Karadeniz Teknik Üniversitesi

Konu sahibi son olarak 29 gün önce görüldü
KTÜ'nün KURULUŞU ve GELİŞİMİ

Trabzon Milletvekili Mustafa Reşit Tarakçıoğlu ve 28 arkadaşının verdiği teklifin, TBMM'de 20 Mayıs 1955 tarih ve 6594 Sayılı Kanunla kabul edilmesi ile kurulmuş olan Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversitedir. Kuruluşundan yaklaşık sekiz yıl sonra, 19 Eylül 1963 tarihinde 336 sayılı kanunla Rektörlük ve Fakülte kadroları verilerek Temel Bilimler, İnşaat-Mimarlık, Makina-Elektrik ve Orman Fakülteleri kurulmuştur. Üniversitede eğitim-öğretime ise 2 Aralık 1963 tarihinde Esentepe Mahallesi'ndeki Trabzon Atatürk İlköğretim Okulu'nun İlkokul Binasında başlanmıştır. 1966 üniversite bugünkü merkez kampüse taşınmıştır. Gelişimini sürdüren Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne, 4 Ocak 1973 tarih ve 1659 sayılı kanunla da Yer Bilimleri ve Tıp Fakültesi kadroları verilmiştir. 1981 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun çıkarılmasından sonra Üniversite sürekli olarak büyümeye başlamış, buna bağlı olarak yeni fakülte ve bölümler açılmıştır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi, içerisinde bulunduğu coğrafi bölgede yaşayan halkın ihtiyaçlarını göz önüne alarak gelişimine devam etmektedir. Bu amaçla yeni kurulan Diş Hekimliği, Eczacılık, Güzel Sanatlar, Of Teknik Eğitim ve İletişim Fakülteleri Üniversitenin eğitim ve araştırma potansiyelini daha da artırmıştır.

Bugün, Karadeniz Teknik Üniversitesi Trabzon, Gümüşhane ve Artvin'i kapsayan geniş bir coğrafyada, 15 fakülte, bir konservatuvar, 3 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ve 16 araştırma merkezi, 1780 kişilik güçlü akademik kadrosu, 81 il ve birçok farklı ülkeden yaklaşık 32 bin öğrencisiyle ülkemizin sayılı eğitim kurumlarından biridir

b-381161-karadeniz_teknik_%C3%BCniversitesi.jpg

Genel Bilgiler

Eğitim Süresi ve Akademik Yıl

Eğitim-öğretim önlisans programlarında dört yarıyıl(2 yıl), lisans bölümlerinde sekiz yarıyıl (4 yıl), Diş Hekimliği, Eczacılık ve Eğitim Fakültesinin bazı bölümlerinde on yarıyıl (5 yıl), Tıp Fakültesinde 6 yıldır. Yabancı Dil Hazırlık sınıfı olan fakülte ve bölümlerde bu sürelere 1 yıl İngilizce Hazırlık Sınıfı ilave edilmelidir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bir eğitim-öğretim yılı, yarıyıl sonu sınavları hariç 15'şer haftalık iki yarıyıldan oluşur. Birinci yarıyıla "Güz Yarıyılı" adı verilir ve Eylül-Ocak aylarını kapsar. İkinci yarıyıla "Bahar Yarıyılı" denilir ve Şubat-Haziran aylarını kapsar. Her iki yarıyılın 8. haftasında ara sınav yapıldığından ders yapılmaz.
Teorik derslere devam zorunluluğu %70, uygulama ve laboratuarlara devam zorunluluğu ise %80'dir. Ayrıca bir çok bölümün programında zorunlu staj yer alır.

Kayıt, Kayıt Yenileme ve Derslere Yazılımlar

Üniversiteye kabul edilen ve istenen şartları-belgeleri sağlayan öğrencilerin ilk kayıtları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır. İlk kayıtların yapılmasından sonra öğrenciler her yarıyıl başında kayıt yenileme ve derslere yazılım, ders ekleme ve ders bırakma işlemlerini interaktif olarak yapabilirler.

