Kendini kandırmak

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Gerçeklerin farkında olduğu halde olayları farklı şekilde görme çabasını ifade eder ancak kişinin her koşulda hakikat ile yüzleşmesi kaçınılmazdır.
Motivasyon çalışmaları ya da hayal kurmak ile karıştırılmaması gerekir çünkü insanın gerçeği kabullenmemesi, ciddi ruhsal sorunlara yol açacağı gibi yaşamını da olumsuz etkiler.

Herkesin bir kuruntusu var ve her gün kendimizi kandırıyoruz. Hatta ömür boyu kendimizi kandırıyoruz. Görmek yerine yorumluyoruz. Gördüğümüz halde arakasında başka bir şey bekliyoruz. Ön yargılıyız, kuruntuluyuz, hayalperestiz.

Herkesin bir kuruntusu var ve her gün kendimizi kandırıyoruz. Hatta ömür boyu kendimizi kandırıyoruz. Görmek yerine yorumluyoruz. Gördüğümüz halde arakasında başka bir şey bekliyoruz. Ön yargılıyız, kuruntuluyuz, hayalperestiz.

iktidarın türkiyeyi fakirleştirip, halkı açlığa mahkum ettiği ve borç batağına sürüklediği gerçeğini görmezden gelmek gibi mi mesela ?

Görmezden gelmek ve gerçek ile yüzleşme korkusu bilinç altını susturma eylemi

Kimin kandırıkçı kimin dürüst olduğunu bilemeyiz.
İnsanın en çok vurguladığı ya da etrafında en çok gezindiği konu genelde en zayıf olduğu konular oluyor ya da yansıtma yaptığı konular oluyor. 'Kim ahlak bekçiliği yapıyorsa en ahlaksız odur' sözü örnek verilebilir buna.
Kişinin kendisiyle alakali neleri anlattığından ziyade neleri anlatmadığına, neleri flu geçtiğine odaklanıyorum ben.
Tavsiye ederim.

daha önce kendini kandırdığını düşündüğüm biriyle karşılaştığımda empati yapıp onu anlıyordum. şimdi bunu sezdigim anda bilmezlikten gelip umursamiyorum, anlamak istemiyorum.

İnsanların belli bir görüşü savunması ya da bir konuda prensip sahibi olması, o kişiyi o konuda zayıf karakterli yapmaz ancak kişinin davranışları ile sözleri çelişiyor ve başkalarında eleştirdiklerini, kendisinde ya da yakın çevresinde görmezden geliyorsa bu durum kişinin kendini kandırması anlamına gelir.

Etrafı eleştirmek yerine, kişi bizzat kendine ve en yakınına odaklanırsa hangi konularda kendini kandırdığını çok daha net fark edebilir.

Sovyetler biriliği dağıldığında ve Türki Cumhuriyet'ler kurulduğunda Türkiye'ye farklı sebeplerden bir çok kişi gelmişti. Bir arkadaşım bunların çok yalan söylediklerini anlatmıştı. Ona yalancısı denk gelmiş diye düşündüm. Biz çünkü bir olaydan genelleme yaparız. Sonrasında ben de yaşadım. Sade onlarda değil, bizim aramızda da var. İnsanlar kendilerinde eksik gördüklerini hayal ediyorlar. Bir süre sonra bu hayaller alışkanlık oluyor. Pek sağlıklı bir durum değil. Sohbeti hoş, ama sonuçları ağır olan bir durum. Bizde özellikle kumarbazlarda var bu durum.

Tersini gerçek sanmak gibi.

sen zenginleştin mi mesela ? alım gücün ve refah seviyen arttı mı ? eskiden alabildiğini şimdi daha rahat ve acaba alsam mı diye düşünmeden alabiliyor musun ? yaşam kalitende bir yükseliş oldu mu ? daha adaletli ve hukuk sisteminin adil bir şekilde işlediğini düşünüyor musun ? sokaklarda ne idüğü belirsiz milyonlarca mülteci varken başıma bir şey gelir mi diye ve karını kızını korkmadan güvenle sokağa bir yere salabiyor musun yoksa sürekli aklın onlarda kalıyor mu ? eğer dürüst bir insan ise vermen gereken cevap çok basit. ha değilsen zaten kendini kandırıyorsun.

sen zenginleştin mi mesela ? alım gücün ve refah seviyen arttı mı ? eskiden alabildiğini şimdi daha rahat ve acaba alsam mı diye düşünmeden alabiliyor musun ? yaşam kalitende bir yükseliş oldu mu ? daha adaletli ve hukuk sisteminin adil bir şekilde işlediğini düşünüyor musun ? sokaklarda ne idüğü belirsiz milyonlarca mülteci varken başıma bir şey gelir mi diye ve karını kızını korkmadan güvenle sokağa bir yere salabiyor musun yoksa sürekli aklın onlarda kalıyor mu ? eğer dürüst bir insan ise vermen gereken cevap çok basit. ha değilsen zaten kendini kandırıyorsun.
Tam da tarif ettiğm kuruntulu insan çıktın. Benim bir korkum, emdişem, sıkıntım yok. Senin ki de kendi kendini korkutmak.

