MAÖL 10. Sınıf Kapasite kullanım oranı nedir?

Konu sahibi son olarak 2612 gün önce görüldü
Kapasite kullanım oranı nedir?

İşletmeler daha fazla ürün ihtiyacı olduğunda, kapasite artırma yoluna giderler.
Kapasite ile ilgili karar, işletmenin toplam yatırım tutarı ve gelecekteki işletme
maliyetleri ile ilgilidir. İşletmelerde kapasite seçimi faktörleri; talep, finansal
kaynaklar, fabrika yeri, ,teknik şartlar, çalışma süresi, işletmenin yönetimi,
maliyetler, teknoloji gibi faktörler göz önünde bulundurularak mevcut ve gelecekteki
değişim ihtiyacına cevap verecek şekilde yapılmalıdır.
İşletme yöneticilerinin optimal kapasite büyüklüğünü etkileyen işletme içi ve
işletme dışı faktörler objektif ölçülere göre değerlendirerek kapasite planlaması
yapmaları gerekir.
Maliyetlerin düşürülmesi, finansal kaynakların artırılması, teknik şartların iyileştirilmesi,
çalışma sürelerinin uzatılması ve iyi bir yönetim ile işletmenin geliştirilmesine gidilebilir.
Örneğin en basit olarak makine kullanımının artırılmasına gidilebilir. Daha önce büyük
ölçüde el emeğine dayalı olarak üretim yapan bir şirket, verimini ve kazancını artırmak için
makineleşmeyi takip etmek yani otomasyona geçmek zorundadır. Bu şekilde büyük üretim
kapasitelerine ulaşılabilecektir.
Resim 6.1. İş yerinde üretim
İşletme yöneticileri seçtikleri üretim kapasitesine uygun olarak üretim planlaması ve iş
programlaması yaparlar.
İşletmenin üretim kapasitesi artırmak: İşletmenin belirli bir süre içersinde mevcut iş
gücü, makine ve teknoloji gibi üretim faktörlerini rasyonel biçimde kullanarak meydana
getirebileceği üretim miktarını artırmasıdır.

Geri