Konuşulacak Konular Üzerine 2; Vahy ekseninde kadının dövülmesi Meselesi

Konu sahibi son olarak 795 gün önce görüldü
Belirtmeden geçemeyeceğim .. Ota poka onlarca yorum yapan bayan kardeşlerimin kendilerini özellikle ilgilendiren şu konuya kayıtsız kalmaları zaten karamsar olan geleceğe bakışımı daha da karamsar hale getirmiştir .. YAHU SİZİ YARADANIN SİZİNLE İLGİLİ NELER BUYURDUĞUNU HİÇ Mİ MERAK ETMİYORSUNUZ ?

Yahu bir insan nasıl birini dovebilir diye buyurulur aklım almiyor. Islam erkek dini diyince kötü oluyorum evet öyle.

Yahu bir insan nasıl birini dovebilir diye buyurulur aklım almiyor. Islam erkek dini diyince kötü oluyorum evet öyle.

İslam'da üstünlük takvadadır ama ALLAH katında dişisi erkeği herkes eşittir .. Eğer üzerinde derinlemesine düşünürsen o zaman ki coğrafya içinde, bir dinin gelişip güçlenmesi için özellikle erkekleri ön plana çıkarması gerekirdi .. O dönemleri şimdi ki gibi sanmamalısın .. Yalnız İslam'da değil Hristiyanlık ve Yahudilikte de kadın ikinci plandadır ama asla UNUTULMAMIŞTIR ..

İslam'da üstünlük takvadadır ama ALLAH katında dişisi erkeği herkes eşittir .. Eğer üzerinde derinlemesine düşünürsen o zaman ki coğrafya içinde, bir dinin gelişip güçlenmesi için özellikle erkekleri ön plana çıkarması gerekirdi .. O dönemleri şimdi ki gibi sanmamalısın .. Yalnız İslam'da değil Hristiyanlık ve Yahudilikte de kadın ikinci plandadır ama asla UNUTULMAMIŞTIR ..

Yani şu zamana uymadığıni kabul ediyorsun öyle mi?: )

Hayır Kuran evrenseldir ve zaman mefhumuna bağlı değildir çünkü ALLAH katında zaman YOKTUR ..
O günün şartlarına göre ve günün toplumsal anlayışı göz önüne alınarak şer-i hükümler biizzat ALLAH tarafından belirlenmiş, Resülu tarafından da uygulanmıştır ..
Günümüze gelindiğinde ise çağın şartlarına uyarlanması için FIKIH kendiliğinden oluşmuştur ..
Lakin bu konuda eksiğimiz olduğunu bende kabul ediyorum .. Kuran bundan beşyüz yıl sonrasına da hitap edebilecek kadar eksiksiz ve tam bir öğüt kitabıdır .. Eksik olan bizim Kuranda'ki hükümleri yaşantımıza uyarlayışımızdaki beceriksizliğimizde yatmaktadır ..

Kadınlara bakış acısını beğenmiyorum.
neden hayvani iç gudulerine hakim olsun diye ben kapanıyorum?

Konunun dağılmaması için " Kuran'ın Hitabı Her Dönemi Kapsar mı " adı altında başka bir başlıkta ele alınabilir .. O yüzden fazla ayrıntıya girmeden cevap verdim sevgili Maria ..

Onlarca meal çevirisine baktığımda çok büyük çoğunluğun ilgili ayette vurun ifadesini " dövmek " şeklinde çevirdiğini gördüm .. Sadece Bayraktar Bayraklı ve Şaşar Nuri'in çevirilerinde " uzaklaştırın " diye alınmış ..

Veda Hutbesinde de efendimizin " Hafifçe dövebilirsiniz " ifadesinden de destekle ayette de o fiilin " VURMAK " olduğuna kaniyim ..

O nefsinden konuşmaz Ayeti hayatın tamamını kapsamamakta olup Vahy ile lakalı bir ayettir... O halde Ama ayetini nereye koyacağız... Yada uhud yenilgisi...

