"Kaldırım Kadınının Güncesi"

Konu sahibi son olarak 2780 gün önce görüldü
sahilde_yalniz_kadin.jpg

69058_542972965753112_1013284957_n.jpg

"Kadınmış derler adamı deli eden.
Sen ne dersen de, yine kadındır deliyi de adam eden."

- Can Dündar

Ne kadar küçük şeylere ağlardık..
Bir tutam saç, bir oyuncak araba , bir bebek...
Şimdi büyüdük
Çok büyük olaylar bile ağlatamıyor bizleri...
Ölümler , iflaslar , savaşlar...
Şimdi daha mı güçlüyüz ?
Yoksa daha mı alışkın ?
Hayatı öğrenmek alışmak mı acaba ?​

Sustuk... Oysa daha ne çok şey konuşacaktık. Biz ki sözcüklerle sevişirdik, yüreğimizde kopan fırtınalara tercüman olsun diye.

alkol_sizofreni_belirtilerini_tetikliyor_h23883.jpg

Patolojik bir iletişim biçmi var. Iki ucu açık iletişim denilebilecek bir iletişimdir bu. Double Bind denilen bu iletişim biçmi iskencede de kullanılır. Kurbanın psikolojik bűtűnlűğűne yőnelmiş bir iletişimdir bu. Kişi birbiriyle çelişen uyaranlar alır ve bu içinden çıkılmaz bir durum yaratır. Sonuçta kişinin duygusal kabloları karışır, aklı karışır. Bu tűr iletişime maruz kalmış çocuklarda şizofreni çıkma olasılığı da yapılan araştırmalarda bulunulmuş.

Őrnek vereyim biraz: Orwell’in 1984’űndeki işkence bu yőntemi kullanır őrneğin. Soru basittir. 2+2 iki kaç Winston? Winston ne cevap verirse versin fiziksel siddete tabii tutulur. 4 der, işkence; 5 der, işkence; siz ne derseniz onu diyeyim der, işkence. Yoktur çıkış yolu Winston’ın.

Çocuk annesine sorar. “Anne dışarı çıkabilir miyim?”; Annenin yanıtı “çık allahın cezası çık”. Çocuğun kafası karışmıştır; anne çık diyor ama ses tonu çıkma diyor, “allahın cezası” çıkma diyor. Çocuk sokağa çıkıyor. Anne gelip dőverek içeri alıyor çocuğu. Sonra birden sesini yumuşatarak “dondurma ister misin?” diyor.

Freud der ki kişiler hasta olabilecekleri gibi toplumlar da hasta olur. Tűrkiye toplumu da hastadır. Hem de şizofrenik bir dűzeyde hastadır çűnkű sistematik bir biçimde yukaeda őrneklediğim patolojik bir iletişim biçmine maruz kalmıştır.

Devletimizin kadife eldivenler giymiş demir elleri vardır. Hem okşar hem de dőver. Babmız da őyle. Kocalar da őyle. Anneler de őyle. Hem sever hem dőverler. Devlet seni korumak için ben varım der, ama sana en bűyűk tehdidi oluşturur. Polis koruyacağina, dőver. Askere zorla alınır insanlar; askerlik namustur, onurdur derler. Daha ilk iki haftada annesinden. Babasından, arkadaş çevresinden zorla koparılmış, kendini kelimenin tam anlamıyla yapayalnız hisseden o 18-20 yaşlarındaki őylesine dayak ve kűfűr yer ki; ne namusu kalır, ne haysiyeti, ne kendine saygısı. Sonra ya o patalojiye uyum sağlar psikopat olarak askerliğini bitirir. Ya intihar eder. Ya birini vurur.

Double Bind

Konuyu bize getirebilmek için içinde anlatım bozuklukları ve noktalama işaretlerinin olmadığı bir cümle oluşturmam gerekiyordu. Ben ne desem anlamsızdı, ben ne desem geç'ti, ben ne desem sessizlikti. Korkuyordum, konuşmayı bilmiyordum, onunla konuşamıyordum. O ne zaman beni dinlemeye başlasa benim söyleyeceklerim söylemeyi düşündüğüm ama asla söyleyemediklerim olarak kalıyordu. Bir gün onunla yürüyüp kendimi güzelleştirdim. Bir gün sarıldım, bir gün öptüm içime çekip kokladım. Konuyu bize getirebilmek için sigaramı yarım bıraktım. Ona onu ne kadar çok sevdiğimi söylemeye yetmiyordum, yetemiyordum. Kendime kızdığım bir gece kendimden geçip ona kendisinin benimle çok güzel göründüğünden bahsettim, biz birbirimize çok yakışıyoruz dedim, sen ve ben dedim Bonnie ve Clyde gibiyiz, biz seninle dedim Türkan Şoray ve Kadir İnanır gibiyiz. Beni bir türlü anlamadı, beni anlatmak istemedi. Beni anlamayı bile istemedi. Yağmurlu bir günde kısa süreli bir görüşme ardından, "biz" dedi, seninle..
İki ayrı vücutta tek can gibiyiz, sen nefes alıyorsun benim ciğerlerim doluyor, sen üşüyorsan ben titriyorum, sen seviyorsan..

Ben sana ölüyorum..

ö.s.ö

Bu da benden olsun..

Geri