini, ülkenin gelişmesini istemeyen bir takım kişiler tarafından komünizm yuvası adı altında ve çirkin iftiralar adı altında baskı sonucu kapattırılan daha sonra mescitlere , medreselere dönüştürülen okullardır.

Atatürk devrimlerine ve köy enstitütlerine karşı olan birkaç milletvekili daha sonra Demokrat Parti'yi kurup bu görüşlerini devam ettirip köylüye empoze etmeye çalışmıştır.

Köylü'nün tepkisine karşılık İsmet İnönü'nün bir sözü vardır:
-Her köyde nasıl cami inşa edildiyse okulda inşa edilecektir.

Bu köy enstitüleri Türkiye'deki en iyi eğitim adımıdır. Kapatılması ile bana göre ülke kendi kafasına sıkmıştır.

o dönemi anlamak ve gerçekten ulusun bu eğitimi öldürerek başka bir Türkiye oluşumunu nasıl mahvettiğini izlemenizi öneririm. Çok ünlü yazarların ve gazetecilerin o enstitülerden mezun olduğu okullarda onlara inandırılan umut ise: Köylü milletin efendisi olacaktı, aldandık.

https://www.youtube.com/watch?v=zP7X36MscBo

Not: Sorun burda komünizm, sağ-sol değil sorun köylünün yükselmesini istemeyenlerin cahiliyeti desteklemesi. Ve bugün bizi bambaşka konumlara getirebilecek faaliyetlerin önüne set çekilmesi.​

Köy enstitüleri,fikrini Atatürk'ten alan,heykeli dikilesi İsmail Hakkı Tonguç'un uğraşlarıyla Hasan Ali Yücel tarafından açılmış,aydınlanma babında yapılan en büyük devrimlerden biridir.
Hatta çoğu aydın yazarımız,oradan çıkmadır.Adnan Binyazar,Talip Apaydın vb. Hatta Fakir Bayburt'un bir eseri vardır bu konuda,okunulası.
Malum,köy toplumuyuz,bu yüzdendir ki kalkınma da buradan başladı.Her şeyleri kendileri yaparlardı,her konuda yetişirlerdi,kendi okullarını inşa eder,mezunlarını ülkenin dört bir tarafına çevreyi aydınlatmaya göndermeye ön ayak olurlardı.Nitekim,cahiller korkar aydınlaşmadan.Adnan Menderes başta olmak üzere bu devrimi benimsemeyen Demokrat Parti,bazı ülkelerin ''nasıl kuruldu'' diye araştırmaya geldiği bu çağdaşlaşma devrimini,emperyalizmin kucağına düşmek uğruna kapatmak isteyerek,ağalık sistemini sabit tutmak istediler.Yozlaştırdılar,günümüz benzeri çeşitli iftiralar atarak,gerek kızlı-erkekli okuyorlar,gerek fuhuş yapıyorlar söylemleriyle bir kesim fıtratsız insanı hareketlendirerek,buna engel oldular ve en sonunda kapandı.
Tekrardan açılmalı muhakkak.Ama bu ülke,bunu kaldıramaz.Çünkü köy enstitüleri,cehaletin düşmanıdır.Cehaletten beslenen kişiler,bunu söz konusu bile etmezler.
Ne yazıktır ki,çağdaşlaşmaya giden yolda imrenilerek bakılan devlet iken,bağnaz,boyun eğen,gerici bir topluma dönüştük.

uzun uzun yazmaya gere yok
kesinlikle tekrardan açılmalı

Elbette açılmalı.Çok bodozlama ve düz mantık olarak ifade etmek istersem özetle şunu söyleyebilirim "Atatürk'ün temelilini attığı herhangi bir şeyi, egale etmeye çalışanların inadına daha da yaşatmak ve savunmak gerekir.O büyük komutan ve devlet adamının yaptığını yıkmaya çalışan her kim ise akıl ve aydınlanma düşmanıdır, çünkü fayda devşiremeyecektir aksi taktirde."

Bunu oldukça açabiliriz.Fakat özetle olay budur.Kesinlikle açılmalıdır, fakat bunun tekrardan hayata geçmesine en fazla katkıyı bizzat köylüler sağlayabilir ancak.İstemeliler, neden kapatıldığını sorgulayıp inatla istemeliler.Zaten akıl ve aydınlanmadan yana olan her kesimden destek bulacaklardır.

bir söz geldi aklıma Devrim arabaları filminden "Bu Ülkede hiçbir başarı cezasız kalmaz"

bizi geliştirecek her şey bir bahane bulunup kapatılmaya zorlandı maalesef umarım bu işleri tekrardan yaparlar

Atatürkün attığı hangi güzel imza yok edilmiyorki. Bence de tekrar açılmalı.Güzel paylaşım için teşekkür ederim.

