BirDevrinSonu
Üye
-
-
-
-
-
Pek çoğumuz hayatımızın belli dönemlerinde, davranışlarımızda, alışkanlıklarımızda veya bakış açımızda belli değişiklikler yapmak isteriz. Bazen yakınlarımız bizden değişmemizi ister. Örneğin sigarayı bırakma kararı alırız. Bırakırız, tekrar başlarız, tekrar bırakırız… Bazılarımız birkaç denemeden sonra kalıcı bir değişim elde eder. Değişim kararı almadan ve kendinizde beğenmediğiniz bir şeyi değiştirmeye kalkışmadan önce, nasıl değiştiğimizi kavramakta fayda var. Bu yazımda hem değişim sürecini anlatacağım, hem de bu süreçte olan bir yakınınıza nasıl destek olabileceğinize değineceğim…
Bir davranışın değişmesi, bazılarımızın sandığı gibi öyle bir anda olmaz. Yine sigara örneğinden ilerleyecek olursak, sigarayı bırakanların "karar verdim ve birden bıraktım" dediğini duyarsınız. Ancak karar vermeden önce ve sigarayı bıraktıktan sonra da aşamalar vardır. Aslında, değişim altı aşamalı bir süreç olarak tanımlanır:
(1) İnkar aşaması,
(2) Sorunu kabullenme,
(3) Değişime karar verme ve değişim için hazırlık aşaması,
(4) Değişimi gerçekleştirme,
(5) Değişimi sürdürme
(6) Her zaman değilse de çoğu zaman olan eski davranışın nüks (tekrar) etmesi.
Bir davranışın değişmesi, bazılarımızın sandığı gibi öyle bir anda olmaz. Yine sigara örneğinden ilerleyecek olursak, sigarayı bırakanların "karar verdim ve birden bıraktım" dediğini duyarsınız. Ancak karar vermeden önce ve sigarayı bıraktıktan sonra da aşamalar vardır. Aslında, değişim altı aşamalı bir süreç olarak tanımlanır:
(1) İnkar aşaması,
(2) Sorunu kabullenme,
(3) Değişime karar verme ve değişim için hazırlık aşaması,
(4) Değişimi gerçekleştirme,
(5) Değişimi sürdürme
(6) Her zaman değilse de çoğu zaman olan eski davranışın nüks (tekrar) etmesi.