Kendinizi yeterince özgür hissediyor musunuz?

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
Her insanın hayalidir özgür yaşamak ve kendisine çizilen sınırların dışındaki alanı da merak edip sorgulamak...
Yerine göre kazanmak yerine göre de vazgeçmektir özgürlük...

woman-591576_1920.jpg

Kontrol edemediğimiz koşulların çepeçevre sardığı bir dünyada, kendinizi özgür hissediyor musunuz ve özgür olmak adına
nasıl bir çaba içerisindesiniz?

Kısıtlar ve kusurlar bizi yaşamaya istekli tutanlardır. Her anlamda özgür olan kişi, yaşamayan kişidir. Yaşamda aşılacak bir sınır, merak edip sorgulayacak bir durum kalmadığında varlığın bir anlamı da kalmayacak.
Unutmamak gerekir ki; yönetilmiyor olmak, özgürlük sahibi olmak demek değildir…

Özgür hissetmenin önündeki en büyük engel koşullar gibi görünse de çoğu zaman düşünce yapısı da büyük bir engel yaratabiliyor. İnsanların çoğu kendi esaretini kendisi yaratsa da konuşmaya gelince sürekli özgür olduklarını iddia ediyorlar çünkü bağımlı oldukları çoğu durumun farkında değiller.

Kimisi de kuralsız yaşamayı özgürlük sanıyor ancak görüyor ki yine de mutsuz...

Paranın gücü elbette yadsınamaz ancak her zaman özgürlüğün teminatı değildir.

Bilinç düzeyinde esarete önce çözüm bulmak şart yoksa koşullar değişse de sonuç değişmiyor.

Genel anlamda evet hissediyorum, bunu hissedemediğim durumlarda koşullarımı ve ortamımı değiştirdim, neyse ki buna muktedirdim

İlişkisel bazda özgürüm.
Mutlak bir özgürlük yok bana göre.

Koşullar uygun olduğunda da tam anlamıyla özgür olabilmek pek mümkün değil. Olmam gerektiğince özgürüm, bana göre bu haliyle yeterince kısmını karşılıyor. Fakat tam anlamıyla özgür müyüm, hayır değilim.

Son düzenleme:
''ozgurluk''ten anladiginiz ne ki? bana illuzyon gibi geliyor. ozgurluk cok genis, cok buyuk ve ferah gibi gelsede, ''o'' bile kurallarla var ve kurallara bagli olabiliyor. bildiginiz gibi sorumluluklarimiz var, yapilmasi gereken seyler var, iyi ve kaliteli bir yasam icin. misal ben bir cok kisiyle kiyasla ''ozgurum''. diyelim ki ozgur hissetmeyen random bir kisiyi kisitlayan 3 genel sey var. o 3 problemi hallettiginde, ''ozgur'' hissedecek. oyle saniyorlar yani. oysa onlari hallettin mi, baska seyler cikacak karsina. bu yuzden ''kendinizi ozgur hissediyor musunuz?'' gibi sorulara net olarak ''evet'' veya ''hayir'' diyemiyorum. iyi bir ailede buyumus, yetismis cocuklar bile tam olarak ''ozgur'' degil. baska yukleri var. iste sorumluluklarin oldugu surece, ki yasadigimiz surece olacaktir, hic kimse tam manada ozgur degil ve mutlaka bir seyin ''kolesi'' ve olmak zorunda.

Son düzenleme:
hür doğdum hür yaşarım
hangi çılgın bana zincir vuracakmış he ?

özgürlüğünü yitiren insan kendi içinde prangalara mahkumdur bu ailevi baskı çevre baskısı gibi durunlarla da oluşabilir
hür bir karakter ortaya koymak büyük bir zanaattir

İnsanın kendini özgür zannettiği noktada başka bir esaret ve bağımlılık gündeme geliyor.

Örneğin tüm hayatımı kendim için yaşıyorum derken, ailevi bir sorun sebebi ile o konulara yoğunlaşmak zorunda kalabiliyorsun veya iş hayatında ani bir değişim ile tüm planlarının gidişatı değişiyor v.s

Koşulları kontrol edemediğin bir dünyada, özgürlük de özgür irade de bir yanılsamadan daha fazlası değildir.

hayır.
çok sevdiğim bir söz vardır.
özgürlüğünüzü ne yapabildiğiniz değil ne yapmak istemediginiz ve yapmadığınız belirler diye.
bu sabah işe gitmek istemiyorum dediğimde beni buna mecbur kilan şeyler mevcut mesela
o yüzden özgür değilim, sadece belirlenmis ipler uzunluğunda hareket edebiliyoriz

Sistemin dışına çıkma çabası boşuna çünkü başka bir yerden yeni bir esaret başlıyor.

Herkes istiyor ki full yatayım, sağlık, para, mutluluk yağsın önüne. Bir çoğunuz özgür olmak için harcanan emeği ve çabayı kölelik olarak tanımlamışsınız…

Herkes istiyor ki full yatayım, sağlık, para, mutluluk yağsın önüne. Bir çoğunuz özgür olmak için harcanan emeği ve çabayı kölelik olarak tanımlamışsınız…
Severek yapılan işlerde insanlar kendini daha özgür hisseder ancak mecburiyet varsa kölelik kabul ediliyor.

Sonuçta her ne yaparsan yap bir yerden sonra özgürlüğün bitiyor çünkü yaşadığın toplumun da belli kuralları var.

Severek yapılan işlerde insanlar kendini daha özgür hisseder ancak mecburiyet varsa kölelik kabul ediliyor.

Sonuçta her ne yaparsan yap bir yerden sonra özgürlüğün bitiyor çünkü yaşadığın toplumun da belli kuralları var.
Katılmıyorum. Yaptığın her şeyi sevmek zorunda değilsin, sonucu güzel olduğu için de katlanabilirsin bazen.

Geri