Konuşmak mı kolay susmak mı?

X
  • Kullanıcı X
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma

Merhaba IF.COM.TR kullanicilari ;

11. Hafta tartışmamız ; Konuşmak mı kolay, susmak mı?

Konuşma, insanın aklını kullanma sanatıdır. Eflatun

Çok bilenler konuşmaz, çok konuşanlar bilmez. Lao Tzu

Her bildiğini söyleme, her söylediğini bil. A. Claudius

Konuşurken, hiçbir şey öğrenemezsiniz. Lyndon B. Johnson

Hiçbir şey bizi, konuşma tarzımız kadar ele vermez. Earl Nigthingale

Kızdığımız zaman bağıran, konuşan biz değil hırsımızdır. Montaigne

Bazen kendi kendine konuşmak, bir insanlar konuşmaktan daha iyidir.

Güzel konuşmanın sırrı, lüzumsuz sözleri terk etmektir. Hz. Ebubekir

İnsan ne söylediğini bilmeli; fakat her bildiğini söylememelidir. Namık Kemal

Konuşmadan önce düşün, hareket etmeden önce ölç. William Shakespeare

Bazen insanların anlatacak çok şeyi vardır içinde. Ama konuşacak kimsesi yoktur.

Çok bilmeli, az konuşmalı, her soruya cevap vermemelidir. Martin Luther King

Akıllılar, sözlerini altın tartan bir terazide tartarlar. François de La Rochefaucauld

İnsan ne kadar az düşünürse, o kadar çok konuşur. Charles de Montesquieu

Bir fikri öldürmek istiyorsan, onu lüzumsuz birçok kelimeyle ifade et. Frank A. Clark

Yıkıcı olmakla, sözünü esirgememeyi birbirine karıştırmayın. Barbara Walters

LUTFEN goruslerinizi cekinmeden seviye icersinde TCK kapsamina gore suc temsil etmeyecek bicimde bizlerle paylasmaktan kacinmayin.

Konuşmak tabii ki en doğru iletişim şeklidir çünkü kelimelerin gücü ile yanlış anlaşılmaların önüne geçilebilir fakat hangi kelimeleri seçeceğiniz çok önemlidir. Genelde yapıcı konuşmalardan olumlu sonuç alınır fakat yıkıcı tarz ile işler daha çok karışacaktır. "Siz ne kadar konuşursanız konuşun ancak karşınızdakinin anlayacağı kadardır." diye bir söz var ve çok doğrudur. Sizin kendinizi ifade şekliniz -ne kadar doğru kelimelerle bile olsa- karşı tarafın algısının üstüne çıkamaz.

Kendi adıma yerine göre karar verilebileceğini düşünüyorum çünkü bazen konuşmak bazen de bir süre susmak gerekebilir. İnsanların çok gergin olduğu anlarda konuşmanın bir faydası yoktur, biraz bekleyip sakinleştiğinde ya da o konuşmayı istediğinde diyalog kurmak çok daha doğru olacaktır. İnatla bazen karşı tarafı konuşmaya zorlayan insanlar çıkıyor ki bu işi daha çok yokuşa sürmekten başka bir işe yaramaz.

Son düzenleme:
Söz gümüşse sükut altındır.
İnsanlar konuşa konuşa,hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır.
Her iki söze katılmakla birlikte ben susmayi kolay buluyor ve tercih ediyorum.
Karsidakinin anlayabildiği kadar anlatabilirsin.
karşımdakine anlatamamak ve incitmekten imtina etmek beni son derece yoruyor.
Çok üzüldüğüm zaman susarim.susmak bir insanın gözyaşıdır!

Son düzenleme:
(Şuraya da biraz süslü cümle yazayım.)

Anlamayana, dinlemeyene konuşmak zor, içinde bir şeyler birikip de kalbini sıkıştırdığındaysa susmak zorlaşıyor.

Bazen konuş dök içindekini gitsin diyor insan neyse seni üzen,kıran bir bir dök ben bu sözünü kaldıramadım de bazen de sus diyor gözlerini bile sustur zaten anlatsan da anlamaz diyor.

En ayarsızı da susulacak yerde konuşup, konuşulacak yerde susmak sanırım. Bütün kaybedişler de aslında burada başlıyor..

Sizin bu konudaki fikriniz nedir saygıdeğer Alper bey ?

(Şuraya da biraz süslü cümle yazayım.)

Anlamayana, dinlemeyene konuşmak zor, içinde bir şeyler birikip de kalbini sıkıştırdığındaysa susmak zorlaşıyor.

Bazen konuş dök içindekini gitsin diyor insan neyse seni üzen,kıran bir bir dök ben bu sözünü kaldıramadım de bazen de sus diyor gözlerini bile sustur zaten anlatsan da anlamaz diyor.

En ayarsızı da susulacak yerde konuşup, konuşulacak yerde susmak sanırım. Bütün kaybedişler de aslında burada başlıyor..

