Manipüle etme ihtiyacı ve ilişki durumuna göre değişiyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra alt devreden F. diye bir kızla uzun süre flört etmiştik. Bu gözlemi ona borçluyum. Yıllar yıllar evvel iletişim fakültesinde girdiği ilk dersten bile hatırlarım kendisini.
Kendi sınıfından bir çocukla ilişkisi oldu. Gözlemlemeye devam ettim, arada facebook'tan, telefondan falan silip, çocukla ayrıldığında tekrar ekliyordu. "Niye siliyorsun hayırsız mısın sen" falan diye de üste çıkıyordu. Facebook'un arkadaşlıktan çıkarma konusunda log tuttuğunu bilmiyor tabi.
Okul bitti, herkes bir yana dağıldı. Amaçlar ortaya çıktı, şekillendi. Manitası da bu hatun arkadaşa yol verdi. Hanım ablamız ağlaya, zırlaya yine kutumu yeşillendirdi. Bu bahsettiğim flört dönemi de o ara başladı.
Ön bilgiyi verdim, şimdi çıkarıma geliyorum: Kadınların kafalarında belirledikleri, şu olmazsa olmaz dedikleri bir tip genel manada bulunmuyor. Hayatlarına kim girerse girsin, arkadaş/sevgili sürekli onları manipüle etme yolunu seçiyorlar. Geçmişte savundukları nitelikleri taşısa bile bugün için o nitelik manipüle edilebilecek bir unsura dönüşüyor. Burada nitelikten ziyade manipüle etme/edebilme düşüncesi önemli. Kadınların sahiplenilme içgüdüsü ve bir üst satırda bahsettiğim gizli silahları nedeniyle hiçbir şey hissetmediğin birine aniden duygusal yakınlık hissedebiliyorsun. Bu onları mitolojik kötü karakterlere-bir dediği bir dediğini tutmayan çift başlı ejderhalara- dönüştürmüyor ama ikili ilişkilere çoğu zaman zarar veren patlangoç taraf oluyorlar. :p
İlişki durumu da bu manipüle etmenin sınıflayıcı faktörü diyebilirim. Pms dönemi gibi. Bekar olduğu dönemde sevgili F. hanım S. ili Türkiye feminist partisi il genel sekreteri gibi takılırken, ilişkisi olduğu dönemde Türk aile yapısına uygun bir muhafazakarlık edinebiliyor. Din kavramından bahsetmiyorum burada. Dünya görüşüyle ilişkili bir muhafazakarlık.
Bunu dengelemenin en iyi yolu da manipüle edilmekten korunmak. Manipüle edildiğiniz konularda farklı tepkiler verdiğinizi düşünün: Flört aşamasında aşırı baskıcı olmak, ilişki döneminde umursamamak gibi. Bu sizi kadınların istediği erkek tipi yapmaz ama unutamayacağı anıların baş rolü olan-beta dahi olsanız, alfa- bir tipe dönüştürür. Tabi yeterli vaktiniz ve enerjiniz varsa. :p