Kınayı getir aney

Konu sahibi son olarak 3064 gün önce görüldü
Kınayı getir aney

* türk adetlerine göre kına yakılmadan önce bu türkü mutlaka söylenir ve beni de hep duygulandırmıştır

Cok garip adetlerimizden biridir. Soyle ki ; Kinayi getir aney parmagini batir aney (gelin aglamak zorundadir insanlar bunu beklemektedir,bekledikleri gibi onlarda aglarlar) Kina yakilir bi bakarsin o esen duygusal firtina gitmis yerine hobaaa hop de bakim ic kahveni falin bakim cikar. Bu ne perhis bu ne lahana tursusu demekten kendimi alikoyamam. 2 dk once agliyordun ne ara oynama havasina girdin ?

İki hafta önce ablamın kınası vardı.Kına yakılana kadar oynadık,güldük eğlendik ama içimiz tabii buruktu inkar edemem.Sonra kına vakti geldi,nasıl dertliyim canımdan can koparıyorlar sanki.
Türküyü söyledik ciğerden ciğerden kına yakılana kadar salya sümük ağladık.Kına yakıldı,sarıldık hıçkırarak nasıl ağladım.Tamam dedim ben ölüyorum.Sonra odayı terk ettim,gittim makyajımı düzelttim.
Kaldığım yerden kah ağladım kah güldüm.
Bu türküyü kim yazmışsa,çok dertliymiş.

Kına gecelerinin tek türküsüdür, başka yok kurudu

Bi de yüksek yüksek tepeler var. Ama bu günümüz teknolojisinin çok gerisinde kalmış bir türkü.. Artık yüksek yüksek tepelere ev yapılmasında, aşrı memleketlere kız verilmesinde sorun yok ulaşım ve haberleşme çok gelişti :dd

Aslında türkünün öyle ağlatacak sözleri yok ama o anki atmosferle birleşince pek bir duygusal oluyor insan. Gelin ağlamazsa olmaz zaten adettendir illa ağlatıcaklar :T:

Bası degilde
Bu gece misafirem koynunda yatir aney.
O kisim kayisi kopariyordur .
Aglasam orda aglarim ben zaten

~
Ben iyiyim , cayı koydum kahve hazır olunca rakı icelim mi ?

yaşanan kötü olaylardan fayda sağlayan ve sevinen insanların muhtemelen "açtım kıçımı..." şeklinde başlayacağı töresel söylem.

Geri