Kadınların İş Hayatında Yaşadığı Zorluklar

Konu sahibi son olarak 2827 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kadınlar iş hayatında ne tür zorluklarla karşılaşıyor? Zorluklara rağmen iş hayatında başarılı olmuş kadın yöneticilerin güçlü yanları neler? İşte cevabı..

Kadın çalışanların yaşadığı en büyük zorluklarının başında hamilelik doğum ve sonrasında çocuğun bakımı ile ilgili sorunların geldiğini belirten Sanat Terapisti ve Profesyonel Yaşam Koçu Talyaa Vardarayrıca evli kadın çalışanlardan bazılarının kocalarının baskısı ile iş - aile - özel yaşam dengesinde de zorluklar yaşadığını vurguluyor.

Profesyonel Yaşam Koçu Talyaa Vardar kadın çalışanların yaşadığı zorluklar ile ilgili hem erkekler hem de kadınlarla birlikte yaptıkları odak grup çalışmaları ve kurumlarda gerçekleştirdikleri mülakatlardan çıkan sonuçları şu şekilde sıralıyor:

- Kadın kendisine mütevazi kariyer hedefleri seçiyor. Çünkü rol modeli yok en tepeye yükselebileceğine dair inanç taşımıyor. Halihazırda kadın yöneticilerin yönetim kurullarındaki oranı sadece %9.

- Kadın talepkar değil pasif kalıyor.

- Avrupa ülkeleri ve ABD dahil birçok ülkede bazı kurumlarda cinsiyet ayrımı açıkça belirtiliyor. Perakende sektöründen bir kadın yönetici 'Kadın yönetici olmak suç mu?' diyor.

- Kadınlar detaycı bu nedenle daha basit ve sade düşünen erkeklerin eleştirilerine maruz kalıyor.

- 'Kadın yöneticiyle çalışmak zor' inancı yaygın. Sebebi sorgulandığında erkek dünyasında yükselebilmek için kadının tırnaklarını çıkardığı ve sonra kadın olmayı unuttuğu düşüncesi ortaya çıkıyor.

- Katılımcılara erkek tepe yöneticileri örnek verildi erkek yöneticilerin her şeyden konuşabiliyor olmaları (parasiyaset spor seyahat sanat genel kültür vb) kadınlarda olmayan bir nitelik olarak değerlendirildi.

- Hamilelik ve doğumdan sonraki süreçte kadın yalnız.

- Kadın erkeğe göre özgüven sorunu yaşıyor.

- Kadın duygusal olduğu için politik davranmakta zorlanıyor.

Başarılı kadın yöneticilerin güçlü yanları

Tüm bu zorlukların yanında kadın yöneticilerin güçlü yanlarını araştırdıklarını aktaran Talyaa Vardar başarılı ve kadın yöneticilerin güçlü yanlarını farklı kaynaklardan edindikleri bilgilere göre şöyle sıralamanın mümkün olduğunu söylüyor:

- Sezgiyi kullanarak doğru muhakeme ve karar verme yetisi

- Farklı doneleri birbirine bağlayabilme becerisi

- Sağ beyin ile sol beyni birlikte kullanarak sentez yapma becerisi

- Mentorluk ve koçluk becerileri

- Farklı insanların düşüncelerini okuyabilme ve algılayabilme becerisinden ötürü farklı karakter ve mizaçları görebilme becerisi

- Duygusal zeka

Sorumluluk duygusunun yüksek olması

- Çalışkanlık (Araştırmalara göre kadın çalışanlar erkek çalışanlara göre daha çalışkan)

- Sözel ifade zenginliği

- Kavramsal zeka

- Estetik beceri

- Sevgi ve şefkat ile anlayış gösterebilme

- İş yerine yuva hissi verme

- Akıllı ve sağduyulu

- Empatik

Kadın; dominant, agresif, asabi, sinirli halini dışarıya yansıtıp; kişisine göre muamele yapıp; bir de oturmasını, kalkmasını, nasıl hareket edeceğini bildiği zaman, iş hayatında zorluk yaşamayacaktır. Bunu bilir, bunu söylerim.

Kadin olmak basli basina bir meziyet zaten. Bazi isyerleri, kadin calisan istemez. Neden ? cunki kadin dogurgandir, annelik rolu vardir, emzirme hakkini kullanacaktir, hamilelik iznini kullanacaktir, cocugu hasta olacak onun iznini kullanacaktir. Duygusaldir politik ve sert olamayacaktir. Daha konusmaya cagirilmadan elenir.
Sahsen kadinlarin az bulundugu bir sektorde calisiyorum, ilk zamanlar cok zorlandim, kendimi ispatlamam 1 bucuk senemi aldi. Yapamaz edemez gozuyle bakilan her seyi en iyi sekilde yaptigima inaniyorum.
Isyerinde mevki olarak yukselen her kadin icin patronun metresi gozuyle bakilmasi, sismanligi, zayifligi, guzelligi, kiyafeti herseyi batar erkeklerin gozune. Bunun esprisini yaparlar aralarinda.
Yukarda arkadasin biri ''kadin dominant , agresif,sinirli halini disariya yansitirsa tacize ugramaz'' yazmis.
Iste en buyuk yanlisimiz burda. Kadin sunu yaparsa tacize ugramaz, bunu yaparsa tacize ugramaz. Asil mesela erkek kisisi insan olmaya kendini zorlarsa, kadin tacize ugramaz. Neden oldugumdan farkli gorunmeye calisayim sirf tacize ugramamak ve is hayatinda basarili olmak icin ?

Bazıları da şerefsiz olmasın kadıni taciz etmesin.
Dominant duruş ile ilgisi ne? Burası Türkiye valla ördeğe tecavüz eden kime neler yapmaz. Bağcılar da arabayi park ederken malinoglu camı tıklatıp taciz etmeye kalkiyo böyle de o.ç lari var işte.
Bak yine sinirlendim.

Belki biraz da kadın olmanın getirdiği bir özellik bu ama çoğunlukla yapısal olduğunu düşünüyorum. Detay ve düzen konusundaki hassasiyetim özellikle grup çalışmalarında biraz zorluk yaratabiliyor.

Kadınsan ve güzelsen kesinlikle işin zor

kadınların iş hayatında yaşattığı zorluklar konusuna da değinir misiniz?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri