-
-
-
-
-
Uzmanlar, kadın erkek ilişkilerinde erkekler tarafından sergilenen bazı yanlış davranışların kadınları psikolojik sorunlara götürdüğünü söylüyorlar. Bu yanlış davranışlar; erkeklerin aldatması, kadını hiç yerine koyması, sözlü ve psikolojik hakaret, fiziksel şiddet, görünümündeki eklikleri yüzüne vurup alay etme şeklinde sayılabilir. Bu sorunlardan bunalan ve sevgisinden dolayı ilişkiyi sonlandıramayan kadın depresyona giriyor.
İşte kadınları depresyona sokan erkek tipleri;
İşte kadınları depresyona sokan erkek tipleri;
– Senin ailen, benim ailem tartışması; Evlenmeden önceki dönemlerde senin ailen benim ailem tartışmaları kadın erkek ilişkilerinde çok fazla sorun olurken, evlendikten sonra bu sorun çığ gibi büyüyor. Çünkü erkekler evlendikten sonra ailelerini daha fazla ön plana çıkarıyorlar. Hatta daha ileri giderek, ”annem benden önce gelir, bir şey yapacaksan benden önce annemin onayını almalısın” diyerek kadın üzerinde baskı oluşturabiliyorlar. Erkeklerin bu davranışının altında tabi ki aile yapısının ataerkil olması yatıyor. hayat düzeni ”biz” kavramıyla kurulmuyor. Kadın erkeğin ailesinin evine getiriliyor. Sen bizim malımızsın muamelesine maruz bırakılıyor. Her denileni yapması gerektiği baskısı uygulanıyor ve kadının aile içindeki kişiliği yok ediliyor. Kendini ifade edemeyen kadın bunalıyor ve psikolojik sorunların pençesine düşüyor.
– Kıskançlık; Kıskançlık, erkeğin kadın üzerinde kurduğu kontrol mekanizması sonucu ortaya çıkıyor. Kadının izinsiz olarak hiç birşey yapmasına fırsat verilmiyor. Kıyafet seçiminden kiminle arkadaşlık yapacağına kadar her şey erkek tarafından belirleniyor.
– İlişkinin başındaki heyecanın azalması ya da bitmesi; İlişkinin ya da evliliğin başında her iki taraf da heyecan içinde oluyor. Zamanla ilişki sıradanlaşmaya başlıyor. Çünkü ilişkide erkek egemenliği kendini göstermeye başlıyor ve kadının kendi kişiliği bu ilişkide ya yok oluyor ya da rafa kaldırılıyor. Kadın erkeğe göre davranmaya başlıyor. Kadın ”ben her şeye seninle başladım, seninle var oldum, hayatımda ne varsa senin için geride bıraktım” düşüncesiyle hareket ediyor ve ilişkilerde sığ dönem başlıyor. Bu durum aslında kadınlarda psikolojik anlamda olumsuzluklar oluşturuyor ama bu rahatsızlığın adı bir türlü konamıyor.
– İletişim bozukluğu; İkili ilişkilerde kadınları en çok yıpratan erkek tipi, iletişim bozukluğu olan tiplerdir. Sürekli elinde kumanda televizyon izleyen ya da zamanını bilgisayar başında geçiren içine kapanık, sessiz erkekler kadınları en çok zorlayan tiplerdir. Kadın eşini psikoloğa götürmek istese de erkekle bu konuyu konuşmak bile mümkün olmaz. Kadınlar duygusallığa erkekler ise cinselliğe önem verirler. Bu yüzden kadınlar genellikle psikolojik rahatsızlıklar için doktora giderken, erkekler cinsel sorunları için gitmektedirler. Bu iletişimsizlik zamanla kadının eşinden soğumasına sebep olur ve eşlerin arasında iletişim kopuklukları yaşanmaya başlar. Bu iletişim kopukluğunu erkekler çok fazla dert etmezler. Cinsellik yaşadıkları sürece eşlerinin duyguları onlar için çok fazla önemli değildir. Ancak bu durum kadınlarda depresyon sebebidir. Sorunu çözemedikçe, psikojileri bozulur.
Depresyon belirtileri
Yemek yeme alışkanlıklarında bozukluk, içine kapanma, eşiyle paylaşamadıklarını üçüncü kişilerle paylaşmaya çalışma eğilimi, kaygı bozuklukları, ruhsal çöküntü depresyon belirtilerinden bazılarıdır. Eğer kadın psikolojik rahatsızlığa yatkın bir yapıya sahipse depresyon kaçınılmazdır. Durumun daha da kötüye gitmemesi için kadının muhakkak bir uzmandan yardım alması gerekir.