Kan Görünce Neden Bayılırız?

Konu sahibi son olarak 1271 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ufacık bir kırmızı sıvının bazı insanlarda bayılmaya varacak kadar ciddi fizyolojik tepkilere neden olması biraz tuhaf görünse de bu, aslında beynimizin oluşturduğu ilkel bir reflekstir.

407829_o84f3.jpg

12 kafatası sinirinden biri olan vagus siniri, beyin sapından çıkıp boyun ve göğüsten geçerek karna kadar uzanır. Aslında parasempatik (“ye” ve “dinlen”) sinir sisteminin bir parçası olan bu sinir aç ve susuz kalma, uzun süre ayakta kalma, aşırı gülme, ani korkma veya kan görme gibi olağandışı bir durum karşısında kan basıncının ve kalp atışının düşmesine neden olur. Sonuçta da bilincimizi kaybeder ve yere düşeriz. Düşme fikri belki korkutucu gelebilir ancak vücudumuz bu şekilde kendini koruyarak yatay duruma geçer ve beynimize kan ve oksijen gitmesini sağlar.

92397.jpg

Kan görünce bayılmamız genetiğe, hormon düzeylerine veya yaşadığımız travmatik olaylara bağlı olabilir. Her ihtimalde eğer akan kendi kanımızsa, tehlikeli durumlarda ölü gibi yatıyor olmak veya en azından kan basıncının düşmesiyle kanamanın azalması yarar sağlayacaktır.

Enteresan sebebini bilmiyordum.
Tesekkurler

Ufak tefek kan gördüğümde bayılmıyorum lakin bayılanlar gördüm.Ciddi durumda bayılabilirim zaten normal olan buymuş.İlginç.Ben bir rahatsızlık sanıyordum meğer doğalmış.

trafik kazasında belden ikiye bölünen motor sürücüsünü yanından geçerken olduğu kadarıyla incelemiştim. bende pek etki etmez böyle şeyler. incelemeyi severim.

bu köhne ve nedü belirsiz s*kk konular arasında uç ama güzel paylaşım yapan insanları gördüğümden belkide hala burdayımdır , kim bilir

Başkasında görünce bayılmıyorm ama kendim kan aldırıpta tahlil yaptıramıyorm o kanı hissettiğim zaman gerisini hatırlamıyorm :D

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri