Kader ve Özgür İrade

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
İnsan kendi kaderini kendisi mi çiziyor ? Bir insan kendi kaderi kendisi değişebilir mi, Yani biz ne yaparsak, neyi seçersek o mu bizim kaderimiz oluyor ?

Sizce kader nedir ?

böyle bir tartışma var gibi hatırlıyorum.

benim bildiğim kısmıyla açıklıyım.

Şimdi kader insanın yaşamı boyunca yapacağı şeylerin yazımıdır ve insan kaderini değiştiremez. Deniliyor ki insan belli başlı yerlerde kaderini kendi tayin eder. Mesela önünde iki yol var bunlardan birini seçerek kaderini kendisi oluşturur deniliyor.

hatta şöyle de örneklendiriliyor. Önümüzde alkol duruyor. İçersek günah içmezsek bi sorun yok. İçersem de kendim seçiyorum kaderimi içmezsem de deniliyor ve madem Allah kaderimizi yazıyor neden benim haram işlememi yazmış olsun deniliyor.

Öncelikle Allahın ezeli ve ebedi ilmi ile yazmış olduğu kader. Senin o masada bulunmanı ve senin hangisi tercih edeceğini bilmesi doğrultusunda sende o masa da bulunup o tercihi uyguluyosun. Yani Kendi kaderini kendin belirlemiyosun. O masa da bulunacağını da bilmiyordun zaten. Yarın önüne sunulacak herhangi bir tercihi de bilmiyorsun. Gidiyorsun ve o an kendin tercihini yapıyorsun. Aslında yaptığın her tercih senin kaderinde yazılmıştır. Kaderini bilmediğin için tercih kısmında kendim belirliyorum diyorsun.

Kader vardır ve benim inandığım bildiğim de bu şekildedir.

Önüne sunulan seçenekler kaderdir, bunlardan birini seçmen ise iradendir.. Her seçimde yeni seçenekler açılır ve bir o kadarı da kapanır.. diye kısaca katılayım ben de..:)

İnsan kendi kaderini çizmez, kaderi yalnız Allah belirler. İnsan iradesi ve aklı ışığında bazı şeylere karar verir ve doğruyu yanlışı seçip o yolda ilerler.

Kaderin esas anlamı Allah'ın olmuş olacak her şeyi bilmesi demektir. Dikkat edersek insan iradesini yok saymıyor. Bilmek ayrı yapmak ayrıdır. Bilen Allah’tır yapan kuldur .

Tabiki kendi cizer.insanin tercihleri belirler hayatta rotasini.
Eger yalnizca Allah cizer kaderi diyen biri varsa tek bir sorum var ona. Neden cocuklarin kaderine olum ciziyor. Kader diye bisey yoktur maalesef.keske olsaydi da iyi yazilsaydi bana

Hayat ile diri, Allahtır. İlim ile alim, Allahtır. İrade hakkındır.
Gören Allah, işiten Allah, söyleyen Allahtır. Kuvvet ve kudret Allahındır. Tekvin (yaratıçılık) Allaha mahsustur.
Rab dilediğini yaratır ve seçer; Seçtiklerinin, seçim hakkı yoktur. Bir şeyi dileği zaman O'nun buyruğu sadece, o şeye ''Ol'' demektir ve hemen olur.
O'ndan izinsiz yaprak oynamazken, benim kaderim nasıl olur da benim elimde olabilir.?
Plan yaparken, kader sinsi sinsi gülermiş.

Not: Kadercilik başka şeydir, teslimiyet başka.

Hortlatalım konuyu biraz..

“Allah ve Resulü bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur. Her kim Allah’a ve resulüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur” (Ahzab Suresi, ayet 36)."

Bu ayetin kader ile ilgisini merak ediyorum.. Bilen biri izah edebilir mi?

Hortlatalım konuyu biraz..

“Allah ve Resulü bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur. Her kim Allah’a ve resulüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur” (Ahzab Suresi, ayet 36)."

Bu ayetin kader ile ilgisini merak ediyorum.. Bilen biri izah edebilir mi?

Bu ayetin kader ile ilgisi yoktur. Buna güç gösterisi denir. İtaat ve boyun eğdirme de denebilir.

Ortada insan iradesi yok ise hesap sorulacak bir şey de kalmaz haliyle.

Şuan şunu anladım ki ben kadere inanmıyorum.
Özgür irade ise topluma göre şekilleniyor sanırım bu durumda özgürlükten çıkıyor.
Kişi kendi kaderini kendisi çizer mantığını da tamamen çok sığ ve cahilce buluyorum.Eminim ki kimse hayatında kötü şeyler olsun istemez ama malesef yaşarız.
Kısacası ; kader yoktur.
Hayat vardır ve hayatın kısmi gerçekleri vardır.

Kader yoktur, doğru/yanlış zamanda doğru/yanlış yerde bulunmak ve tesadüfler vardır. Eğer Tanrı insanlığın kaderini kendisi belirlemiş ise ve kullarının nerde nasıl davranacağını da biliyor olmalı. O zaman hayat denilen süreçte, Tanrı bizim nerde ne zaman ne yapacağımızı da biliyorsa, neden bizi sınava tabii tutuyor?

Belki cehennem yolcusu bir kulunu, yaşatmadan direk cehenneme atınca kulu ; ''ben ne yaptım?'' şeklinde bir sual yöneltmesin,''Ben yaşadım ve bunları yaptım bizzat kendi bedenim şahit'' diyebilsin diye.Tanrı'nın insanın ne yaptığını ve neler yapabileceğini biliyor oluşu kaderin olmadığı anlamına gelmez.

Belki cehennem yolcusu bir kulunu, yaşatmadan direk cehenneme atınca kulu ; ''ben ne yaptım?'' şeklinde bir sual yöneltmesin,''Ben yaşadım ve bunları yaptım bizzat kendi bedenim şahit'' diyebilsin diye.Tanrı'nın insanın ne yaptığını ve neler yapabileceğini biliyor oluşu kaderin olmadığı anlamına gelmez.

teğer kader diye birşey varsa, sen bir suç işlediğin zaman, tanrı benim kaderime yazmış diyerek kendin savunabilirsin. böyle bişey duydun mu hiç editörüm?

teğer kader diye birşey varsa, sen bir suç işlediğin zaman, tanrı benim kaderime yazmış diyerek kendin savunabilirsin. böyle bişey duydun mu hiç editörüm?

Kendimi Tanrı'ya karşı savunmam.Tanrı'nın özelliklerini ve yapabileceklerini sorgulayabilme harcınıda kendimde asla görmem.Benim inandığım tarifi imkansız,muhteşem güç her şeyi dilediği gibi yaratabilir.Benim neler yaptığımı,ve neler yapabileceğimi benden iyi bilir.Dini perspektiften değilde sadece direk Tanrı odaklı yaklaşırsak,Tanrı ; evliya,sapık demeden hepimizi cehenneme tıkıp,zebanilerle gece gösterisi yaptırtma hürriyetine sahiptir.Dilediğini yapar,karar verme hükmü onun,Evrenin tüm kainatın hakiki sahibinindir.

ben şahsen özgür iradem ile kadere inanıyor olsaydım, birgün birisine iyilik yapıp, ertesi gün(istemeden de olsa) birine kötülük yaptığım zaman kendi kendime çelişkiye düşerdim. nasıl bir kaderim var böyle diye

Vay be, bu başlıkla kadere inanmayıp Müslüman olmayanları görmüş oldum. İyi ki bakmışım.

Sakın kader deme, kaderin üstünde bir kader vardır.
Ne yapsalar boş, göklerden gelen bir karar vardır.
Gün batsa ne olur, geceyi onaran bir mimar vardır.

- Kaderinden mi kaçıyorsun ya Ömer?
+ Kaderime kaçıyorum.

Geri