Konuşulacak Konular üzerine 1. ; Vahy Ekseninde Başörtüsü

Konu sahibi son olarak 786 gün önce görüldü

Ayet konusunda tamam ama hadiste zihinsel bir göçten ve eylemsel bir göçten benzemekten bahseder. Zaten Ayetin nuzul zamanı ve bahsi geçen hadisten sonradır. Bunu ibni hacerin Hadis tahlil ve tetkiklerinden inceleyebilirsiniz.

Vahy ilke koyar şekil çizmez. giydiği şeye bakmaz, ne giydiğinede amaç vücut hatlarının görünmemesiyse bu ister pardesü ister çarşaf ister se pijama yada pantolon olur. Önemli olan maksadı şeriadır...

Aklıma takılanlar oldukça zamanını çalarım. : )) Teşekkür ederim cevapların için.

İncir

Kısa ve net sana tesettürün sınırını anlatayım ..

Eğer Müslümansan her ayete olduğu gibi tesettür ayetlerine de iman etmişsin demektir .. Bu ayetlerin manasını kabul ettiğin halde uygulamasını yapmıyorsan günaha girersin, tıpkı namazın farz olduğunu bilip de kılmama gibi ama kesinlikle dinden çıkmazsın ..

Fakat bu ayetleri inkar ediyor ya da manalarını çarptırıp kendi nefsine göre uyarlamaya çalışıyorsan ayete muhalif olmaktan dolayı dinden çıkarsın ..

Ayetlerde ki kapanma şekline en yakın uygulama çarşaf ile örtünmedir ama ille de çarşaf şart değildir .. Önemli olan husus dışarıya çıktığınızda kadınsal albeninizi erkeklerin nefsinden muhafaza edebilecek şekilde kapanmanızdır ki bu eşarp ve pardesü ile de olabilir .. Buna rağmen erkek nefsi durur mu durmaz .. Siz kapansanız da size yönelecek bakışlar elbette olabilir ama o mesuliyetin sorumluluğu da erkeğe aittir yani bundan mesul tutulmazsınız ..

İncir

Kısa ve net sana tesettürün sınırını anlatayım ..

Eğer Müslümansan her ayete olduğu gibi tesettür ayetlerine de iman etmişsin demektir .. Bu ayetlerin manasını kabul ettiğin halde uygulamasını yapmıyorsan günaha girersin, tıpkı namazın farz olduğunu bilip de kılmama gibi ama kesinlikle dinden çıkmazsın ..

Fakat bu ayetleri inkar ediyor ya da manalarını çarptırıp kendi nefsine göre uyarlamaya çalışıyorsan ayete muhalif olmaktan dolayı dinden çıkarsın ..

Ayetlerde ki kapanma şekline en yakın uygulama çarşaf ile örtünmedir ama ille de çarşaf şart değildir .. Önemli olan husus dışarıya çıktığınızda kadınsal albeninizi erkeklerin nefsinden muhafaza edebilecek şekilde kapanmanızdır ki bu eşarp ve pardesü ile de olabilir .. Buna rağmen erkek nefsi durur mu durmaz .. Siz kapansanız da size yönelecek bakışlar elbette olabilir ama o mesuliyetin sorumluluğu da erkeğe aittir yani bundan mesul tutulmazsınız ..

İnkar etmiyorum hiç bir ayeti. Sadece soru sordugum da aldıgım cevapları paylaşıyorum. Veya anladıklarımı. Senin bahsettiğinin duruma bakarsak açık giyindigim için erkegin bakmasından da sorumlu ben oluyorum. Bu durumda hem açık giyinmemin bedelini hem de o bakışları üzeriye çekmemin bedelini ödeyecegim. : )))

İnkar etmiyorum hiç bir ayeti. Sadece soru sordugum da aldıgım cevapları paylaşıyorum. Veya anladıklarımı. Senin bahsettiğinin duruma bakarsak açık giyindigim için erkegin bakmasından da sorumlu ben oluyorum. Bu durumda hem açık giyinmemin bedelini hem de o bakışları üzeriye çekmemin bedelini ödeyecegim. : )))

Açık giyindiğin için bir erkeğin sana olan bakışlarının sorumlusu hem sen hem de o erkektir .. Yani orada mesuliyet paylaştırılacak ikiniz arasında ..

Qasem ve EkSen

Şimdi şöyle izah edeyim kendimi. Ben Kuranı Kerimi inkar etmiyorum ama dürüst olmak gerekirse bazı durumların sadece o zamanın koşullarına yönelik oldugunu düşünüyorum.

En basitinden bi kadının, eşi olmadan tek başına bilmem kaç km yol gitmesi dinimizce uygun olmayan bir şey olarak görülüyor ama sen o zamanın şartları ile bu zamanı nasıl bir tutabilirsin , o zaman aylarca süren bi yolu şimdi bi ucaga atla 10 dk içinde aşabiliyorsun.

Açık giyindigi için 'nefsine hakim olamayıp başına onca igrenç olay gelen kızların bu durumdan sorumlu tutulması bana tuhaf gelmiyor degil. 'Mini etek giymeseydi bunu yaşamazdı zihniyetinden farkı nedir bu düşüncenin?

Üzgünüm ama ben bizi biraz da toplumun kültürün şekillendirdigi görüsündeyim. İslamın degil.

Muhafazakar bir vilayette ikamet ediyorum. İbadetlerinden bir haberdar olup İslamı kadının giyinişiyle bagdaştırmış bir vilayette. Bildigim kadarıyla Peygamberimiz 'dedikodudan dolayı Cehennemin yarısından fazlasının kadınlarla dolu oldugunu belirtmiş. Ama ben etrafımdaki kadınların vücutlarını korudukları kadar çenelerini de koruduklarını göremiyorum. Çünkü bu kadınlara bu zihniyet ögretilmiş. Erkekten sakın kendini. Çünkü biz böyle bir toplumda yaşıyoruz. Kültürün ön görüldügü bir toplumda. Belki de bu yüzden tesettür kadınlara farz, Kuranı Kerim sapkın bir topluluga indirildigi için.

Qasem ve EkSen

Şimdi şöyle izah edeyim kendimi. Ben Kuranı Kerimi inkar etmiyorum ama dürüst olmak gerekirse bazı durumların sadece o zamanın koşullarına yönelik oldugunu düşünüyorum.

En basitinden bi kadının, eşi olmadan tek başına bilmem kaç km yol gitmesi dinimizce uygun olmayan bir şey olarak görülüyor ama sen o zamanın şartları ile bu zamanı nasıl bir tutabilirsin , o zaman aylarca süren bi yolu şimdi bi ucaga atla 10 dk içinde aşabiliyorsun.

Açık giyindigi için 'nefsine hakim olamayıp başına onca igrenç olay gelen kızların bu durumdan sorumlu tutulması bana tuhaf gelmiyor degil. 'Mini etek giymeseydi bunu yaşamazdı zihniyetinden farkı nedir bu düşüncenin?

Üzgünüm ama ben bizi biraz da toplumun kültürün şekillendirdigi görüsündeyim. İslamın degil.

Muhafazakar bir vilayette ikamet ediyorum. İbadetlerinden bir haberdar olup İslamı kadının giyinişiyle bagdaştırmış bir vilayette. Bildigim kadarıyla Peygamberimiz 'dedikodudan dolayı Cehennemin yarısından fazlasının kadınlarla dolu oldugunu belirtmiş. Ama ben etrafımdaki kadınların vücutlarını korudukları kadar çenelerini de koruduklarını göremiyorum. Çünkü bu kadınlara bu zihniyet ögretilmiş. Erkekten sakın kendini. Çünkü biz böyle bir toplumda yaşıyoruz. Kültürün ön görüldügü bir toplumda. Belki de bu yüzden tesettür kadınlara farz, Kuranı Kerim sapkın bir topluluga indirildigi için.

Tesettürün NEDEN farz olduğu bizi ilgilendirmemeli .. Tesettürün FARZ oluşu ile ilgilenmeliyiz ama .. Kuran evrenseldir ve zaman Kuran'a hükmetmez .. Kuranda ki hükümler günün değişen şartlarına göre incelenir ve ayrıntılarda değişik bir takım uygulamalara gidilebilir ama hükümler asla değişmez ..
Misal ; Seferi olma hususu günümüzde değişmiştir artık ..

Qasem ve EkSen

Öncelikle anlamadığım şey günahı bana yada sana taksimatı yalnış bir şeydir.

Çevresel Faktöre baktığımızda benimde büyüdüğüm ve geliştiğim ortam tamamen tanrı tanımaz ve islam düşmanı ve genel anlamda da din düşmanı bir çevreydi. zihni algı her yerde aynıdır. İslam ile tanışmam da 2010 u bulur. Yani Vahyi tanıyan bir ailede yada muhafazakar bir çevrede büyümedim. Yetimhaneler pekte dindar insan yetiştirmez...

Ama bildiğim ve vahy den öğrendiğim şudur...
Vahy genel ilkeler koyar. Biz sevelim yada sevmiyelim. tasvip edelim yada etmeyelim. Vahyi kendi ekseninde değilde yaşam biçimimiz yada zihin algılarımız doğrultusunda okursak bu bizi yanlışa sürükler. Bahsettiğiniz örnek zaten başlı başına yanlış bir örnek, Ayetler ya yanlış yorumlanıyor yada çarptırılıyor. Vahy sizin can mal ve ırzınızı güvene almanız için tedbir almanızı ister. Yoksa sizin illa eşinizle bir yolculuğa koşmanızı şart koşmaz.

Tekraren örnek verirsek ilkeler kalıcı ama hükümler değişkendir. Mesela fedek arazisi peygamber ailesine geliri taksim edilirdi. Ayet ile sabitti bu durum. Ama hz ömer döneminde Ömer Ayet ile sabit olmasına rağmen bu araziyi devlet hazinesine katmıştır. Demek ki burada Maksadı şeria ön plandadır. ayet neyi hedefliyordu. Amacı neydi ?

Kimse kusura bakmasın Ama Müslümanlar ın yaşadığı şey İslam değil İslam medeniyetidir. Çünkü vahy şekilden önce zihin dünyanıza bakar. Akl etmenizi fehm etmenizi önemser.

Ve kuranın indiği toplum sapkın bir toplum değil aksine Şiir ve edebiyat alanında ileri seviyede gayet medeni bir toplumdu. Ar haya , toplumsal yardımlaşmanın da olduğu bir toplumdu. Şimdi Cahili arap toplumu ve İslam aklının oluşumu nu burada inceleyecek değilim. Ama hiçte zan ettiğiniz gibi olmadığını bilmenizi isterim.

İslam şunu yada bunu sorumlu tutmaz kusura bakmayın. islam Koyduğu ilkeyi çiğneyeni sorumlu tutar. Bu böyledir. Şu şöyleydi şundan dolayı şu oldu bundan dolayı bu oldu değil... Açık ve net kırmızı ışıktan geçtiğinizde ne için geçtiğinize bakılmaksızın suçlu sizssiniz. İlkelerin çiğnenmesi de budur.

bizi şekillendiren zaten islam değil , kültürlerimiz dir. Ayrıca islam bir kültürdende bağımsız değildir. İnsanın beşerden insana evrildiği süreç ten bu yana bir geleneği barındırır... biz beğensek te beğenmesek te.

kim zerre kadar hayr işlemiş ise onu görecektir kimde zerre kadar şer işlemişse onu görecektir sevgili kardeşim... Temel ilke budur...

Teşekkürler Qasem ve EkSen

Peki şu zina ile ilgili olarak sormak istedigim 4 kişinin şahit tutulması meselesi. Ne denli güvenilir olabilir ki bi insanoglunun sözleri. Alim bile olsa... İnsaoglu şaşar diyoruz. Bu durumda kulun kulu yargılaması veya ithamda bulunması tuhaf olmuyor mu biraz? Zira bu ayetler öne sürülerek iftira atılıp öldürülen ve taşlanan bir çok kadın var arap ülkelerinde.

Teşekkürler Qasem ve EkSen

Peki şu zina ile ilgili olarak sormak istedigim 4 kişinin şahit tutulması meselesi. Ne denli güvenilir olabilir ki bi insanoglunun sözleri. Alim bile olsa... İnsaoglu şaşar diyoruz. Bu durumda kulun kulu yargılaması veya ithamda bulunması tuhaf olmuyor mu biraz? Zira bu ayetler öne sürülerek iftira atılıp öldürülen ve taşlanan bir çok kadın var arap ülkelerinde.

O ayetlerde maalesef gelişi güzel yorumlanıyor....
Konumuzla alakalı olmadığı için cevap yazmayacağım.
Bu konudan bağımsız her konu için ayrıca başlık açıp yada islam bölümünden Fıkhi meselelerde konu açarsanız beni etiketleyin inşallah müsait olduğumda cevaplarım.

Dediğim gibi konu dağılmasın inşallah...

Hakkınızı helal ediniz kardeşim. Her konu kendi başlığı altında konuşulmalıdır.

Ahan da tam aradigim konu buraya yorum birakayim bide Qasem abi seni etiket yapayim ki cabuk bulayim :dusun:

Geri