-
-
-
-
-
Eğitimin en önemli ve ülke geleceğinin en önemli adımlarındandı. Atatürk tarafından Anadolunun ve ülkenin gelişimini sağlamak için köylere öğretmen yetiştirmek açılan bu öğretmen okullarının (asıl adı köy enstitüleri) Atatürk'ün ölümü üzerine İsmet İnönü himayesinde, MEB olan Hasan Ali Yücelin çok büyük desteği ve katkıları ile devam ettirilmiş ama daha sonra Köylülerden ve halkın uyanmasını, bilinçlenmesini, ülkenin gelişmesini istemeyen bir takım kişiler tarafından komünizm yuvası adı altında ve çirkin iftiralar adı altında baskı sonucu kapattırılan daha sonra mescitlere , medreselere dönüştürülen okullardır.
Atatürk devrimlerine ve köy enstitütlerine karşı olan birkaç milletvekili daha sonra Demokrat Parti'yi kurup bu görüşlerini devam ettirip köylüye empoze etmeye çalışmıştır.
Köylü'nün tepkisine karşılık İsmet İnönü'nün bir sözü vardır:
-Her köyde nasıl cami inşa edildiyse okulda inşa edilecektir.
Bu köy enstitüleri Türkiye'deki en iyi eğitim adımıdır. Kapatılması ile bana göre ülke kendi kafasına sıkmıştır.
o dönemi anlamak ve gerçekten ulusun bu eğitimi öldürerek başka bir Türkiye oluşumunu nasıl mahvettiğini izlemenizi öneririm. Çok ünlü yazarların ve gazetecilerin o enstitülerden mezun olduğu okullarda onlara inandırılan umut ise: Köylü milletin efendisi olacaktı, aldandık.
https://www.youtube.com/watch?v=zP7X36MscBo
Not: Sorun burda komünizm, sağ-sol değil sorun köylünün yükselmesini istemeyenlerin cahiliyeti desteklemesi. Ve bugün bizi bambaşka konumlara getirebilecek faaliyetlerin önüne set çekilmesi.
Atatürk devrimlerine ve köy enstitütlerine karşı olan birkaç milletvekili daha sonra Demokrat Parti'yi kurup bu görüşlerini devam ettirip köylüye empoze etmeye çalışmıştır.
Köylü'nün tepkisine karşılık İsmet İnönü'nün bir sözü vardır:
-Her köyde nasıl cami inşa edildiyse okulda inşa edilecektir.
Bu köy enstitüleri Türkiye'deki en iyi eğitim adımıdır. Kapatılması ile bana göre ülke kendi kafasına sıkmıştır.
o dönemi anlamak ve gerçekten ulusun bu eğitimi öldürerek başka bir Türkiye oluşumunu nasıl mahvettiğini izlemenizi öneririm. Çok ünlü yazarların ve gazetecilerin o enstitülerden mezun olduğu okullarda onlara inandırılan umut ise: Köylü milletin efendisi olacaktı, aldandık.
https://www.youtube.com/watch?v=zP7X36MscBo
Not: Sorun burda komünizm, sağ-sol değil sorun köylünün yükselmesini istemeyenlerin cahiliyeti desteklemesi. Ve bugün bizi bambaşka konumlara getirebilecek faaliyetlerin önüne set çekilmesi.