Tam da tarif ettiğm kuruntulu insan çıktın. Benim bir korkum, emdişem, sıkıntım yok. Senin ki de kendi kendini korkutmak.

ben ne korkacağım azizim ben avrupa vatandaşı bir adamım bir gün alır çantamı çeker giderim. siz düşünün.

ben ne korkacağım azizim ben avrupa vatandaşı bir adamım bir gün alır çantamı çeker giderim. siz düşünün.
O zaman bizi kandırarak korkutmaya çalışıyorsun.

Avrupaya gitmeye imkanı olup ta gitmeyene de bizde deli derler.

Neden deli desinler adam trde güzel bir yaşam standartı varsa ki var bana göre sadece canı istediği zaman gitmesi çok iyi bence

Neden deli desinler adam trde güzel bir yaşam standartı varsa ki var bana göre sadece canı istediği zaman gitmesi çok iyi bence
Korkuyor bence. Çünkü zamanında Türk kökenlileri baskıyla Türkiye'ye göçe zorlamışlardı. Onun Travmasını yaşıyor olabilir. Bazı yaşananlar hayat boyu insanın bilinç altında kalır.

• Hımm
Tepkiler: ne

neden deli olayım azizim, okumuş etmiş kendi standartlarını oturtmuş bir adamım. 3 katlı müstakil evim var, denize yüz metre uzaklıkta yazlığım var, arabam var, maaşım beni idame ettiriyor. istediğim zaman uçak biletimi alıp istediğim avrupa ülkesini gezip, görüp geri dönebiliyorum. sen nereye gidebiliyorsun istedğin zaman ? şurada kıçı kırık 3. sınıf bir avrupa birliği ülkesine girmek istesen bile vize alamıyorsun.

Korkuyor bence. Çünkü zamanında Türk kökenlileri baskıyla Türkiye'ye göçe zorlamışlardı. Onun Travmasını yaşıyor olabilir. Bazı yaşananlar hayat boyu insanın bilinç altında kalır.

senin tarih hocana oksijen veren ağacın köklerine tuz ruhu dökeyim azizim. türk kökenlileri baskıyla türkiye'ye göçe zorlanmadı tam aksine atalarım balkanlara göçe, sürgüne zorlandı. çünkü tarihi kenarında köşesinden az bucuk doğru kaynaklardan okuyan herkes bilir ki, türklük kavramına en çok zarar verilen dönem osmalı dönemiydi. osmanlıda türkler 2. sınıftı, padişahlar tarafından her zaman hor görülüp aşağılanmıştı. osmanlı dediğin bir aileydi. halkı fakirlikle boğuşurken; halktan topladığı vergilerle saraylarda yaşayıp cariye kovalayan, şatafattan taviz vermeyen bir hanedanlıktı. bunun travmasını ben değil sen yaşamalısın bence. iyi ki benim atalarımı sürgün etmişler de medeniyeti görmüşüm ve o topraklar sayesinde kaçış biletimi kazanmışım. @Serçe bebeğim bakma işte konuşuyor her zaman ki ismail ama yine de seviyoruz kendisini, karşıt görüşlü birileriyle tartışmak bile insanın ufkunu açıyor herkes her konuda hemfikir olsaydı ne anlamı kalırdı münazaranın ?

• Kalp Gözler
@Ocean, az kalsın adın deliye çıkacaktı ahahaha

@Ocean, az kalsın adın deliye çıkacaktı ahahaha

@ismail89 ile aynı kafayı yaşayacağıma deli olmayı yeğlerim. deli sıfatı yakıştırılmayı hak edenler bana göre ikiye ayrılır biri gerçekliği göremeyen deliler, diğeri ise sağlıksız bir topluma sağlıklı bir tepki veren ve söyledikleri gerçekliği simgeleyenler. gerçek deli dedikleri etrafında neler döndüğünü çözmeye başlamış bir insandır, keşke deli olsa ama değil işte.

• Alkış
Geri