Kına Gecesi

A
  • Kullanıcı Aşka Sıfır
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Düğünden evvel hatunların toplanıp ''salak *ok mu vardı evlendin'' diyerek gelini kınadığı geceye ''Kına gecesi'' denir.

erklerin yada kızların düğünden bir gün önce toplanıp eğlenmesidir.
Bu gecede kına yakılır gelini bir güzel ağlatılır..

mahsun ibo izzet alişan özcan

kadar gereksiz, söz nişan kına düğün' dörtlemesinin 3. ayağı.

Bir de ağlıyorlarmış, sonra oynuyorlarmış, n'aptıkları belli değil. Üzerine o iğrenç kızıl-kırmızı-toprak-briket rengi zımbırtıdan oralarına buralarına sürmüyorlar mı?

Yazar iken dahi kalbim çarpıntı yaptı...​

"Kınayı getir aney" türküsümü şarkısımı nedir o sözlenir hep , kız kısmısı hep duygusallaşır.Ama yinede olması gereken birşeydir kültürümüze göre

Olsun yada dolmasın bana farketmezde o Türküyü oturarak söyleseler olmaz mı yani.
İlla gelinin başında zebani gibi dönmek mi lazım .

bak bu konuya gelince bi duygulandım sanki kınamıı getirin yakın hemen :(

kına niye yapılıyor arkadaş boşuna masraf boşuna gürültü boşuna yorgunluk boşuna ev kirlenmesi demek gerçi günümüzde salon tutma adeti varda eskiler napıyormuş ayakkabıyla eve giriyorlardı o evi 40 gün kırklasan yine mikrobu ölmez birde tuhaftır kına yapmayınca kızın bi günahımı vardı acaba diye altında birşeylerde arar bizim milletimiz dügün salonunda dügün ve kına gecesi gereksiz geliyor git nikahını temizce yaptır nikah salonunda iki nikah şekeri ardından yakınlarınla bi yerde bi ymek gibi birşeyin olsun bitti gitti niye o kadar açılıp masraf ediyon arkadaş.Dügün sonrası borç batagı sonra.

Söz, nişan, düğün, kız isteme, kına gecesi... Hepsi ayrı birer saçmalık.

Düğünden daha eğlenceli olduğunu düşündüğüm bi nevi bekarlığa veda partisi gibi birsey.

Yurttan ayrılanlara, mezun olanlara, evlenenlere bizzat düzenlediğim hüzün gecesi :dyg:

gereksiz düğün adetlerinden biri. yine tüm masraf damat tarafına girer.

*Düğünden bir gün önce yapılan , ismini gelinin eline yakılan kınadan alan eğlence gecesidir.

*Düğünün provası gibidir,gelinler geleneksel olarak kırmızı bindallı giyer.

*Kına yakılırken ağlatılamayan gelinin mutlaka dedikodusu yapılır

Düğünü değil ama bunu çok seviyorum vee perşembe günü bi tanesine daha gidiyorum kafa da kırmızı duvaklı taç, elde konuşma balonları (muhtemelen bana "darisibasima" olanı verirler)

benım gulesım gelır sarkı soyleyıp etrafımda donecekler ya .s

Kina gecesi cok eski bir gelenektir. Bosu bosuna da kina yakilmiyor. Kina hayirlidir, bircok positif yonleri var, hatta tedavi edici oldugunu bile soyleniyor.

(Kına yakın. Zira güzelliğinizi, gençliğinizi ve nikah sevginizi artırır.) [Ebu Nuaym, Bezzar]

Ayrica ben kina gecelerini cok severim. :cici: Bi bu gelini aglatip, sonra herkesin birden bire oynamasi beni her zaman sasirtmistir. Hic sevmiyorum. Bu tam yoresel olan, eski kina geceleri bir baska oluyor.

Kına gelene kadar keyifler yerindedir bütün kurtlar dökülür ama sonra kına geldiğinde ortamdaki atmosfer birden yerini hüzüne bırakır.Genci yaşlısı herkes nedensiz ağlama isteği buluyor kendinde.

Geri