Kıskançlık hastalık mıdır?

• Kullanıcı Han
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Soru - Cevap
Konu sahibi son olarak 591 gün önce görüldü
Bence kıskançlığın psikolojik bir hastalık olma olasılığı yüksek. İnsan genelde kendinde olmayanı kıskanır. Benim olsun, neden benim olmuyor düşüncesiyle kıskanır. Aşk, sevgi kıskançlığı da buna benziyor. İnsan sevgisinden emin olduğu kişiyi neden kıskansın ki.. demek ki arada bir şeyler eksik ki o eksiklik yüzünden bir şeyleri kıskanıyor. Eksik gördüğü seyin sahibi olmak istiyor ısrarla.

Kiskanclik > Hased

İnsanın başarısını kıskanmak evet hastalıktır. Sevdiğini paylaşamama kaynaklı kıskançlık mübahtır.

Aşk ta kıskançlığı çok normal karşılıyorum. Fakat diğer türlü kıskançlıklar insanın kendi eksikliklerinin yansımasıdır.

Hastalık değerlendirmesi için öncelikle fizyopatolojik olgu tablosu çıkarılması gerekir. Toplumda aşırı olanı hastalık olarak tanımlanır fakat literatür açısından bu pek doğru değildir. Zaten literatürde de aşırısı sendromdur (Othello sendromu)
Ben fizyolojik sınırlar içinde kalan sivri duyguların (kin, kıskançlık vb.)savunma mekanizması açısından minimal dozlarda gerekliliğine inanırım. Kıskançlık seviyesi ilişkinizi zehir etmiyorsa, benlik çatışması yaşatmıyorsa sizi de ilişkinizi de diri tutar.

İlişkilerdeki kıskançlık boyutu eğer olmayacak çıkarımlarda bulunma, kafada kurmaya kadar gidiyorsa illaki bir anomali söz konusudur da dozunda bir kıskançlık gayet normal. Kıskanmak ve kiskanilmak bazen hoş bile olabilir ama işte dozunu ayarlamak bunu yaparken karşı tarafı yaftalamamak önemli. İşin içine suclama girince tatsizlasiyor.

Geri