Kombisini yakmayan komşunuza dava açabilirsiniz!

• Kullanıcı Mahlas
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Bunları Biliyor Musunuz?
Konu sahibi son olarak 1024 gün önce görüldü
632347.jpg

Doğalgaz zamları sonrasında vatandaş faturaları düşürecek çözümler ararken bu kış alt ve üst komşu kombiyi yakmıyor şikayetlerinde patlama bekleniyor. Kombi yakmayan komşu nereye şikayet edilir?
Havaların soğumaya başlaması ile beraber vatandaşı doğalgaz faturası endişesi sararken herkes tasarruf yöntemleri araştırmaya başladı. Bazı kişiler bu sene yapılan yüksek zamlar sonrasında fatura şoku yaşamamak adına doğalgaz yakmak yerine alternatif ısınma yöntemleri araştırırken kombisini kapatmayı planlayanlara kötü haber geldi.

Alt ve üst komşunun kombiyi kapatması, kısması ya da yakmaması gibi nedenlerle mağdur olan komşular isterlerse haklarını mahkemede arayabilecekler. Ekonomik olarak zor durumda olan kişiler kombi kapatmak istese de üst ya da alt komşusunun şikayet etmesi nedeni ile tazminat ödemek zorunda dahi kalabilecekler.

ALT - ÜST KOMŞU DOĞALGAZ YAKMAZSA YANMAYAN KOMBİ HUKUKU İLE NE OLUR?

Kış öncesi doğalgaza gelen zamlar nedeni ile bu sene apartmanlarda doğalgaz krizi yaşanması bekleniyor. Pek çok kişi kışın yüksek fatura şoku yaşamamak adına belirli odalarda kombiyi kapatmak, kombi yakmamak ya da kısmak gibi alternatif çözümler ararken alt üst komşu doğalgaz yakmaması konusunda hukuki mevzuatta merak ediliyordu.

Konu hakkında Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu'nun sorularını yanıtlayan avukat Buğcan Çankaya "Yargıtay kararlarında, komşuluk hukukuna aykırı ve katlanma sınırlarını aşan eylemlerden tüm komşuların kaçınması gerektiği belirtilmektedir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesinde, ‘Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler’ düzenlemesi bulunmaktadır" diyerek kombi yakmamanın dava sebebi olduğunu söyledi.

KOMBİ YAKMAYAN KOMŞU NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Komşunun kombi yakmaması durumunda mahkeme tarafından verilecek karar ile tazminat ödemesi bile yapılabileceği belirtilirken Avukat Çankaya bir komşunun diğer komşunun hakkını çiğneyemeyeceğini belirterek oluşan zararın maddi olarak tahsil edilebileceğini dile getirdi.

Kombi yakmayan komşu şikayet adımları ise şu şekilde sıralandı;

- Komşuluk hukuku içerisinde ilk olarak komşunuzu durumdan haberdar edin ve ısınamadığınızı belirterek kombisini yakmasını isteyin,
- Komşunuz kombisini yakmamakta ısrarcı olmaya devam ederse apartman yöneticisine başvuruda bulunun ve binada herkesin kombisini belirli bir ayarda yakması adına karar çıkmasını sağlayın,
- Sorunun devam etmesi durumunda adresinizin bağlı olduğu belediye yada Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunun ve dava açın.

Kaynak: Memleket.Com.tr

Ben bu konuyla ilgili tek bir odasını yakmayan için de bu şekilde bir sıkıntı doğabileceği hususunda bir bilgiye sâhiptim. Muhtemelen bütün kat için geçerli bir durum bu. E çok soğuklarda da hiç yakmayan olmaz herhalde. Hukuksal olarak @juju daha iyi bilir tabi. Bizi aydınlatırsa seviniriz.

Üşüme eşiğim yüksek benim.
Hala arada gece cam açarim

Çok çılgınca geliyor bana yakmam sizene komşum ısınsın diye neden ben zarar gireyim ? Aklım hafsalam almadı bu durumu şuan

• Beğen
Tepkiler: 0
hiçbir şey olmaz. benim evim benim kararım. ister fullerim ister hiç açmam.

Çok çılgınca geliyor bana yakmam sizene komşum ısınsın diye neden ben zarar gireyim ? Aklım hafsalam almadı bu durumu şuan

hiçbir şey olmaz. benim evim benim kararım. ister fullerim ister hiç açmam.

Bu konuda ben de sizinle hemfikirim ama gördüğüm kadarıyla hukuk bizim gibi düşünmüyor. ''Anca beraber, kanca beraber'', ''Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için'', ''Komşu komşunun külüne muhtaçtır'', ''Ev alma komşu al'' gözüyle yaklaşılıyor demek ki. (Son atasözü konuya pek uymamış olabilir) : )

Çocuk odası ile yan tarafın odası yanıyor. Çocuk odası normalden daha sıcak oluyor.

Bu konuda ben de sizinle hemfikirim ama gördüğüm kadarıyla hukuk bizim gibi düşünmüyor. ''Anca beraber, kanca beraber'', ''Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için'', ''Komşu komşunun külüne muhtaçtır'', ''Ev alma komşu al'' gözüyle yaklaşılıyor demek ki. (Son atasözü konuya pek uymamış olabilir) : )
yıllardır aynı haberler. kazanılmış bir dava göstermek lazım.
merkezi sistemler belki farklıdır, peteklerini kapatır falan filan orası ayrı bir konu. bağımsız olarak benim daireme kimse karışamaz, ben de kimseye karışamam.

yıllardır aynı haberler. kazanılmış bir dava göstermek lazım.
merkezi sistemler belki farklıdır, peteklerini kapatır falan filan orası ayrı bir konu. bağımsız olarak benim daireme kimse karışamaz, ben de kimseye karışamam.

İşte bu yüzden bir bilenden aydınlatma istedim. Hukukun kitaplarını yemediğim için @juju'dan bir fikir alalım dedim. Bakalım ne diyecek! Bu zamana kadar bu konuyla alâkalı kazanılmış bir dava olmaması, insanlarımızın bu kanun ya da hukuksal süreç ile bilgisi olup olmamasıyla doğru orantılı. Bakalım kaç kişi haberdar bu durumdan?

Kat Mülkiyetleri Kânunu Madde 18 : Kat mâlikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kâidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu kânunda kat mâliklerinin borçlarına dâir olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Süknâ) hakkı sâhiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir sûretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmiyenler kat mâlikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.

Demek isteyen sıkıntı çıkarabilir anlamına gelir bu.

Faturayı ödeyecek bir gelirim yoksa kim, nasıl zorlayabilir beni? Saçmalık

Bu yasamıdır kanun mudur nedir 2-3 sene önce çıktı haberlerde duymuştum.

Millet geçim sıkıntısı çekiyor, bu kanun çıktığında doğalgaz 200 TL geliyorsa şimdi en az 700-800 civarı gelecek.

Kombi bağlı değil çoğu evde ve mantığını hiç anlamadım. Herkes bağlatmak zorunda olmadığı gibi yakmak zorunda da değildir.

Geri