Kan Vermeden Önce Su ve Sigara İçilebilir mi? İşte Kan Tahlilini Etkileyen Durumlar

Konu sahibi son olarak 16 gün önce görüldü
54d5c7c33c8b.jpg

Herhangi bir rahatsızlık veya rutin kontroller esnasında istenen kan tahlilleri bazı şartları gerektiriyor. Kan vermek durumunda olanlar kan vermeden önce ne yenip ne içileceğini merak ediyor. Bu nedenle kan vermeden önce su, kahve ve sigara içilebilir mi, yemek yenir mi şeklinde sorgulamalar yapan kan verecek kişiler, kan tahlilini etkileyen durumlarda hassasiyet göstermek istiyorlar. Peki sağlıklı bir şekilde kan vermek için öncesinde neler yapılmalı nelerden kaçınmalı? İşte kan tahlilini etkileyen durumlar…

Kan tahlili yaptırmadan önce alınması gereken tedbirler ve uyulması zorunlu olan durumlar söz konusu. Kan vermeden önce özellikle beslenmeye oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Kan verecek olan kişiler hastane ve sağlık ocaklarına gitmeden önce su ve sigara içilir mi? Sorusunun cevabını araştırıyorlar. Peki, Kan vermeden önce su, kahve ve sigara içilir mi, yemek yenebilir mi?

Kan vermeden önce dikkat edilmesi gerekenler;

* Kan vermeden önceki 24 saatte, aşırı egzersiz gibi ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı.

* Kan vermeden önce 10-15 dakika kadar istirahat edilmeli.

* Kan vermeden önce kan sulandırıcı ağrı kesiciler tüketilmemeli. Kullanılan kronik ilaçlar veya herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanımı söz konusuysa sağlık çalışanları bilgilendirilmeli.

* Kan vermek için sabah 07:00-10:00 gibi erken saatler tercih edilmeli.

Kan vermeden önce su içilir mi?

Kan vermeden önceki 8-12 saat boyunca su dışında yemek, meyve ve sıvı alınmamalı. Az miktarda su içilebilir.

2b26be740c9d.jpg

Kan vermeden önce sigara ve alkol içilir mi?

Kan vermeden önceki bir saat boyunca sigara içilmemeli ve herhangi bir kan sulandırıcı alkol ve tütün mamulleri tüketilmemeli.

Kan vermeden önce kahve içilir mi?

Kan vermeden önceki 12 saat boyunca su dışında kahve gibi uyarıcı sıvılar tüketmek de vücudun dengesini kötü etkileyeceğinden içilmemesi faydalı olacaktır.

Kan verdikten sonra ne yenir ne içilir?

Kan verdikten hemen sonra, sağlıklı atıştırmalarla beslenmeniz, birden yüklenmemenizde fayda var. Gün içinde ise, kolayca sindirebileceğiniz; şeker içeren meyve, yoğurt ya da tam buğdaylılar gibi gıdalar tüketerek, kan şekeri seviyenizi sabit tutmanız gerekir. Aynı şekilde kan vermeden önceki 8-12 saat öncesinde de beslenmeye dikkat edilmeli ve ıspanak, kırmızı et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuru üzüm gibi demir yönünden zengin besinler tüketilmelidir.

konuyu kan bağışı sandım ya, neyse içimde kalmasın yazayım. daha önce iki defa kan verdim ve kendimi toparlamam epey uzun sürdü, hatta tam toparlayamadım.
geçenlerde yine kan vermeye gitmiştim ama bana gerek kalmayıp diğer kişiler kafi gelince, döndüm ve dedim ki "canıma minnet"

Geri