Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Hortlatalım konuyu biraz..
“Allah ve Resulü bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur. Her kim Allah’a ve resulüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur” (Ahzab Suresi, ayet 36)."
Bu ayetin kader ile ilgisini merak ediyorum.. Bilen biri izah edebilir mi?
Kader yoktur, doğru/yanlış zamanda doğru/yanlış yerde bulunmak ve tesadüfler vardır. Eğer Tanrı insanlığın kaderini kendisi belirlemiş ise ve kullarının nerde nasıl davranacağını da biliyor olmalı. O zaman hayat denilen süreçte, Tanrı bizim nerde ne zaman ne yapacağımızı da biliyorsa, neden bizi sınava tabii tutuyor?
Belki cehennem yolcusu bir kulunu, yaşatmadan direk cehenneme atınca kulu ; ''ben ne yaptım?'' şeklinde bir sual yöneltmesin,''Ben yaşadım ve bunları yaptım bizzat kendi bedenim şahit'' diyebilsin diye.Tanrı'nın insanın ne yaptığını ve neler yapabileceğini biliyor oluşu kaderin olmadığı anlamına gelmez.
teğer kader diye birşey varsa, sen bir suç işlediğin zaman, tanrı benim kaderime yazmış diyerek kendin savunabilirsin. böyle bişey duydun mu hiç editörüm?