Kardeş Kıskançlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Kardeş kıskançlığı genelde her zaman var olan, doğru, olması gereken bir şey gibi görünse de, ben kardeş ilişkilerinde danışanlarımda çok büyük farklılıklar gördüm. Araştırmacılar da çocuklar ve genç yetişkinlerin kardeşleriyle olan ilişkilerini geçmişe dönük olarak analiz ettiklerinde, kardeş ilişkilerinde birkaç tarz saptamışlar:

1. Bakıcı ilişkisinde kardeşlerden biri diğerine yarı ebeveyn gibi davranır. Bu örüntü daha çok abla-erkek kardeş ilişkilerinde görülür.

2. Ahbap ilişkisinde, her iki kardeş de birbirine benzemeye çalışır ve birlikte olmaktan zevk duyarlar.

3. Kritik ya da çatışmalı ilişkide kardeşlerden biri diğerine baskın çıkmaya çalışır. Aralarında kavga, tartışma ve sataşma vardır.

4. Rakip ilişkisinde kardeşler arasında arkadaşça ya da destekleyici davranışlar çok azdır.

5. Lakayt ya da ilgisiz ilişkide kardeşler birbirlerine karşı umursamazdırlar.

Aralarında fazla yaş farkı olmayan (4 ya da daha az) ve anne baba arasında geçimsizlik olan kardeşlerde rekabet ya da kritik ilişkilerin daha çok görüldüğü düşünülmektedir. Ahbap ilişkileri kız kardeşler arasında biraz daha çok görülürken, en çok erkek kardeşler arasında çekişme yaşandığı söylenebilir.

Anne baba çalışıyor ise ve çocuklar eve döndüğünde abla bakıcı rolünü üstleniyorsa, kardeşler arasında bakıcı ilişki tipi baskın hale gelir. Böyle durumlarda ablalar, küçük kardeşlerinin kendine güven becerileri edinmesine yardımcı olabilirler. Ailede küçük kardeşin bakımını üstlenebilecek bir abla ya da abi olması, anne babanın iş bağlantılı stresle başa çıkabilme yeteneğini artırmaktadır.
alıntı​

• Beğen
Tepkiler: Aze
Ben hiç kıskanmadım ya. Belki de dokuz sene sonra kardeşim olduğundandir... Çok iyi hatırlıyorum sürekli mizmizlaniyordum kardeşim olsun diye, arkadaşlarimin kardeşleri vardı beraber büyüyorlardi ben ise evde olduğum vakitler anca oyuncak bebekleri konusturarak zaman geçiriyordum... Şimdi dusundum de ablam beni kiskanmisti... Bir keresinde kendisi pirinç pilavına yoğurt koyup yemişti ben de özenip öyle istemiştim tabağımi, sonra ablam, bu ne ya benim yaptığım şeyleri yapıyor hep diye ağlamıştı... Ulan aramızda 10 yaş vardi be insafsız... Ama olsun seviyorum.

Ben hiç kıskanmadım ya. Belki de dokuz sene sonra kardeşim olduğundandir... Çok iyi hatırlıyorum sürekli mizmizlaniyordum kardeşim olsun diye, arkadaşlarimin kardeşleri vardı beraber büyüyorlardi ben ise evde olduğum vakitler anca oyuncak bebekleri konusturarak zaman geçiriyordum... Şimdi dusundum de ablam beni kiskanmisti... Bir keresinde kendisi pirinç pilavına yoğurt koyup yemişti ben de özenip öyle istemiştim tabağımi, sonra ablam, bu ne ya benim yaptığım şeyleri yapıyor hep diye ağlamıştı... Ulan aramızda 10 yaş vardi be insafsız... Ama olsun seviyorum.

Azecim aynı şeyi yazacaktım ben de (:
Benim çocukların arasında da 9 yaş var..İkisi de ayrı kafadalar , dünyaları bambaşka..

• Kalp Gözler
Tepkiler: Aze
İlk kıskançlık olayı da kardeşler arasında yaşandı ve bir cinayetle sonuçlandı. (Habil ve Kabil)
Aile çocuklarını nasıl yetiştirirse, çocuklar da o yöne doğru yönelir.

Biz kumandayı saklardık ya dizi film neyin izleyemesin de üzülsün diye.

Bu gıcık önümde cipsleri mipsleri götürürdü ver derdim vermezdi önümde inat için yerdi bi gün zulasını bi patlattım neyi varsa yedim : )

Yine beni delirtmişti bi şeyde hatırlamıyorum şimdi, kremleri vardı göz altı , yüz , ayak....bibibiiii bisürü hasta kokoş çünkü ondan hepsine kıyamadım da ikisinden üçünden aynasına sürüp beni yıka yazmıştım ağladı ya sinirden ahahaasss

Ya biz kedi köpek gibiyiz uzakta olunca birbirimizi seviyoruz yakında bomba gibiyiz her an boooom : )

Azecim aynı şeyi yazacaktım ben de (:
Benim çocukların arasında da 9 yaş var..İkisi de ayrı kafadalar , dünyaları bambaşka..
Yaş farkı bir yandan iyi aslında. Yaş farkı olup kardeşin olduğunda abla ya da abi olduğunu hissediyorsun. Hem anne baba da çok zorlanmiyor. Yaş farkı az olunca çok daha zor, benim yeğenlerin arasında üç yaş var bize her geldiklerinde o gurultuden illallah çekiyoruz bazen yalan yok ahahah

Abimi hiç kıskanmadım. Kardeşim olsa da hiç kıskanmaz, şuncağcık yaşımda yemem yedirir, giymem giydirirdim, hele ki bacım olsa... Benden çok güzel abi olurdu...

İnsan kardeşini kıskanır mı?
Benim, ben böyle daha çocuktum, bakkala bir şeyler almağa giderdim, abim görür de mahsun olur diye, ona da alırdım.

Biz, böyle duygusalızdır, zırdırıttız.

sanırım daha önce de bahsetmiştim bundan. en küçük abimle aramda 7 yaş var. ben dünyaya ay parça gibi düşünce, tabii bütün ilgiler bende.dfjk bu da kıskançlığından yüzüme üfleyerek boğulacağımı düşündüğü için sürekli yüzüme üflermiş.... bir keresinde de burnuma zeytin çekirdeği sokmaya çalışırken yakalanmış.dfkjgh en büyük abim, dana kadar çocuk da oyun oynarken oyuncak dudağıma gelmiş, hala da izi var. anlatırken yanlışlıkla oldu diyo. yersen..... hala da kıskanırlar beni, çünkü ailenin en güzeli ve en akıllısı benim..... KUDURUN.........

Abimle aramda 9 yas var o yüzden sanirim ne kavga ederiz ne tartisiriz ne kiskaniriz canım abiskom , özledim <3

Başlığı okuması bile üzdü.
İnsan kardeşini asla kıskanmamalı biz abimle çok zor zamanlar atlattık o zamanlarda bana baba gibiydi şuan çok iyi herşey şuan da ise mutlu olmam hoşuna gider daha dün sımsıkı sarıldı öptü ne ben abimi ne abim beni kıskanır biz hep iyi olalım isteriz ve bunu da hissettiririz. Hep tuhaf geldi Hz. Yusuf tan kalan bir hikaye bu

biz 4 erkek kardesiz hepimizde iyiz hepimizde birbirimize iyiz

Geri