Kıskançlık insanın doğasında mıdır yoksa sonradan mı öğrenilir?

• Kullanıcı VERA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Konu sahibi son olarak 2 gün önce görüldü
Derinlerdeki bencillik dürtüsü ile ilintilidir ve insanoğlunun varolduğu günden beri sahip olduğu en temel davranış türlerinden biridir. Ve bencilliğin temelinde de var olma arzusu yatmaktadır. Bu durumda bana göre icgüdüdür ve sonradan öğrenilemez.

Dogadandir.
6 aylik bir bebek kardeslerini kiskanabilir.
Bu cok dogal bir davranistir cünki insanin icinde var olan sevilme arzusunda gizlidir.

benim de doğamda var galiba. bir başkasının sahip olduklarını değil ama, sevdiklerimi. yani paylaşmak istememe diyebiliriz buna, bencillik de diyebiliriz ama yapacak bir şey yok. bence mükemmel rahatlığa erişmiş kimse yoktur, aşırıya kaçmasa bile herkes kıskanır sevdiğini diye düşünüyorum :10h96c0:

su hic sasmaz ikili iliskilerde; kıskanmadığı kadar kıskanılır insan. kıskandığı kadar da kıskanıladabilir tabi o da mümkün

Ac kalinca bunlarin hepsi ne kadar da sacma geliyor.sss

Beni kıskanıyor musun diye sürekli soran sevgiliyi bile özledim ya ahahah. Ulan ne kadındı ama.

Bunu yazan arkadaşlar çok teşekkür ederim gayet faydalı bir metin paylaşmış okuyup anlayan bir insan için öğrenilmesi gereken çok şey olduğu açık

Aynı usulle takip edilerek tam tersi bir durumda yırtılabilir kıskançlık hoş karşılanmayan bir durum ama bunu kendi lehimize çevirmek de mümkün Bence hem de çok basit adımlarla

insan içindeki kötüyle yaşar
sonradan öğrendiği şey
iyiliktir

Hayvanlarda da var kıskançlık ve diğerini öldürmeye kadar da ileri gider bunun sonucunda. Habil ve Kabil de yine bir kıskançlık sonucu insanlığın ilk cinayetine sahne olmuşlar.

İnsanda da hayvanda da doğuştan gelen bir duygu bence. Mesela hayvan besleyenler bunu çok iyi bilir, onların yanında kardeşini ya da başka bir hayvanı sevdiğinizde kıskanırlar, onları iterler : )

Güzel kıskançlıklar bunlar. Bir de tehlikeli olanları var onlar doğuştan ve ruh hastalığıyla zaman içinde kötü bir davranış biçimi halini alır.

.Bence insan,kendini hangi bakımdan yetersiz hissediyorsa o yönde kıskançlık sergiler.Bu aşkta da böyle genel hayatta da böyle
Doğuştan gelen mizacımiz,yaşantı yoluyla edindiklerimiz,kendimize dair özsaygımız,özgüven... her şey bunda etkili olabilir.

Son düzenleme:
Kıskanmak aşkın kanununda var
Hakkı bulut

genlerinde olduğunu düşünüyorum bazı insanda bu çok dingin iken bazısında paranoya halindedir
kişisine ve ortamına göre güncelleme alırlar

Evrimsel psikolojiyle açıklamak mümkün; evrim teorisine göre kıskançlık cinsel tekelliği korumak, eşin başka bir kimsenin çocuğunu yetiştirmesi kaygısını önlemek için gelişmiştir. Seksüel sadakatsizlik sonucu ilişkinin bozulması ve çocuğun gelişimini uygun koşullarda tamamlayamamasına karşı tedbir amaçlı bir adaptasyondur.

Bence sonradan gelişen bir olgu etkiye tepki gibi ki Habil ile Kabil i baz alırsak ilk cinayet kardeşlerden birinin diğerini kıskanması ile gerçekleşmiş kıssalara göre sebepleri değişkenlik gösterse de temelinde bu var

Bence doğasında var... Şahsen ben kıskançlık kriterim sadece sevgi haricinde bir şey kıskanmıyorum :d Küçükken dedemi kıskanarak başladığım bu yolda rakip gördüklerimi kıskanarak devam ediyorum

Birinin başarısı ya da yeni bir eşyası malı mülkü hiç ilgilenmedin ve hiç kıskanmadım ama sevgi öyle mi

Dedemi benden başka kimse sevmesin dedem de en çok beni sevsin gibi. Ahh canım ben, hayat böyle olsun...

Geri