Karar vermekte zorlandığınız bir konuda nasıl bir yöntem izlersiniz?

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Kararsızlık insanı yoran bir durumdur ve zaman zaman herkesin içinden çıkamadığı ya da karar vermekte zorlandığı durumlar yaşanabilir.
Genel anlamda karasız kaldığınızda nasıl bir yola başvurmayı tercih ediyorsunuz?

this-way-that-way-another-way-road-signs.jpg

Genel anlamda çok fazla kararsızlık yaşayan biri değilim ama kararsız kaldığım durumlarda seçeneklerden hangisi en mantıklısıysa ona yönelirim.

yakınlarıma danışırım. tatmin edici cevap alamazsam mantığımı takip ederim.

Zamana bırakabileceğim bir konu ise acele etmem ancak çok hızlı karar vermem gerekiyorsa da önceliğim mantıklı seçim yapmaktır, duygusal davranmamaya gayret ederim.

Sonuç olumsuz olsa da zararı en az düzeyde tutabileceğim yönde adım atarım.

kararsızlık yaşadığım süreç beni çok yoran bir süreç oluyor. ben hiçbir şeyin sürüncemede kalmasından hoşlanmıyorum, konu ne olursa olsun. bir karar almalıyım ve neyse ne, sonuçlarıyla yüzleşmeliyim. zamana bırakmak, şu yaşımın tecrübesiyle konuşuyorum, benim için ancak birkaç konudan ibaret.

oncelerden biraz daha kararsizdim. prensip ve onceliklerimin net oldugundan beri, zorlandigim bir konu dahi olsa, karar verilebiliyor :emoji_writing_hand:

Salt mantıkla karar verilmez, dünya böyle dönmüyor. Mantığınızla birlikte duygularınızın da kabul edebileceği çözümler bulmalısınız.

Uç örnekler olabilir, mantıklı davranmakta da sorun yok ancak ikisini harmanlamazsanız kış uykusuna yatan, soğuk kanlı, yılan gibi hayvanlardan farkınız kalmaz :dd

Salt mantıkla karar verilmez, dünya böyle dönmüyor. Mantığınızla birlikte duygularınızın da kabul edebileceği çözümler bulmalısınız.

Uç örnekler olabilir, mantıklı davranmakta da sorun yok ancak ikisini harmanlamazsanız kış uykusuna yatan, soğuk kanlı, yılan gibi hayvanlardan farkınız kalmaz :dd
Kış uykusuna yatan yılan mı?:)

Mantık ile duygular ya da istekler şayet aynı çizgide buluşur ya da senin deyiminle harmanlanırsa zaten ortada 'kararsızlık' diye bir durum kalmaz ve sorun da burada başlıyor. Mantığının kabul ettiği durumlar bazen duygu / isteklerine ters gelebiliyor bazen de duygular ağır basıyor ve mantık hiçbir şekilde devreye girmeyebiliyor.

Karar alırken duygular ile hareket etmenin çoğu zaman riskleri vardır ve sonu şayet olumsuz olursa da psikolojik yıkım yaratır ancak mantık ile karar verdiğinde hiç değilse 'en akla yatkın seçenek buydu' diyebilirsin.

İnsan bir robot değil fakat yine de içgüdüsel yaşadığı gerçeğini unutmamak gerekiyor ve içgüdüleri doğru yorumlayamadığında vahşi yönleri ağır basar. Öfke anında etrafa zarar vermek gibi...

İkisinin dengesini kurmak bu sebeple çok zor ancak tek başına mantık da insanı yorar, bir şekilde orta yolu bulmak gerektiği konusunda haklısın.

çevremdeki sevdiklerime sorarım sonra onları dediğini yapmam kendim karar veririm.
duygusalım ama genel olarak.

benim için üç soru kriteri vardır karar verme aşamasında.

- aldığım karar beni kısa vadede mutlu/mutsuz eder mi?
- aldığım karar beni uzun vadede mutlu/mutsuz eder mi?
- aldığım kararın uzun/kısa vadede mutlu/mutsuz etmesi arasındaki fark pozitif olur mu?

ve ekstra olarak da duygularımın bu konuda ne söylediğini de az buçuk dinlerim, yeteri kadar heyecanlandırıyor mu gibisinden

benim için üç soru kriteri vardır karar verme aşamasında.

- aldığım karar beni kısa vadede mutlu/mutsuz eder mi?
- aldığım karar beni uzun vadede mutlu/mutsuz eder mi?
- aldığım kararın uzun/kısa vadede mutlu/mutsuz etmesi arasındaki fark pozitif olur mu?

ve ekstra olarak da duygularımın bu konuda ne söylediğini de az buçuk dinlerim, yeteri kadar heyecanlandırıyor mu gibisinden
Hayat bu kadar uzun değil

Geri