Sınavlar
Üniversitemizde (Tıp ve Diş Hekimliği fakülteleri hariç) not değerlendirilmesinde öğrenci sayısının 10'u geçtiği derslerde bağıl değerlendirme sistemi (BDS), öğrenci sayısının 10'un altında olduğu derslerde ise mutlak değerlendirme sistemi (MDS) uygulanmaktadır. Öğrencilerin başarı notu yarıyıl içi değerlendirme notu (ara sınav, arazi çalışmaları, ödev, sunum, proje vb.) ve final sınavından alınan notlar üzerinden hesaplanır. Bunların ders başarı notuna katkısı, ilgili fakülte, yüksekokul yönetim kurulunca belirlenir. Yarıyıl içi notları ne olursa olsun öğrencilerin bir dersten geçebilmesi için final sınavında 100 üzerinden en az 40 almaları gerekmektedir. Bu not Eczacılık Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 100 üzerinden 60'tır. Daha detaylı bilgi üniversitemizhttp://ogrweb.ktu.edu.tr/YONETMELIKLER web sayfasında bulunmaktadır.

İngilizce Hazırlık
Örgün eğitimde lisans düzeyinde eğitim-öğretim veren 2 bölümde %100 zorunlu bir yıl, 14 bölümde %30 zorunlu bir yıl, 7 bölümde kısmen ve 4 bölümde isteğe bağlı bir yıl İngilizce Hazırlık eğitimi uygulanmaktadır. "İngilizce Seviye Tespit "sınavında başarılı olan öğrenciler birinci sınıftan itibaren eğitim-öğretimlerine başlarlar.

Danışmanlık
Karadeniz Teknik Üniversitesi, öğrencilerinin her türlü sorunlarıyla yakından ilgilenmek ve onlara çözüm bulmaya çalışmak adına danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Her öğrenci üniversiteye kayıt yaptırdığı andan üniversiteden ilişiği kesilene kadar, kayıt olduğu ilgili bölüm başkanlığınca görevlendirilen bir öğretim üyesi (Akademik Danışman) ile irtibata geçerek sorunlarını aktarabilmekte ve çözüm yolları arayabilmektedir. Ayrıca, öğrencilerin gerek ortamsal değişiklikten ve gerekse farklı nedenlerden kaynaklanabilen sağlık problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak üzere isteyen öğrenciye ücretsiz olarak Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi (MEDİKO) bünyesinde psikolojik rehberlik hizmeti de sunulmaktadır.

Yaz Okulu Eğitimi
Yaz okulu, üniversitenin eğitim-öğretim imkanlarını yaz aylarında da değerlendirilmesini amaçlar. Yaz okulunda açılan dersleri tezsiz lisansüstü öğrencileri ile çift anadal ve yandal öğrencileri alabilirler.

Bölümlerarası Geçiş

Bölümlerarası geçiş; her hangi bir bölüme yerleştirilmiş öğrencilerden, ilk yıl sonunda akademik ortalaması 4 üzerinden en az 2.70 olanların, kaydoldukları bölümün ait olduğu fakülte içinde bulunan ve kendi bölümüyle aynı puan türünde öğrenci alan bir diğer bölüme geçiş yapmasına olanak tanımaktadır. Her akademik yıl sonunda bölümler tarafından ilan edilen kontenjana bağlı olarak, başvuran öğrenciler yıl sonu akademik ortalamalarına göre sıralanmakta ve buna göre seçim yapılmaktadır.

Çift Anadal ve Yandal Uygulaması
Herhangi bir lisans eğitim-öğretimine kayıtlı olan başarılı öğrencilerin, istedikleri taktirde; ikinci bir lisans diploması almalarını, ilgi duydukları başka bir bölümden yan dal sertifikası almalarını sağlayan uygulamalardır. Çift anadal lisans eğitim-öğretimi en az 40, yan dal eğitim-öğretimi en az 20 krediden oluşur.
Öğrenciler çift anadal lisans eğitim-öğretimine kendi lisans eğitim-öğretiminin en erken üçüncü ve en geç beşinci, yan dal eğitim-öğretimine ise en erken üçüncü en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilirler.
Öğrencilerin, çift anadal lisans eğitim-öğretimlerinden veya yan dal eğitim-öğretimlerinden birine başvurabilmesi için, başvurduğu döneme kadar, kendi lisans eğitim-öğretiminin tüm derslerini başarıyla tamamlamış olması gereklidir. Ayrıca başvuru sırasında genel not ortalamasının çift anadal lisans eğitim-öğretimi için en az 3.20, yan dal eğitim-öğretimi için en az 2.70 olması ve başvurusunun da ilgili bölüm tarafından uygun görülmesi gerekir.

Yurtiçi Değişim (Farabi) Programı
Bu program, ülkemizde üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında bir veya iki yarıyıl süresince öğrenci ve öğretim üyesi değişimini amaçlar.
Bu programdan yararlanabilmek için, ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.00, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50 olması gerekir ve gidilecek yükseköğretim kurumunun eğitim dili yabancı dil ise öğrenci not ortalamasının %50'si + yabancı dil puanının (İngilizce Seviye Tespit Sınavı veya eşdeğeri bir sınav) %50'si baz alınır. Değişimin başlaması için, iki üniversite arasında protokol imzalanması ve değişime katılmak isteyen öğrenci ve öğretim üyelerinin Farabi Kurum Koordinasyon ofislerine başvuruları yapmaları yeterlidir.
Üniversitemiz Farabi değişim programı 2009 yılında başlamış olup bu program kapsamında şu ana kadar 400'ün üzerinde öğrencimiz ülkemizin değişik üniversitelerinde eğitim imkanına kavuşmuştur. Bu güne kadar 69 üniversite ile ikili anlaşmamız, 700'e yakın bölümde kontenjanımız mevcuttur.

Uzaktan Eğitim
Uzaktan Eğtim, farklı coğrafyalarda bulunan öğrenen ve öğretenlerin eş zamanlı (senkron) ve/veya eş zamansız (asenkron) olarak bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla gerçekleştirdikleri eğitim türüdür. Karadeniz Teknik Üniversitesinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitim sektöründe kullanımına büyük önem verilmektedir.
Toplumu oluşturan bireyler için "Yaşam Boyu Sınırsız Öğrenme" esasına dayanarak, üniversitenin öğretim elemanlarının sahip olduğu yüksek bilgi birikimi ve tecrubesini, isteyen herkese uzaktan öğretim teknolojileri ile ulaştırmak, uzaktan eğitim teknolojilerini etkili bir şekilde kullanarak eğitimin kalitesini artırmak vizyonu ile kurulan Karadeniz Teknik Üniversitesi Uzaktan Eğtim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KTÜ UZEM) lisans, ön lisans, yüksek lisans ve farlı alanlardaki setifika programlarıyla hizmet vermektedir.
KTÜ UZEM'de ikisi Fatih Yerleşkesi'nde, ikisi ise Kanuni Yerleşkesi'nde olmak üzere 4 adet sekron sütüdyo yer almaktadır.

Yurtdışı Eğitim İmkanı

Üniversitemiz ülkemizin Avrupa Birliği (AB) eğitim-araştırma programlarına katılmaya hak kazandığı 2004 yılından beri Erasmus programını uygulamaktadır. Bu program kapsamında şu ana kadar 900'ü aşkın öğrencimiz Avrupa'nın değişik üniversitelerinde eğitim alma imkanına kavuşmuştur. Bugüne kadar 20 Avrupa ülkesinden 150 değişik üniversiteyle ikili anlaşmamız ve 700'ün üzerinde kontenjanımız mevcuttur.
2007 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Yaşam Boyu Öğrenme programının bir parçası haline getirilen Leonardo Da Vinci programında, özellikle mühendislik ve uygulamalı branşlardaki öğrencilerimizin staj amaçlı olarak AB ülkelerine gönderilmeleri için olanaklar sağlanmıştır. Ayrıca, Comenius, Grundwig ve Youth gibi AB fonları da öğrencilerimizin kendilerini geliştirebilmesi adına yoğun olarak kullanılmaktadır.
ABD ve Kanada ile yapılan ikili anlaşmalara göre karşılıklı olarak öğrencilerimiz bir yada iki dönem boyunca anlaşmalı olunan kurumlarda öğrenim görebileceklerdir. İsveç ve İngiltere'den bazı üniversitelerle yapılan anlaşmalara bağlı olarak mühendislik, iktisat ve işletme alanlarında çift diploma imkanı sağlanmıştır. Bu tür anlaşmaların artırılması için yeni adımlar atılmaya başlanmıştır.

Mevlana Programı
AB üyesi ülke üniversiteleri dışında tüm dünya ülke üniversiteleri ile öğrenci ve öğretim elamanı değişimini mümkün kılan bir program olan Mevlana Programı henüz yeni yeni bir program olup ilk öğrenci değişimi 2013-2014 akademik yılında yapılacaktır. Katılım şartları Erasmus Programı ile aynıdır. YÖK tarafından denkliği kabul edilen üniversiteler arasından ikili anlaşma imzalanmış olan tüm üniversiteleri kapsamaktadır.

Çift Diploma ve Ortak Derece Programları
Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak, öğrencilerimizin uluslararası deneyim sahibi olması ve uluslararası geçerliliği olan diplomalara sahip olmaları adına çok sayıda adım atılmıştır. İngiltere'den iki farklı üniversite ve İsveç'ten bir üniversite ile yapılan anlaşmalar sonunda dileyen öğrencimiz eğitiminin son yılını bu ülkelerdeki anlaşmalı kurumlarda tamamlayarak hem o kurumun hemde Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin diplomasını alabilmektedir. Benzer çalışmalar Almanya ile de hazırlanmaktadır.

Diploma Eki
Yükseköğretim Kurumları tarafından diplomanın yanı sıra verilen, alınan dereceye ilişkin doğru değerlendirme yapılması için her türlü belgeyi sağlayan, diplomayı tamamlayıcı ve açıklayıcı belgeye "Diploma Eki" denir. Diploma Eki, verildiği ülkede ne anlama geldiği bilinen diplomanın başka ülkeler tarafından da anlaşılmasına yardımcı olur.
Karadeniz Teknik Üniversitesi ülkemizin en önde gelen üniversitelerinden biri olarak, Diploma eki çalışmalarını zamanında tamamlayarak 2009 yılında Avrupa Komisyonu'na göndermiş ve Diploma Eki Etiketi alan 7 Türk üniversitesinden biri olmuştur.
Diploma Eki her öğrenciye mezuniyetini takiben diploma ile birlikte çok konuşulan bir Avrupa dilinde ücretsiz olarak verilir.

AKTS Etiketi
AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi), öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmak ve öğrencilerin yurtdışında gördükleri eğitimlerinin kendi ülkelerinde tanınmasını garanti altına almak için Avrupa Birliği tarafından geliştirilmiş bir akreditasyon sistemidir.
Ülkeler arasındaki eğitim ve notlandırma sistemlerindeki farklılıklar nedeniyle, öğrencilerin ders yüklerinin belirlenmesinde ve aldığı notların transferinde bir çeşit ortak dil kullanılması zorunludur. Bu amaçla her ders için AKTS kredisi belirlenir, alınan notlar ise AKTS notlandırma sistemi yardımıyla harf notuna dönüştürülür.
Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Dairesi tarafından verilen en prestijli ödül olan AKTS etiketi için tüm Avrupa genelinde 31 farklı ülkeden bu yıl yapılan başvuru çalışmalarında, aralarında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin de bulunduğu beş Avrupa üniversitesi başarılı bulunmuş ve ödülü almaya hak kazanmıştır. Üniversitemiz, bu ödülü kazanan ilk Türk üniversitesidir.

Yerleşim

MERKEZ KANUNİ KAMPÜSÜ

Rektörlük
Mühendislik Fakültesi
Mimarlık Fakültesi
Fen Fakültesi
Edebiyat Fakültesi
Orman Fakültesi
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi
Tıp Fakültesi
Diş Hekimliği Fakültesi
Eczacılık Fakültesi
Hukuk Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yabancı Diller Yüksekokulu
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Turizim ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu
Enstitüler
Araştırma Merkezleri

FATİH KAMPÜSÜ (Söğütlü/Trabzon)
Fatih Eğitim Fakültesi
İletişim Fakültesi
Devlet Konservatuvarı
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Trabzon İlahiyat Meslek Yüksekokulu

AKÇAABAT KAMPÜSÜ (Trabzon)
Güzel Sanatlar Fakültesi
Trabzon Meslek Yüksekokulu

ÇİMENLİ KAMPÜSÜ (Çimenli/Trabzon)

İlahiyat Fakültesi

SÜRMENE KAMPÜSÜ (Trabzon)
Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi
Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu

MUAMMER DERELİ KAMPÜSÜ (Sürmene/Trabzon)
Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü

BEŞİKDÜZÜ KAMPÜSÜ (Beşikdüzü/Trabzon)

Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu

OF (Trabzon)
Of Teknoloji Fakültesi

VAKFIKEBİR (Trabzon)
Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu

MAÇKA (Trabzon)
Maçka Meslek Yüksekokulu

ARSİN (Trabzon)