Sizin bu konudaki fikriniz nedir saygıdeğer Alper bey ?

Şaşırtıyorsunuz beni Yazgı hanım! sizin fikirleriniz varken benim fikrimi sormanız büyük bir ironinin parçası olabilir!?
Ben herkese anlatıyorum derdimi bir size anlatamıyorum o yüzden sizin söylediklerinize katılıyorum +1 ekleyin lütfen!

Sevmediğim, hoşlanmadığım şeyler veya insanlar hakkında değil konuşmak, ağzımdan bir hece çıkarmak için nefes dahi harcamam. Susmak daha kolaydır.
Tam tersi konularda ise konuşmak ağır basar elbette.

Ancak soru " kolaylık " kıstası altında sorulduğu için, genel olarak susmanın daha kolay olabileceğini düşünüyorum.

Yazgı ++1 oldu.

Sinoplu Diyojen der ki;
Tanrı bize çok işitelim diye iki kulak ve az konuşalım diye bir dil vermiştir. Kıymetini bildiğimiz sürece herhangi bir sıkıntı yok. Konunun akışına ağırlıklı olarak susmanın kolay olduğu görülebilir ama ben kendim için konuşmayı tercih ediyorum. Zirakzigilian 'ında dediği gibi bazen söylemek için nefes dahi harcanmayacak kişiler olabiliyor. Hepsinin yolu açık olsun :)

Neyse içinizdekiler atın gitsin siz içinizi şişireceğinize karşı taraf düşünsün susmak kaybetmektir kardeştirler susarsan ya çok geç kalırsın ya da içinde birike birike patlarsın sonucu yine kötü olur susmayınnn:=)
Ben hep konuşmaktan yana kullandım şansımı susamam içimde hiç tutamam!

Konuşmak kolaydır. Düzgün konuşmaktan bahsetmiyorum elbette,sadece ağzı var diye konuşmak.
Susmak zordur,ama bu söyleyeceğin bir şey yok diye değildir,yüzlerce cümle kurabilirsin fakat susmayı seçersin zordur ama en doğrusudur çoğu zaman.

8Gördüğüm yanlısı konuşurum.
Haksızzam susarim.
Ama hakliysam hakkımı ararım.

Bu hayatta çok artist gördüm alayı klavye delikanlısı. Hakkında yanlış düşünüp yanlış şeyler ogrendigim ve hakkında yanlış şeyler söylediğim sonrada yanildigimda adam gibi gidip konusmasinida bildim kimin arkasından ne diyorsam yüzüne diyorum.

Sanal ortam diye birşey yok yazanlar başka bi ırk değil insanız yani dostum dediğim sevdiğim insan azdır şu ortamda.

Sevmediklerime hep demişimdir dostum degilsiniz diye.

Ben konuşmayı seviyorum..

Haa bos konustugumu idda eden olursa numarasini yazsin ararım konusurum ama işim var demeyin sonra yada kendinizi şişirip dengim degilsiniz demeyin çünkü denginiz olmayan bir insanı en başından beri dikkate almazsaniz denginiz değildir ama alıyorsaniz demekki birseylerden korkuyorsunuzdur.
;-)

Vesselam.

aslında çok şeyler söylemek gerekirdi. ne var ki sözler hiçbir şey söylemedi. ama bakışlar, söylenmesi gereken şeylerin söylenmediğini söyledi. önce lafa bakarım laf mı diye, sonra diyene bakarım sen kimsin oğlum diye! en son benimle idrar yarıştıran esekherif beyefendi yeni başlayan budistler gibi manastırında inzivaya çekildi günah mı çıkartıyorsun yoksa tövbe mi ediyorsun ?

aslında çok şeyler söylemek gerekirdi. ne var ki sözler hiçbir şey söylemedi. ama bakışlar, söylenmesi gereken şeylerin söylenmediğini söyledi. önce lafa bakarım laf mı diye, sonra diyene bakarım sen kimsin oğlum diye! en son benimle idrar yarıştıran esekherif beyefendi yeni başlayan budistler gibi manastırında inzivaya çekildi günah mı çıkartıyorsun yoksa tövbe mi ediyorsun ?

Önce lafa bakarım laf mı diye sonra kLaracığıma bakarım nerede kaldı diye. Dr shute ile birinci dünya savaşında Almanların yenilmesiyle bizimde nasıl yenik sayılmamızı konuşuyorduk.

aslında ikisi de farklı durum ve kavramlara göre çok zordur. konuşmak kolay mıdır? kimine göre evet, kimine göre hayır. dilin kemiği yok nasılsa yapıştır gitsin! boş konuştuğunu düşünürsün. artık kime ne anlatıyorsan! karşında olan kişiye derdini anlatamassın, için içini yer susmayı tercih edersin bir yerde patlak verir cümlelerin. kimine göre çok keskin olur, kimine göre laf olsun torba dolsun olur. en güzeli küfretmek! ruhun gıdası işte budur! öyle dümdüz!

Geri