Kandillerin islam inancındaki yeri ve önemi ?

Konu sahibi son olarak 1669 gün önce görüldü
Sizce kandiller dinimizde ne kadar önemli bir yere sahiptir?

Kandil kutlamak bidat mıdır ?

Ben kandillerde içiyorum, bi bilgim yok.

Teşık.

Kandil kutlamanın imana, islama bir zararı var mı? Gelenek bile olsa , bu gecelerde yapılan eylemlerin , duaların , kuranın okunması tartışılması yersiz.
Bence

Zararı neden olsun fakat bidat zaten dine sonradan sokulan ibadet demektir kısaca.Neredeyse farzlarin önüne geçerler ve bazı insanlar onu o dinin bir ibadeti sanarlar öyle sayarlar.Her zaman savunduğum şeydir farz ibadetlerin önüne hiçbir ibadetin geçmemesi.Mesela regaib gecesi, ne için kutluyoruz regaib kandilini?

neden kutlanamasın, bedavadan kandil simidi yiyoruz. margarinle yapılmadığı sürece kandil simidi bence harika.

Nelerin bidat olduğunu son peygamber bildirmiş. Aynı şekilde mübarek geceleri de Peygamberimiz bildirdi, buna göre kutluyoruz. Kutlama dediğimiz de birbirimiz için hayır duasında bulunmak, selam vermek, Allah rızası için başkalarına iyilik yapmak, kendimize iyilik yapıp tövbe istiğfarda bulunmak... :) Allah bu günlere ayrı bir kıymet vermiş, bu günleri iyi değerlendirmeli. Ama mesela Aşura günü aşure tatlısı pişirmek bidattir; o gün dualar edilir, ikram yapılır ancak Peygamberimizin böyle bir sünneti yok. Yine de ikram geri çevrilmez. :)

Nelerin bidat olduğunu son peygamber bildirmiş. Aynı şekilde mübarek geceleri de Peygamberimiz bildirdi, buna göre kutluyoruz. Kutlama dediğimiz de birbirimiz için hayır duasında bulunmak, selam vermek, Allah rızası için başkalarına iyilik yapmak, kendimize iyilik yapıp tövbe istiğfarda bulunmak... :) Allah bu günlere ayrı bir kıymet vermiş, bu günleri iyi değerlendirmeli. Ama mesela Aşura günü aşure tatlısı pişirmek bidattir; o gün dualar edilir, ikram yapılır ancak Peygamberimizin böyle bir sünneti yok. Yine de ikram geri çevrilmez. :)
Bazı kaynaklar ilk kandilin çıkış tarihi, ilk kutlanış tarihi olarak 1050 li yılları gösteriyor peygamberimizin vefatından 400 500 yıl sonra yani. Peygamberimizin kandiller hakkında bir tavsiyesi olduğuna hiç rastlamadım lakin Mevlid kandili peygamberimizin doğum günü vesilesi ile kutlanıyor olması tabiki anma ve dua etme anlamında yapılırsa bir mahsuru olmayabilir lakin az evvel de yazdığım mesajda sorduğum gibi Regaib kandili gibi peygamberimizin ana rahmine düştüğü gece olarak kutladığımız bir kandil sizce tam bir muamma değil mi? Bunun izahı yapılabilir mi hangi gece peygamberimizin ana rahmine düştüğünü kim delil gösterebilir ?Bu konu benim bir süredir araştırdığım konu.Araştıracağız ki öğreneceğiz. Allah akıl vermiş herkes bu aklı sonuna kadar kullanmalı ben de kullanmaya gayret ediyorum .Doğrusunu en iyi Allah bilir.

Recep ayının ilk cuma gecesi Regaib Kandili olarak kutlanıyor, ana rahmi vs. o bilgiyi nereden edindiniz bilmiyorum. Bilgilenmek elbette çok mühim fakat her kaynaktan bilgi edinmeye kalkarsak kafamız karışabilir, bilgiden önce doğru kaynağı araştırıp bulmak lazım; benim, dinimi öğrenirkenki yöntemim buydu. :) Allah ilmimizi arttırsın.

Katılıyorum o sebeple ilk önce Kurandan ilim almaya başladım:)
Diğer konu ise Regaip kandili için herhangi bir konuyu araştırırsanız karşınıza çıkar. Her yerde yazılır anlatılır , kesin kaynağını bilemem tabi ki.

Yurtdisinda yasiyorum ve farkli milletlerden muslumanlar taniyorum. Fasli olsun, Arab olsun, Endonezyali olsun. Bizim kutladigimiz kandillerinin cogundan haberleri yok. Kaynak yok.

Valla ne olduğu benim için çok önemli değil. Ama insanları birbirine yaklaştırıyor. Maneviyatlarini güçlendiriyor. Dua ediyorlar. Af diliyorlar. Vefat eden yakınlarını anlıyorlar. Bunlar olumlu şeyler. O nedenle sıcak bakıyorum. Benim için cumaya gidip demirden çalan laz müteahhit, başkasının karısına bakan hacı Kayserili bakkal sorun. Yada elinde kuran oy isteyen siyasetçi. Davam bunlar benim. Yoksa kandil mevlit kime ne zararı var.

Bunu aile büyüklerinede izah etseler aramalar olmayınca küsmeseler :/
Sevmem ve normalde arayıp sormadığın insanların kandilde senden aranma beklenmesi de garip gelir .Ya da uzun süre hal hatır etmeyen insanların kandil mesajları atması .

Üstteki yorumu görünce kendimi climax , climaxı ben sandım bir an :O

Zararı neden olsun fakat bidat zaten dine sonradan sokulan ibadet demektir kısaca.Neredeyse farzlarin önüne geçerler ve bazı insanlar onu o dinin bir ibadeti sanarlar öyle sayarlar.Her zaman savunduğum şeydir farz ibadetlerin önüne hiçbir ibadetin geçmemesi.Mesela regaib gecesi, ne için kutluyoruz regaib kandilini?

Bu geceleri Farzların önüne geçirenler kimler acaba? Ben öyle bir toplulukla karşılaşmadım.
Regaib gecesini de hep Recep ayının ilk cuma gecesi diye kutladık biz.
Bir alıntı;
Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denir. Bazı âlimlerin açıklamasına göre, Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla, Yüce Allâh’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır.

Peygamber Efendimiz’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu Regâip gecesinde, ana rahmine düşmüş olduğuna dâir olan bir rivâyet uygun görülmemektedir. Çünkü bu gece ile Hazret-i Peygamberimizin doğumu arasındaki zaman, bu hesaba aykırı düşmektedir.

Ancak Hazret-i Âmine’nin, Peygamber Efendimiz’e hâmile kaldığını bu gece anlamış olması düşünülebilir. Sebep ne olursa olsun, bu gece pek mübârek bir gecedir. Zaten Regâip; istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsân, ikrâm ve nefi şeyler demektir. “Râğibe†kelimesinin çoğuludur.

hayırlı kandiller efendim
al buda simidi
afiyet olsun

Kandilleri filan sadece Türkiye’de kutluyorlar ne tuhaf

Geri