Kırkayağın kaç ayağı vardır ?

J
  • Kullanıcı Jigsaw
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Hayvanlar Alemi (Arşiv)
kirkayak1.jpg

Kırkayak kelimesi, Latince "yüz ayak" anlamına gelen centipeda kelimesinden gelmektedir.1999 yılında Doğa'da yüze yakın ayak sayısı olanları da keşfedilmiştir.15 çift ila 100'ü aşkın çift ayaklı kırkayaklar doğada mevcuttur.

40 sanıyodum ben ismi gibi

Her çifti tek saydılarsa demek ki. dslkfjlka

Neden kırkayak denildiği hakkında bilgim yok ama Air-life ın Pamukkale-Pamuk örneği türevinde bir olay olabilir :D Zooteknist bir arkadaşımız varsa aydınlatabilir bizi bu konuda xd

Konudaki yazıyı yazan zatın da kafası bir o kadar karışık. 100'e yakın ayak sayısı olanları keşfedilmiştir ifadesinden sonra 15 çift ile 100 çift ayaktan bahsediyor.

30-200 aralığını kapsar ki, o hayvanın götünden de ayak çıksa 200 ayağı olamaz gibi geliyor bana.

Konudaki yazıyı yazan zatın da kafası bir o kadar karışık. 100'e yakın ayak sayısı olanları keşfedilmiştir ifadesinden sonra 15 çift ile 100 çift ayaktan bahsediyor.

30-200 aralığını kapsar ki, o hayvanın götünden de ayak çıksa 200 ayağı olamaz gibi geliyor bana.

Yüze yakın ayak sayısı 1999 yılında keşfedilmiş,eklemeyi unutmuşum .Kimi kaynaklarda 150,170,190 çift ayağı olan türlerin de var olduğu söyleniyor.Benim de pek inanasım gelmedi.

Cok yararli bir konu paylasimi..
Muallak.. 40 mi 100 mu ... bazen bilmemek daha iyi gibi

Cok yararli bir konu paylasimi..
Muallak.. 40 mi 100 mu ... bazen bilmemek daha iyi gibi

Türüne göre değişiyor işte o :D Buradan çıkaracağımız mesaj ; Adı üstünde olduğu gibi kırkayakların her birinin kırk ayağı olmadığı.

Yüze yakın ayak sayısı 1999 yılında keşfedilmiş,eklemeyi unutmuşum .Kimi kaynaklarda 150,170,190 çift ayağı olan türlerin de var olduğu söyleniyor.Benim de pek inanasım gelmedi.

Cehalet kötü. Bakın burada ne var. Hiç tahmin etmezdim.

En fazla ayağı olan kırkayak türü 750 ayaklı Illacme plenipes türüdür. Erkeklerinde yaklaşık 660, dişilerinde ise 750 ayak bulunur.

Cehalet kötü. Bakın burada ne var. Hiç tahmin etmezdim.

Doğrudur.

Zootekni uzmanı değilim entomolojik araştırmalarım da yok.Zaten dikkat ettiyseniz,inandırıcı gelmedi dedim.Derinlemesine bilgi sahibi olmadığım bir konuda kesin bir yargı ifadesinde bulunmadım yani.İlgimi çeken ve yüzeyselce çoğu kesimce bilinen bir bilgiyi paylaştım.Yazı da zaten 100'ü aşkın ayakları olan kırkayakların da bulunduğu yazıyor.Benim baktığım kaynaklar da sınır yukarıda bahsettiğim gibi idi.Daha da aydınlattığınız için teşekkür,ilginçmiş.

kırk çokluğu ifade ediyor işte, sittin senedeki sittin gibi
çokayak mı deselermiş acaba

Cehalet kelimesi bu ifademden dolayı kendime idi. Yanlış anlamaya mahal vermeyelim.

Cehalet kelimesi bu ifademden dolayı kendime idi. Yanlış anlamaya mahal vermeyelim.

Genel olarakta yazsanız şahsen pek tepki konulacak bir şey değil.Çok ilginç, kırk yada o civarlarda ayak sayısı olduğu sanılan bir böceğin yedi yüzü aşkın ayaklarının olabilmesi.On beş yıl yaşayan kargalarında yüz yıl yaşadığı sanılıyor hala.Öğreneceğimiz çok şey var.

Geri