Kadına Karşı Şiddet Nasıl Önlem Alınmalı?

Konu sahibi son olarak 2619 gün önce görüldü
Kadın her şeyden önce, bağımsızlığını ön planda tutarak, erkeğe olan bağımlılığını asgari düzeye indirmeli. Bu durumun gerçekleşmesi ise eğitimle, bilinçle ilgilidir. Tabi bu, erkek bireyin eğitim ve bilinç olarak üstün olması anlamına gelmiyor. Bugün, gazetelerin üçüncü sayfalarındaki kadına yönelik şiddete dair haberlerin çoğunun temelinde 'namus' kavramı yatıyor. Gurur ve gelenekler, namus kavramını yüceltiyor ve olumsuz eylemlerin de fitilini ateşliyor. Erkek birey de bilinçlenmeli ve yeri geldiğinde geleneklerine, gururuna sırt çevirmelidir.

Bilinç ve eğitim zamana bağlı değişim göstereceği için daha yüzeysel ve anlık önlemler olarak da hukuki yaptırımların ağırlaştırılması söylenebilir fakat caydırıcı bir etken olacağının da garantisi yok ne yazık ki.

eğitim. kadının eğitimi toplumun gelişmesi için şarttır. kadın ne kadar kendi hakları hakkında bilinç sahibi olursa o kadar özgürdür tabii bunun yanında birey olarak kendine katması gereken bazı şeyler mesela bir iş topluma karışmak sosyal hayata karışmak için kendi ayakları üstünde durmayı öğrenmelidir.
maalesef bu toplumda kız cocukları narin dir erkeklerden geri de olmak zorundadır.

asla boyun eğme.

Kadın her şeyden önce, bağımsızlığını ön planda tutarak, erkeğe olan bağımlılığını asgari düzeye indirmeli. Bu durumun gerçekleşmesi ise eğitimle, bilinçle ilgilidir. Tabi bu, erkek bireyin eğitim ve bilinç olarak üstün olması anlamına gelmiyor. Bugün, gazetelerin üçüncü sayfalarındaki kadına yönelik şiddete dair haberlerin çoğunun temelinde 'namus' kavramı yatıyor. Gurur ve gelenekler, namus kavramını yüceltiyor ve olumsuz eylemlerin de fitilini ateşliyor. Erkek birey de bilinçlenmeli ve yeri geldiğinde geleneklerine, gururuna sırt çevirmelidir.

Bilinç ve eğitim zamana bağlı değişim göstereceği için daha yüzeysel ve anlık önlemler olarak da hukuki yaptırımların ağırlaştırılması söylenebilir fakat caydırıcı bir etken olacağının da garantisi yok ne yazık ki.

Niye az yazılıyor, niye az çiziliyor? Dinden bahsetmemişiz ki, o yüzden herhalde. Bazı arkadaşlar için konuya giriş metnini gönderiyorum. Siz de birkaç kelam edin. Her ne kadar 'herkes eşittir' cümlesi 'insanların bir kısmı diğerlerine üstün kılındı' cümlesiyle parçalansa da, yazın, çizin; birlikte yazalım, çizelim. Karşılıklı anlayış değil mi mesele?

"Allah’ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için sâliha kadınlar itaatkârdır. Allah’ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar. Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve (bunlarla yola gelmezlerse) dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür." Kur'an 4:34.

Eş zamanlı olarak, kadın-erkek eşitliğindeki konuda da bunu sürdürebiliriz.

Toplumun ataerkil, muhafazakar olması kadınlara şiddeti meşrulaştırıyor maalesef. Kuşaktan kuşağa "her şeyi erkek bilir, erkeğin dediği olur" şeklinde aktarılınca sonuç böyle oluyor. Bu genel kanaati değiştirecek olan da yine kadın. Sağlıklı evlilik yapıp, çocuğunu kadına, onun değer yargılarına saygı duyacak şekilde yetiştirecek.

Kadinları döveceksin eşek sudan gelinceye kadar, sırtından sopayı eksik etmeyecekssin yoksa tepene çıkar Allah ne verdiyse dalıcan

Başta insanların cehaletinden kaynaklanan bir sorun. İnsanlardan kasıt sadece halk değil. Devletin cehaleti de buna ektir. Şiddet ile sonuca gitmeye çalışanlara caydırıcı cezalar verilmeli. Bu konuda gerekli olan eğitimin erken yaşlarda verilmesi gerekir üstelik.

Ayriyetten, kadının İslamiyetteki yeri ise insanlara örnek olarak anlatılıp, doğru biçimde öğretilmesi gerekir...

Kadın bilinçlendirilmeli, şiddet uygulayan erkeğe boyun egmemeli.

Eğitim evet şart iki tarafıda eğitmeli, her türlü eğitilmeli. Biraz da merhamet ve vicdan eklersek tamam sorun çözülür galiba. Çünkü her türlü eğitimi almış kişiler bile karısını ve çocuklarını dövebiliyorsa tek sorun eğitim değilmiş demek ki diyor insan

Cehalet bitmediği sürece şiddet de bitmez.

Geri