Karabasan - Uyku felci

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Normalde bilimsel açıklaması var ama herkesin bildigi isimden başlık acmak istedim

hayatimda unutamadığım anılarımdan birisidir sadece 1 kere yaşadım oda baya uzun zaman oldu tabi ama ciddi anlamda öleceğimi hissettim hareket edememe konuşmama ragmen sesimin gidemedigine(çıkmadığına) sahit oluyorsunuz ve hicbiryerinizi oynatamiyorsunuz tabi ayrıca nefes alip vermede sanki nefes alip veremiyormussunuz hissine kapiliyorsunuz cok kötü bir duygu belki daha hafif atlatanlar olmuştur tabi. bilemem

Uyku parezisi
Sen uyanirsin ama beden uyanmaz. Yani somnanbulizmin (uyurgezer) tersidir.
Yaşayani imana getirir. Hacca gider. Kurban keser.

Sebebi bilinmiyor. Genetik tarafı var.
Sanıldığı kadar sık değil.
Halk arasındaki karabasan aslında tam bu değil. Onlar uyku apnesine kabusa falan da karabasan diyor. Bu nedenle sanki sık gibi düşünülüyor.

Sedatif hipnotikler ile düzelir. Çok da şaapmamak lazım yani.

Rapid Eye Movements kazası.
Rapid eye movements yani hizli göz hareketleri, uykunun bir dönemidir ve o uyku aralığının düzensizliği uyku felcine sebebiyet verir.
Bazen bedenimiz uykuya hazır bir şekilde koşullansa da beyin kendisini uyku ritmine sokamaz. Aradaki zamansal uyumsuzluk uyku atonisi dediğimiz vücudun felç gibi hareketsizlik yaşamasına sebep olur. Çünkü uyuduğumuz zaman bedenimizin hareket bakımından kısıtlandığı bilimsel bir gerçekliktir.
Kısaca fizyoloji ile beyin arası uyumsuzluk ürünü.
Cin, şeytan ve canavar yakıştırması uyku felcinin genellikle hızlı göz hareketleri evresi henüz tam tamamlanmamışken yaşanmasından kaynaklıdır. Bu, o vaziyette rüya görmeye devam demek. Görülen rüyaların özellikle cin, şeytan olmasına gelirsek de. Uyku felci esnasında beyinde bilinç ile bilinçaltının tam arasında kırmızı çizgi görevi gören talamus var, onun ve korku yöneten bölgenin çok aktif çalıştığını görüyoruz.
Talamus ve amigdala.
Muhtemelen o anki şeytan ve cinler maalesef kültürel mirasımız. İnanç durumunuz ne olursa olsun ne genetik kodlarınızdan ne de bilinçaltınızdaki kültürel mirastan ayrı bir kişi olarak düşünülemezsiniz. En azından rüyalarınızda ve korkularınızda yaşatırsınız.
Ben seviyorum böyle şeyleri. Bi aksiyon oluyor .p Sevmeyen arkadaşlar için yüüzüstü uyumayı kesmekte ve uykusuzluk ile alkol arasında ters orantı yakalamakta fayda var.

14-15 yaşlarındayken 3 yıl boyunca her Ramazan aylarında yaşardım üst üste yatmak istemezdim o yüzden geceleri lambaya bakınca kuru kafa bana doğru gelirdi hep

çok saçma ama bir o kadarda gerçekçi bir anım var bu olayla alakalı

Geri