Kahvaltıda ne yememiz gerekiyor?

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Bunları Biliyor Musunuz?
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Kahvaltı için günün en önemli öğünü olduğu söylenir. Ancak uzmanlar, uzun süre boyunca bu inanışın doğru olup olmadığını araştırdılar ve belirli bir öğünü, diğerlerine kıyasla daha önemli görmenin yardımcı olup olmadığı konusunda fikir ayrılığına düştüler.

Kahvaltı; vücuda ve zihne, güne başlamalarını sağlayacak enerjiyi sağlayan önemli bir öğündür ve vücudu beslemek için kullanılabilecek bir fırsattır. Öğünleri atlamamak önemlidir ancak kahvaltı, günlük besinsel gerekliliklerinizin yüzde 20-25'ini karşılamalıdır. Güne enerji dolu başlamak son derece önemlidir.

Birçok araştırmanın, kahvaltı yapan insanların, daha dengeli bir beslenme düzenine sahip olduklarını ve aşırı kilo risklerinin daha düşük olduğunu gösterdiğini söyleyen Diyetisyen Chloe Miles, kahvaltıya karşı nasıl bir tutum sergilememiz gerektiği konusunda bilgiler veriyor. İşte günün ilk öğünü hakkında bilmemiz gerekenler:

Hangi besin grupları kahvaltıya dâhil edilmeli?

"Kahvaltı, temel besin grupları çerçevesinde temellendirilmelidir" diyen Miles, kahvaltının, ideal olarak karbonhidrat içerikli tam tahıllı ekmekler ya da gevrekler içermesi gerektiğini ekliyor. Lif kaynağı olan bu gıdalar; kalp hastalıklarını, diyabeti, bazı kanser türlerini engelliyor, sindirim sağlığını iyileştiriyor ve obezite riskini düşürüuyor. Ayrıca kahvaltı, gün içerisinde tüketilmesi ideal olan 5 porsiyon meyve ya da sebzenin ilk partisini tüketmek açısından iyi bir fırsattır. Aynı durum, süt ve süt ürünlerinde bulunan kemik güçlendirici kalsiyum ve takviye edilmiş edilmiş besinler için de geçerlidir. Miles'a göre, et, balık, yumurta ya da fasulye de uzun süre tok kalmamızı sağlayacak önemli protein kaynakları olarak görülüyor.

Vaktim kısıtlı, ne yemeliyim?

Sabahları yemek pişiremiyorsanız eğer, hızlıca tüketebileceğiniz, füme somonla doldurulmuş az yağlı, peynirli bir simit hazırlayın. Böylelikle kalp dostu Omega-3 yağ asitleri ve protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Yanında kaymağı alınmış süt ve bir muzla birlikte tam tahıllı kahvaltılık gevrek, yulaf lapası ve kepekli ekmekle yapacağınız tost da, sabahları hızlıca hazırlayabileceğiniz ve tüketebileceğiniz yüksek lif içerikli seçeneklerdendir.

Sabahları çok az vaktim oluyor, ne hazırlamalıyım?

Kepekli tost üzerine fırında pişmiş fasulye de hazırlaması kolay olduğu kadar, yağ içeriği düşük, lif ve protein içeriği yüksek bir seçimdir. "Şeker ve tuz oranları düşük olan seçenekleri tercih edin." diyen Miles, yüksek protein ve lif içeriğiyle, haftada bir, ıspanak ya da mantar ve kepekli ekmekle birlikte yağda yumurtanın da bir başka sağlıklı seçenek olduğunu belirtiyor.

Farklı kültürlerden herhangi bir ipucu?

Miles, Türkiye'deki, kolesterol seviyesini düşürdüğü ve kalp hastalıklarını önlediği kanıtlanan tekli doymuş yağ içerikli zeytinlere dikkat çekiyor. Japon kahvaltıları da, doymuş yağ oranı düşük balıkları içerdiğinden oldukça övülüyor.

Kaynak

1044489_69062f56857e998d20184040b8551439_600x600.jpg

1044489_feaa9c70915e6872f299f009376c96c3_600x600.jpg

Bunlar halkım için lüks
5 nüfuslu bir aile günlük boş ekmek yese yine pahalı yani

Bunlar halkım için lüks
5 nüfuslu bir aile günlük boş ekmek yese yine pahalı yani
İnsanlar hafta sonu dışarıda kahvaltı organize ederdi ve ona katılım bile çok azaldı. Çoğu mekan açık büfe kahvaltıyı kaldırıp serpme kahvaltıya dönmüş çünkü ürünler satılmadan bozuluyor.

İnsanlar hafta sonu dışarıda kahvaltı organize ederdi ve ona katılım bile çok azaldı. Çoğu mekan açık büfe kahvaltıyı kaldırıp serpme kahvaltıya dönmüş çünkü ürünler satılmadan bozuluyor.
El ayası kadar peynir olmuş 200 küsür lira normal yani

Kadın çocuğun beslenmesine kibrit kutusu kadar peynir kestiriyordu bakkaldan beslenme listesi için çocuğu mahcup olmasın diye :cugara:

El ayası kadar peynir olmuş 200 küsür lira normal yani

Kadın çocuğun beslenmesine kibrit kutusu kadar peynir kestiriyordu bakkaldan beslenme listesi için çocuğu mahcup olmasın diye :cugara:
Market önlerinde süt, yumurta isteyen insanlar var. Gerçekten çok kötü bir süreç yaşıyoruz ve dilerim bir an önce bir çözüm bulurlar.

Üşenmezsem yulaflı omlet favorim üşenirsem 1 dilim tam buğdaya peynir sürüyorum. Bi fincan da kahve yallahh :D

Atayım mı zehirli oku? İster misiniz? Hı? Efenim? Evet evet beyninizin içinde yankılanıyor şu an:emoji_imp:

erken saatte kahvaltı yapılmıyor. kahvaltı gevreğiyle yapıyorum uzun bir süredir.

güne kahvaltı ve öğle yemeğini birleştirip saat üçte başlıyorum.
muazzam saglikliyim.
bunlar kahvaltı lobisinin uydurduğu şeyler

ekmek arasi peynir, yumurta, domates ve yesillik. yanina biraz badem ve ceviz. voila, benim ideal kahvaltim bu. zamanim olmadiginda standart ekmek arasi peynir hazirlayip, agzima bir iki ceviz/badem atip, cikiyorum

bal kaymaksız başlayamam kahvaltıya.
Tam yaglı beyazpeynirde olmalı

Peynir zeytin ızgara yeşil zeytin cherry domates salatalık tere çay arada bal
Bunlar benim standart kahvaltı tabağım diğerlerini zaman zaman ekliyorum kızartma VS fakat abartmadan

Zeytin benim kırmızı çizgim -yeşil olanı-. Tek zeytin olsun başka bir şey aramam bile.

ilk ögün kahvaltidir
ne yersen ye ilk ögün önemlidir
ben bazan kurufasülye yiyom sabah sabah

Bizimkisi Akdeniz usulü kahvaltı oluyor genelde. Evde öyle alışılmış, öyle gidiyor. Kimse değiştiremiyor. Ben sıkılıyorum hep aynı şeylerden.

Son zamanlarda Kaşar'ın tadı değişmiş gibi geliyor bana. Olabilir mi? Bir kaç farklı markayı denedim, yine aynı. Bozmuşlar tadını.

Kahvaltısız güne başlamam ama kahvaltıyla aram diğer öğünler kadar iyi değil

Geri