“Kainattaki herşey insanın emrine verilmiştir.” sözü doğru mudur?

🕒 Konu sahibi 18 saat önce aktifti
İnsanın yaratılış gayesi; yaratanını bilmek, ibadet etmek ve yeryüzünü imar ederek Allah adına hükmetmektir. Yönetimde allah'ın temsilcisi olan insanı, Allah ilk yarattığı zaman onu; ilimle, eşyanın hakikatını bilme ile mücehhez kılmıştır. Mahlukatın en şereflisi ve en mükemmeli olan insana Allah'u Teala, kendi sıfatından biri olan ilim'den ancak bir cüz'ünü vermiştir. Bunun yanında kainattaki her şey insanın emrine verilmiştir. Ancak tek bir şartla ki; o da Allah'ı bilmek... İşte bunun anahtarı ilimdir.

Her sey bizim icin (:

Dünyadaki her şey bizim hizmetimize verilmiş ama tutupta bunu b.kunu çıkarın dememiş. Misal en basitinden örnek olarak boğa güreşi adı altındaki vahşeti verebiliriz. Ya da bir atın taşıyabileceğinden fazlasını yüklemek gibi.

Dünyadaki her şey bizim hizmetimize verilmiş ama tutupta bunu b.kunu çıkarın dememiş. Misal en basitinden örnek olarak boğa güreşi adı altındaki vahşeti verebiliriz. Ya da bir atın taşıyabileceğinden fazlasını yüklemek gibi.

Yada,
Agactan 3 elma koparip, birini yiyip diger ikisini cöpe atmak gibi.
Zevkine, spor olsun diye avlanmak gibi.
Toprakta yürüyen böcegi ezmek gibi.

Yada,
Agactan 3 elma koparip, birini yiyip diger ikisini cöpe atmak gibi.
Zevkine, spor olsun diye avlanmak gibi.
Toprakta yürüyen böcegi ezmek gibi.

Bu senin demiş olduğun verilmiş olan hikmetin kötü kullanılmasıdır.

" Nuh suresi 13. Ayet derki; Ben onları bir bitki gibi topraktan yarattım "

Allah; Melekleri bize secde etsin diye emir etti şeytan karşı geldi bu yüzden ilk iblistir şeytan.

Kainat insanlara verilen bir hediyedir. Herşey insanların emrinde denmesi hayvanları öldürmek demek değildir. Kesmek, asmak değildir.
Dünyayı bir sera olarak düşünün ne kadar iyi beslerseniz okadar iyi verim alırsınız. Saygılarımla

Kainattaki herseyin, INSAN icin yaratildigini biliyorum.
Dikkat edilmesi gereken tek sey, bizim icin yaratilanlari israf etmememiz.
Ihtiyacimiz kadar olanini kullanmamiz.

Ne güzel yorumlar yapılmış..
Paylaşımdan dolayı teşekkür ederim.

Gozumuzle gordugumuz ve ya gormedigimiz her sey insanin emrindedir daha da onemlisi insananin hizmetindedir. Bir ornek vermem gerekirse, bir su bardagini dusunun, bardagin gorevi size hizmettir ve insan icin vardir. Bir seyleri netlestirmek icin, tefekkur etmemiz gerekir.Bu su bardagi benim icin varsa, bana hizemetteyse o zaman bir tik daha derin dusunelim. Bu bardagi kim yapti, bu bardagi yapılmasi icin kim akil verdi? Sonuc ''O''na cikacaktir. Size burada binlerce ornek verebilirim. Peki, her sey benim hizmetimdeyse, ben kimin hizmetindeyim ve kimin icin varim?
Allah bilinmekligini istedi ve insani yaratti.

Gozumuzle gordugumuz ve ya gormedigimiz her sey insanin emrindedir daha da onemlisi insananin hizmetindedir. Bir ornek vermem gerekirse, bir su bardagini dusunun, bardagin gorevi size hizmettir ve insan icin vardir. Bir seyleri netlestirmek icin, tefekkur etmemiz gerekir.Bu su bardagi benim icin varsa, bana hizemetteyse o zaman bir tik daha derin dusunelim. Bu bardagi kim yapti, bu bardagi yapılmasi icin kim akil verdi? Sonuc ''O''na cikacaktir. Size burada binlerce ornek verebilirim. Peki, her sey benim hizmetimdeyse, ben kimin hizmetindeyim ve kimin icin varim?
Allah bilinmekligini istedi ve insani yaratti.

Harika bir bilgi ve yorum.

Peki canlilar hakkinda birseyler söylermisiniz?
Bardak cansiz oldugundan herkes sizi destekleyecektir. Fakat isin icine , At, kedi, köpek vs, gibi canlilar girince biraz duygusallasabiliyoruz.
Onlarin da en az bizler kadar haklari oldugu düsünülüyor.

Bardak cansiz oldugundan herkes sizi destekleyecektir. Fakat isin icine , At, kedi, köpek vs, gibi canlilar girince biraz duygusallasabiliyoruz.

Besi hayvanlarından,yük hayvanlarından abartmadan faydalanmak mesele.Biz insanlar herşey emrimize verilmiş deyip aşırıya kaçınca doğanın hassas dengesini altüst ediyoruz.

Hayvanların da görevi ve işlemi vardır. Bütün hayvanların, bakıma, gözetilmeye, korunmaya ihtiyacı vardır. Hayvanların duyguları olsa da akılları yoktur. Hayvanlar da insanların hizmetindedir.
Ayrıca madde deyip geçmeyin, siz de bilirsiniz ki maddenin bile ruhu vardır, Hay esmasıyla tecelli etmiştir.

Aa ne ettin Hüseyin:) Böyle bir ayet var zaten bu söz doğru mudur diye sorulur mu ?

Lokman 20

Görmediniz mi Allah zülcelal göklerde ve yerde ne varsa, hepsini sizin emrinize vermiş, açık ve gizli olarak nimetlerini üzerinize yağdırmaktadır. Bununla beraber insanlar içinde kimi de var ki, ne bir ilme, ne bir mürşide, ne de aydınlatıcı bir kitaba dayanmaksızın Allah hakkında mücadele ediyor.

Doğrudur çünkü insan emanet taşıyandır. Ben taşıyamıyorum artık.

Geri