Arsin Meslek Yüksekokulu

Üniversite Olanakları

Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, çağdaş iç ve dış görünümü, sahip olduğu materyal çeşit ve sayısı, nitelikli personeli ve tam otomasyona geçmiş hizmet anlayışı ile ülkemizin örnek kütüphanelerinden biridir.
Kütüphane; 300 kişilik Okuma Salonu, 150 kişilik Çalışma Salonu, 110 kişilik Süreli Yayın Salonu, 70 kişilik Referans Salonu, 25 kişilik Bilgi Tarama Odası, 10 kişilik Osman Turan Tarih Araştırmaları Kitaplığı, 10 kişilik Tez Odası ile iki ayrı büyük Süreli Yayın Arşivi ve diğer çalışma birimlerinden oluşmaktadır.
Koleksiyon; Türkçe ve yabancı dilde yazılmış yaklaşık 110 000 basılı kitap, 2 200 000 elektronik kitap, 50.000'den fazla basılı, ciltli süreli yayın ve 3 000 den fazla kitap dışı materyal(CD, DVD, VCD, Harita vb.) içermektedir. Ayrıca farklı konu ve disiplinlerde abone olunan 65 veritabanı (çevrimiçi) ve 56 000 elektronik dergiye erişim mümkündür. Kullanıcılar abone olunan elektronik yayınları bina içinde kablosuz İnternet ağına bağlanarak kullanabilecekleri gibi kampüs dışı erişim hizmetinden yararlanarak da kullanabilmektedirler. Kütüphanede bulunan bütün yayınlar, ABD Kongre Sınıflama Sistemi (Library of Congress-LC)'ne göre sınıflandırılarak açık raf düzeninde kullanıma sunulmuştur.
Kütüphane içerisindeki bütün materyaller (kitap, dergi, tez vb.) YORDAM otomasyon programı yardımıyla bilgisayar ortamına aktarılmış olup; bilgi arama, sorgulama, süre uzatma, ayırtma işlemleri web üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Kütüphanede bulunmayan materyaller ise "Kütüphanelerarası Ödünç Verme" sistemiyle sağlanıp, akademik personelin kullanımına sunulmaktadır.

Bilgisayar Olanakları
Karadeniz Teknik Üniversitesi, öğrencilerinin eğitimde kaliteyi yakalamasına katkıda bulunmak için birçok bölümünde modern bilisayar laboratuarlarıyla eğitim-öğretim imkanları sağlamaktadır. Ayrıca, tüm öğrencilerin bilgisayar teknolojisinden yararlanabilmesi için her fakültede ve hemen hemen tüm bölümlerde bilgisayar salonları oluşturulmuştur. Temel Bilgisayar derslerinin de verildiği bu laboratuarlardaki bilgisayarlar internete bağlıdır. Öğrenciler, boş saatlerinde de bilgisayar ve internet hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Bunların dışında, tüm yerleşkelerimizde belirli alanlarda kablosuz internet imkanı bulunmaktadır.

Burslar ve Çalışma Olanakları
Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burs alacak öğrencileri üniversitemiz belirlemektedir. Başarılı ve muhtaç öğrencilerin hiçbir karşılık beklemeden alacağı burslar için Ekim ayında ilgili bölümlerine başvurmaları gerekmektedir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığınca muhtaç öğrencilere beslenme ve giyecek yardımı da yapılmaktadır. Trabzon Kamu Üniversiteleri Güçlendirme Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği de her yıl ihtiyaç sahibi öğrencilere çeşitli maddi katkılarda bulunmaktadır. Üniversitemiz öğretim elemanları ve eşlerinin oluşturduğu Yardım Gönüllüleri ve Trabzon'daki sosyal sorumluk sahibi kişiler de öğrencilerimize çeşitli katkılar sağlamaktadır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yarı zamanlı çalışarak, sosyal hayatta başarılı olmaları ve bütçelerine ekonomik katkıda bulunabilmeleri mümkündür. Kütüphane, bilgisayar salonları, kültür ve kongre merkezleri, sağlık, sosyal ve spor tesisleri, laboratuvarlar, Rektörlük Proje Üretim Merkezi, sera ve çevre düzenleme, dış ilişkiler, KTÜ Radyo ve bazı akademik ve idari birimlerde sigortalı çalışabilmektedirler.

Sürekli Eğitim

KTÜ Sürekli Eğtim Merkezi (KTÜ-SEM) genellikle üniversitemizin eğitim verdiği araştırma yaptığı tüm alanlarda, akademik programlar dışında, sürekli olarak verilecek eğitim programları ve sosyal etkinlikler düzenleyerek, bunlar aracılığıyla üniversitenin kamu, özel sektör ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. KTÜ-SEM'in hizmetlerinden olan Mesleki ve Kişisel Gelişim eğitim programıyla mezunlarımız bilgilerini sürekli güncel tutabilir, yeniliklerden haberdar olabilirler; Bilişim eğitim programıyla bireylerin iş hayatında aktif olarak bilgisayar kullanmaları, özel ilgisi olan katılımcıların kendilerini tasarım konusunda da geliştirmeleri hedeflenmektedir; Yabancı Dil eğitim programı ise kişisel yabancı dil bilgisini geliştirmek amacıyla oluşturulan programlardır.

Geri