Sosyal bir vakıa olarak eyvallah mutabığız. Lakin Vahy ekseninde değil... Hemen her meal Gerekçe koyma gereği his etmiş çünkü rivayetlerin etkisinde kalarak meal kaleme almışlardır.

Gereksiz olduğu kadarda iyi bir araştırmacı olan öztürk te Mukatil bin süleymana dayanarak ayeti ele alır. Ayrıca Mustafa Öztürk Türkiyedeki meallere eleştirilerinde kelimelerin O dönem kullanılan anlamını ele almadıklarını dile getirir. kENDİ yORUM MERKEZLİ MEALİNDE de İzah ettiğim şekilde sunar.

Tekrar söylüyorum. Yukarda gerekli kaynaklarıda vererek diyorum ki Darebe sözcüğü vahy in indiği dönemde Ayırmak ve ısrar manalarında kullanılmaktaydı. Bu konuyla alakalı bir çok da kaynak verdim. İnşallah Meallerden çok onlara bak derim. Zaten Mealleri ayrı bir konu olarak ele alacağım...

Sosyal vakıa olarak Mutabığız , Muhammed (s.a) Bir Devlet başkanı olarak tesbitini yapmış ve Aile yapısının dağılmasının önlenmesi buna bağlıysa yapın der. Buradan döveceği manası zaten çıkmaz. Eğer bu çözüm ise der... Lütfen vahy i kendi bağlamından koparmadan kaleme alalım.

Kurandaki Vurmak kelimesinin de tüm anlamlarını yukarıda verdim.
Darebe kelimesninde o toplumda ne anlamda kullanıldığınıda...

Çok detaylı inceleme ve tahlil için, İbrahim sarmış ın Rivayetlerin ortaya çıkardığı olumsuz kadın algısını da inceleyebilirsiniz inşallah...

Ben her dönemi kapsadığıni düşünmüyorum.
Zaman kavramı biz insan oğlu için var evet ama o dönemde bile olan olaylara göre ayetler inmesi 23 yılda tamamlanması vs her döneme hitap etmediğini gösteriyor fikrimce.
Çünkü gelişme ve değişim var Evrilme var iyi ya da kötü fark etmez.
Ataerkil lik bize islamiyetten geliyor bugün bundan şikayet eden kadın yok erkeğin gerisinde olmak için can atıyorlar .
Kadın için ne aşağılayıcı bir durum kendisini erkeğin kaburga kemiğinden yaratıldıgina o kadar ikna etmiş..

Hizmet etme kısmına hiç girmiyorum bile.

Kadınlara bakış acısını beğenmiyorum.
neden hayvani iç gudulerine hakim olsun diye ben kapanıyorum?

Öncelikle en başından yazdıklarımı okudunuz mu ?

Bu konunuzu da inşallah kaleme alacağım... Ama ayrı bir konuda...
Çünkü buda üzerine konuşacağımız konular içerisinde vardır...

İster beğeniriz ister beğenmeyiz, İmanın temelinde Vahy kabul vardır... Ve onu anlamak fıkh etmek vardır.

Paranoyada Suç; Tesettürü kadının kişiliğini öne çıkaran bir onur değilde , erkeği kadından koruyan bir emir olarak algılayan geleneğimizin ve geleneksel kafalarındır...

İster kabul edelim ister etmeyelim "Kişilik" ile ""dişilik" arsında kadın. Bu tarihte kadına yapılmış en büyük ikramdır. İnsanların önüne çıkarılacak bir erdemi , bir kimliği , bir kişliği bulunmayan bir kadın ille de fark edilmek istiyorsa , insanlara "dişiliğini" gösterecektir; kişiliğinin yerine dişiliğini.

Yani Tesettürü emreden Kuranın kadına verdiği apaçık mesaj şudur; Dişiliğiniz ile kendinizi görünür kılmak yerine kişiliğinizle / Şahsiyetinizle erkek egemen dünyada hak ettiğiniz saygın yeri alın... Onun için Tesettür ; Kadının İnsan kimliğini teninin önüne koymak demektir.

