Köpeğinizi Şımartmamak

Konu sahibi son olarak 4529 gün önce görüldü
Köpeklerinizi şımartmak çok yanlış anlaşılan bir konu. Bende bu konuya biraz açıklık getireyim istedim. Arkadaşlar, köpeğiniz yavruyken herkes der “Şımartmayın bu kadar, o kadar çok sevmeyin” falan dinlemeyin bunları. Köpeğinizi şımartmak ve çok fazla sevmek arasında dağlar kadar fark var. Şımartmak şöyle olur; köpeğiniz kötü bir şey yapar kızmazsınız aksine seversiniz, yemeğini yemez seversiniz, yemeğini yemediği için başka yemekler verirseniz şımartırsınız, istemediğiniz bir şey yaptı ve yine seversiniz.

İşte bu şımartmak olur. Ancak köpeğiniz sizinle oynamaya çalıştığında, paçanızı ısırdığında, elinizi yada suratınızı yaladığında bu şımarmak olmaz. Köpeğiniz sizinle iletişim kuruyor, sevgisini belli ediyor ve oyuna davet ediyor. Bu gibi şeylerde köpeklerinize kızmayın. Köpeğinizi çok sevmek, çok oynamakta şımartmak olmuyor. Bırakın, köpeğinizle yakın olun. Kimsenin dediğine de kulak asmayın. Peki ceza sistemi nasıl olmalı? Kötü bir şey yaptı. Ne yapmalıyım?

Ceza sistemi yaptıklarına göre değişir. Aklıma gelenleri yazıyorum;

Yemek Yememesi: Eğer o öğünde yemeğini yemezse bırakın yemesin. Bir daha ki öğüne kadar aç kalsın. Emin olun bir daha ki öğün büyük bir iştahla yiyecektir. Evet, açlıktan mırıldanacak, havlayacak. Sizinde benim gibi içiniz acıyacak ama emin olun bir süre iç acısı bütün bir hayatınızı etkileyecek.

İstemediğiniz Şeyleri Kemirmesi: Bunda önemli olan köpeğinizi kemirdiği zaman yakalamaktır arkadaşlar. Yani köpeğiniz atıyorum terliği çoktan kemirmiş ise ve siz bunu yeni görüyorsanız köpeğinize kızmanın bir anlamı yok. Çünkü neden kızdığınızı anlamaz. Köpeğinize, kemirdiği şeyi gösterdiğinizde de pek yararı olmaz. Bunda önemli olan kemirdiğinde görüp, Hayır diye kesin bir ses tonuyla uyarmaktır.

Diğer ceza sistemleri de buna benzer. Püf noktası, yanlış bir şey yaparken zamanında yakalayıp zamanında müdahale etmektir. Ayrıca lütfen köpeğinizi kötü bir şey yaptığında bir yere kapatmayın, hızlıca vurmayın. Eğer vurmanızı gerektiren bir olay olursa (bir şeyi ısrar etmenize rağmen yapıyorsa) baş parmağınızla burnuna bir kez vurabilir yada elinizle poposuna hafifçe ancak dostça olmadığını anlayacak şekilde vurabilirsiniz.

Geri