Köy Enstitüleri aydınlanmayı büyük şehirlerden kırsallara götürme misyonu üstleniyordu ve bu aydınlanma sınıfsal bir karakter içeriyordu. Bundan mütevellit Köy Enstitüleri için komünist yuvası da denirdi sağcılar tarafından.

Bugün "Türkiye'nin geleceği için cahil nesil yetişmeli" diyen rektörler o dönem de vardı. Ve Sayın Adler'in de söylediği gibi cehaletten beslenenlerin ayınlanmaya tahammül etmesi mümkün değildir. Kaldı ki; Menderes'in ortalığa çıkışı bile toprak reformuna muhalif olmasına dayanıyorken, diğer bir deyişle toprak ağalarının çıkarlarına dayanıyorken Köy Enstitüleri'nin açık kalması yada mevcut işlevini yerine getirmesi beklenemezdi.(Adnan Menderes Toprak Reformu'na muhalif olduğu için -ki kendisi de toprak ağasıdır- CHP'den ayrılıp Bayar'ın safında yer almıştır)

Köy Enstitüleri'nin bugün açılmasının bir faydası olacağını düşünmüyorum. Eğitim sistemi ile eğitim sistemini kurgulayan zihniyet arasında doğru bir orantı olduğundan, Köy Enstitüsü adı altında, içeriği boşalmış, sadece adı dışında her şeyi farklı olan bir sistemin cehaletten başka bir şey üretebileceğine inanmıyorum.

Uzun uzadıya konuşmaya gerek yok. Ülkeyi iyiye ve çağdaşlığa götürecek her adıma çelme takıldığı için imkansız. Görüntü böyle

Akıllı vatandaş başa dert bu zihniyette.

Köy Enstitüleri nin asıl kapanma nedeni, Demokrat Parti'nin aleyhine işlemler yapıldığı gerekçesidir.Eğitim politik bir meseledir.Yani eğitimli nesiller yetişirken mevcut siyasi ideolojiler de bu sistem aracılığıyla yeni kuşaklara iletilir.Zaten pozitif ilimlerin dışında eğitimin, kültür taşıyıcılığı, mevcut sistemin devamı ve örtülü müfradat denen işlevler barındırır.Atatürk dönemine bakarsak orada da Türk Ocakları kapatılıp Halk Evleri açılmıştır.Oradaki tehlikede eski meşruiyet temsilcilerin ideolojik tehlikesidir.Eğitimsiz halk algı ustaları olan liderlerin bulunmaz nimeti tabi o ayrı mesele.Ama burdaki kapanma nedeni potansiyel tehlikeden ibarettir.Açılmalı mı derseniz? Bu söylediklerime bakarak değişen ne olur derim? Tabi ki hiç sistem kurucuları bunu kendi çıkarına evirir.Zaten bizdeki eğitim iktidardan iktidara değişir.Çünkü her iktidar temelin eğitimde yattığını bilir.At çıpayı taze belleklere gerisi gelir.Olmalı mı? devletin bekası ve milli bilinçten yana evet; ancak eğitimi kendi çıkarın için yapboz tahtasına çevirerek değil.Yani geri gelecek olan bu kurumların sadece adı olur gerisi bildik melodi.

Köy Enstitülerinin olduğu bir yerde yaşayan bir insan olarak kesinlikle ama kesinlikle açılmalı.
Adamlar o zaman o kadar çağın ilerisine gitmişler ki şimdi resmen bu çağda ayak uyduramıyoruz.
Üzülüyorum haliyle bu duruma.
İnsanlar kendi elleriyle okul yapmışlar. Bugün hangimiz yaparız bunu. Okula söven hangi gençlik okul için elleri ile taş taşır merak ediyorum.

İnanın siyaset gibi saçma bi mecranın böyle devasa bir kuruluşa el atıp yok etmesi Türkiyenin ayıbı.
İlerlememizi istememelerinin sebebi işte.
keşke hiç kapatılmasaydı. Eminim daha ilerlerdik.
Atatürk'ün ışığında karanlığa gömülmek mümkün mü zaten.
Ama izin vermediler işte.

Geri