Ancak bu yaklaşımla yaklaşırsanız tesettür emrini anlayabilirsiniz... Bu eksende konuyu zaten kaleme alacağım inşallah... Konuyu zamanı gelince sizde bende düşüncelerimizi paylaşırız... Vahy zaten iman edenlere hitab eder ve Yapmalarını ister, İman etmeyenlere önce iman edin der...

Konu konuyu açarsa dağılır ve tartışmaya döner. etraflıca konuşmak için inşallah ilgili konuyu beklemenizi rica ediyorum.
Bu forumda İslamın her emrini inşalalh konuşacağız... Hem akıl hem nakli kaleme alacağız, Bunda şüpheniz olmasın...

Ben her dönemi kapsadığıni düşünmüyorum.
Zaman kavramı biz insan oğlu için var evet ama o dönemde bile olan olaylara göre ayetler inmesi 23 yılda tamamlanması vs her döneme hitap etmediğini gösteriyor fikrimce.
Çünkü gelişme ve değişim var Evrilme var iyi ya da kötü fark etmez.
Ataerkil lik bize islamiyetten geliyor bugün bundan şikayet eden kadın yok erkeğin gerisinde olmak için can atıyorlar .
Kadın için ne aşağılayıcı bir durum kendisini erkeğin kaburga kemiğinden yaratıldıgina o kadar ikna etmiş..

Hizmet etme kısmına hiç girmiyorum bile.

Değerli kardeşim maria
Kuran temel ilkeleri koyan ve ilkeler üzerine hareket etmemizi maksadı şeria üzerine düşünmemizi isteyen bir vahy dir. Moto mot alırsanız yada gelenekel algı gibi anlarsanız kendi dönemine bile hitap etmez bir çok ayet... Vahy temel ilkeler koyar.

Bakınız Vahy Fedek arazisinin gelirini peygamber ailesine verilmesini ister. Amaç resulün geçim sıkıntısını önüne geçmek ve Onun amacına kitlenmesini sağlamaktı. Hz ömer dönemine geldiğimizde , Fedek arazisi Peygamber ailesinden alınarak Devlet hazinesine gelir olarak aktarılır. Çünkü peygamber ailesi artık geçim derdi yok, devletin fakir ve yetimleri daha çoktur ve Arazi onlara verilir. yani Vahyin amacı vardı ve Bu amaç doğrultusunda İlkeye sadık kalarak Ömer güzel bir adım atmıştır. Vahyi bize ileten geleneksel toplum algısı vahy i nasıl algılamamız gerektiği konusunda tamamen yalnış yönlendirmiştir toplumu...

Allahın bu ayetten kastı maksadı nEDİR ŞEKLİNDE VAHYE YAKLAŞIP Vahyi anlamaya algılamaya çalışırsanız ancak ondan fayda görebilirsiniz....

Yukarılardaki yazılarda Ata erkilliği kabul etmeyen ve iki tarafada sorumluluklar veren bir islam olduğunu ama bizlerin zahmet edip araştırmadan önümüze konan yemeği afiyetle yemişiz. VAHY in suçu ne ... Allah için kaç kez vahy i elinize alıpta acaba rab ne diyor diye merak dip üzerine düşünerek okuduk mu ?

Kadını erkeğin gerisine atan islam değil sosyal şartlardır....

Kaburga kemiği ise rivayet kültürünün tamam komedisidir. şimdi ben o rivayet yığının hangisini ekele alayım ki sen söyle... Vahy de bana bunu gösterirmisiniz ?
Sanki Allah söylemiş gibi vurguluyorsunuz, Kadını kendine köle yapmaya çalışan erkek egemen Sözde müslüman toplumunun Köhneleşmiş zihniyetini vahy olarak kimse yansıtamaz...

