Kırmızı Başlıklı Kız - 1697 - Charles Perrault

Konu sahibi son olarak 1146 gün önce görüldü
d49f37a2-538f-4e82-a398-1ec67516e022_w948_r1.778_fpx43_fpy21.jpg

Bir zamanlar bir köyde küçük bir kız varmış, köyün en güzel kızıymış. Öyle ki, ancak bu kadar güzel bir kız hayal edebilirsiniz. Annesi bu küçük kıza çok düşkünmüş. Büyükannesi ona daha da düşkünmüş. Annesi ona kırmızı kadifeden bir şapka yaptırmış. Bu başlık kıza öyle yakışıyormuş ki gel zaman git zaman herkes onu kırmızı başlıklı kız diye çağırmaya başlamış.

Bir gün kek pişirip hazırlamış olan annesi ona şöyle dedi: “Benim kırmızı başlıklı kızım, bu çöreklerle bir tas çorbayı al büyükannene götür. Hasta olduğunu duydum." Kırmızı Başlıklı Kız da elbisesini giymiş, üzerine kırmızı başlıklı pelerinini geçirmiş, başlığı çenesinin altında sıkıca bağlamış ve yola çıkmış. Annesi çıkmadan ona ormandaki yoldan ayrılmamasını, oyalanmadan gidip gelmesini iyice tembihlemiş.

Tam ormana girmiş, birkaç adım atmış ki, çalılıkların arasından bir ses duymuş. Yola birden bir kurt fırlamış. Kırmızı Başlıklı Kız korkusundan az kalsın elindeki sepeti düşürüyormuş. Fakat kurt hiç de öyle düşmanca görünmüyormuş. “Nereye gidiyorsun böyle küçük kız?” diye sormuş.

"Büyükanneme gidiyorum" demiş Kırmızı Başlıklı Kız. "Ormanın sonundaki ilk ev. Büyükannemin sağlığı pek iyi değil. Bu arada adım küçük kız değil, Kırmızı Başlıklı Kız."
"Özür dilerim" demiş kurt. "Bilmiyordum.".

İçinden şöyle geçirmiş kurt: "Şu körpe kız tam dişine göre; eti, yaşlı büyükanneden kesin daha lezzetlidir. Kurnaz davranırsan ikisini de ele geçirirsin".

Kurnazca bir plan yapmış ve kıza demiş ki : "Ama hiç etrafına bakmadan gidiyorsun; oysa orman ne kadar hoş." demiş. Sonra yine aynı yere giden ama biraz daha uzun bir yolu göstermiş: "Bak bu yoldan da gidebilirsin, oradaki şu güzel çiçeklere baksana bir".

Kırmızı başlıklı kız o yola bakmış, gerçekten etrafta çok güzel çiçekler varmış, kuşlar cıvıldıyormuş. Yolun kenarında fındık ağaçları da varmış. Biraz geç varırım ne olacakki diye düşünmüş.

O düşünürken kurt demiş ki: "Bak sana ne diyeceğim. Ben bir koşu gidip büyükannene senin yolda olduğunu haber vereyim."

Güzel kırmızı başlıklı kız tamam demiş. Fındık toplamakla, kelebekleri kovalamakla ve bulduğu çiçeklerden buketler yapmakla zevk alarak oyalanmış ve uzun yoldan büyükannesinin evine doğru yürümüş de yürümüş. O varana kadar kurt çoktan büyük annesinin evini bulmuş ve kapıyı çalmış.

Büyükanne içeriden seslenmiş: "Kim O?"

"Ben senin küçük torununum, Kırmızı Başlıklı Kız," demiş kurt, sesini değiştirerek, "ve sana annemin gönderdiği çöreklerle çorbayı getirdim."

Biraz hasta olduğu için yatakta olan büyükanne tekrar seslenmiş: "Kazığı çek, o zaman sürgü düşecek."

Kurt kazığı çekmiş ve kapı açılmış. Bakmış yaşlı kadın yatakta yatıyor, hemen kadının üzerine atlayıp onu yemiş, çünkü üç gündür açmış. Sonra kapıyı kapatmış ve yatağa girip üstünü yorganla örtmüş ki kurt olduğu belli olmasın. Biraz zaman geçince güzel kırmızı başlıklı kız da eve ulaşmış ve kapıyı çalmış.

"Kim O?" diye seslenmiş kurt sesini değiştirerek.

Kırmızı Başlıklı Kız sesin değişik olduğunu duyunca önce korkmuş, ama büyükannenin üşüttüğünü düşündüğü için şöyle cevap vermiş: "Ben senin küçük torunun Kırmızı Başlıklı Kızım annem sana çörek ve çorba gönderdi."

Kurt, sesini biraz yumuşatarak ona seslenmiş: "Kazığı çek, sürgü düşecek." Kırmızı Başlıklı Kız kazığı çekmiş ve kapı açılmış.

Kurt kızın içeri girdiğini görünce yataktaki yorganın altına saklanmış ve ona şöyle demiş: "Çörekleri ve çorbayı masaya koy ve gel benim yanıma yat. Ama önce elbiselerini çıkar."

Kırmızı Başlıklı Kız neden büyükannesinin böyle birşey istediğini hiç anlamamış. Şaşkınmış ama birşey dememiş, soyunup yatağa girmiş. Büyükannesinin çok farklı göründüğünü farketmiş ve o zaman konuşmuş:

"Büyükanne, ne büyük kolların var!"

"Seni daha iyi kucaklayabilmem için çocuğum!"

"Büyükanne, ne büyük bacakların var!"

"Daha iyi yürüyeyim diye çocuğum!"

"Büyükanne, ne büyük kulakların var!"

"Daha iyi duyabilmem için çocuğum!"

"Büyükanne, ne büyük gözlerin var!"

"Daha iyi görebilmem için çocuğum!"

"Büyükanne, ne büyük dişlerin var!"

"Daha iyi yiyebilmem için çocuğum!"

[*]Ve büyük kötü kurt bu sözlerle Kırmızı Başlıklı Kız'ın üstüne atlamış ve onu yemiş.

Masaldan çıkarılacak dersler:

• Yabancılarla konuşma
  • Yabancılara adını, nereye gittiğini, evini söyleme
  • Tanıdığın insanlar garip davranıyorsa anne babana haber ver

Geri