Vahy Yarattı eylemini ; ha-la-ka / ce-a-le / en - şe - e olarak kullanır buda aşama aşama oluşturduğu bu yaratığı , şekillenmesi , büyümesi ve yükseltmesi , inşaa etmesi süreci için kullanılmıştır...

Bunun la ilgili ayetlere bakınız. aklınıza takılan bişey olursa inşallah bana dönünüz... Enam 98 / Nahl 80-81 / Araf 189/ Zumer 6 /Müminun 12-14 / Yunus 14/Enam 2/Fatır 11 / Mümin 67/

Bu ayetler bu Kaburga meselesi yalanını zaten red eder...

Ben müslümanlara ve kültürlerine baksaydım zaten islamı tercih etmezdim... Beni direk vahy ile Muhattab eden rabbe hamdolsun...

İnşallah Fırsat bulduğumda Rabbinizle sohbet edeceğim zaten, Aklımda ...

Daha önce de yazdığım gibi sevgili Qasem ben tatmin olmadım .. Sonuçta ortada Kuran'a ömrünü adamış alimlerin BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNUN o ayeti " vurmak " anlamında çevirdikleri görülüyor .. Ayrıca efendimizin de Veda Hutbesinde'ki konuşması da ayetin paralelinde yine " vurabilirsiniz " üzerine olmuş dolayısıyla bana da ayeti " vurmak " olarak anlamak ve kabul etmek düşer ..

Daha önce de yazdığım gibi sevgili Qasem ben tatmin olmadım .. Sonuçta ortada Kuran'a ömrünü adamış alimlerin BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNUN o ayeti " vurmak " anlamında çevirdikleri görülüyor .. Ayrıca efendimizin de Veda Hutbesinde'ki konuşması da ayetin paralelinde yine " vurabilirsiniz " üzerine olmuş dolayısıyla bana da ayeti " vurmak " olarak anlamak ve kabul etmek düşer ..
Aynı şeye inanacağız diye bişey yok sonuçta, Ama temelde çok aykırıdadeğiliz...

Aksi kaleme alan daha büyük alimler vereyim inşallah onları bir incele... Hepsi ilk dönem ve Kavramları ilk anlamlarında kullananlardır.

Alkame bin kays
Mücahid
İkrime
Abdullah ibni mesud
SAİD B. Cubeyr
Amr el maksus
cehm bin saffan
Mesruk bin el ecda
Vasıl bin ata

Şimdilik bunlar yeter inşalalh. Bunları inceleme fırsatın olursa inşallah devamını da vereceğim inşallah. Gönül isterdiki Burada olaydın beraber okumalar yapaydık. Temin için İstanbul özgür der i de kullanabilirsin inşallah. Adana dan Selamımızı iletmen yeterdir.

Verdiğin isimler mübarek sahabiler bir çoğu .. Neyse hocam bu konuda farklı düşünüyoruz .. Ben yine Veda Hutbesini düşünerek efendimizin kullandığı gibi " vurmak " fiilinin olduğu konusunda netim Kuran'da ..
Sağolasın var olasın bu güzel açıklamalar için ..
Selametle ..

Hepsi sahabe değil, sahabe tabiin ve etbau tabeinden İslami çizginin yenilenme hareketi öncüleridir.

Dediğim gibi aynı ayetten aynı manayı çıkarmak zoru.da değiliz... Ama ben vahyi ele alırken genelde ilk dönemde nasıl ele.alındığına bakarım.

Dolaylı yada modern muhattablarındansa, en yakın anlamı direkt Muhattablarından alıyorum...

Bu arada tefsirul mennara da bakabilirsin inşallah. Menar okulu öncülerinden Muhamed abduh ve Reşit rızanın çalışması olup fikri Alt yapıda Urvetul Vuskanın kurucusu ve ıslah ekolü öncüsü Cemaleddin Afganiye aittir...

Katkılarından Dolayı Allah razı olsun....

İnşallah ekleyeceği olan yoksa Diğer konuyu açacağım...

Geri