Jüriyle yargılama sistemi Türkiye’de olsa?

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
Ne çok soruyu peşi sıra sürükleyen bir konu başlığı bu…
Gelişmiş ülke statüsünde yer alıp da dünya hakkında parmak ısırtıcak ölçüde cahil olabilen ABD’nin hukuk sisteminde varsa bizde neden olmasın, sorusu geliyor örneğin akla. Sonra daha dehşetli bir soru dürtüyor insanın zihnini: Ya olursa?
Sizi yargılayacak jüride kim olsun isterdiniz? Yakın çevrenize bir bakın. Akrabalarınıza, arkadaşlarınıza, eşinize dostunuza; hatta çoluğunuza çocuğunuza bir bakın. Kimin yargılarına, muhakeme etme becerisine ve adalet duygusuna güvenirdiniz? Gönül rahatlığıyla kaderinizi teslim edebileceğiniz birileri var mı tanıdığınız? Tanımanız da şart değil. Oy verdiğiniz partiyi, sizin adınıza karar vermesini onayladığınız siyasileri, doktorları, mühendisleri, uzmanları düşünün… Hangisini isterdiniz jürinizde?
Peki o jüride olmasını hiç istemeyeceğiniz birileri var mı hayatınızda? Var mı? Neden hâlâ hayatınızda?
Ya siz? 12 kişilik jüride olsanız sanık sizin adaletinize güvenebilir miydi?

kesinlikle bizim ülkemizde işlemez.

lakin ben adalet duyguma güveniyorum.

juri de olmayı ister miydim? evet.

ayrıca bu insanlar tarafsız olmalılar.

ingilterede yargıçalara açık çek yazılır mesela. Para nın getirdiği sıkıntıdan ötürü yanlış birşey yapmasınlar yolsuzluk yapıp rüşvet almasınlar diye..

kara avrupası sisteminde gecerliligi yoktur.Türkiyede olsa mahkemelik bir durumda kılıfına uydurulacak bişey bulunurdu kesin.jüri üyeleri kimlerden seçilirdi onu bende çok merak ettim şimdi.

Bizde ki duygusallık kimse de yoktur, bence de olmaz. :)

Jüri olayı hiçbiryerde çok iyi işlemez Türkiyeyi kötülemeyin yolsuzluk insanlar oldukça olucak

Amerikanın hukuk sistemi bize uymaz neden derseniz sadece juri olarak oluşacak yolsuzluklar değil federal cumhuriyet sistemi olan amerikanın düzeni parlamenter cumhuriyet olarak yönetilen bize zaten ters :)

Jüride kimleri isterdim hiç düşünmedim. Ama ben herhangi birinin jürisinde olsaydım kesinlikle adil bir karar verirdim.

Juri'lerin kendi dusunce ve fikirlerinden arinip tamamen adil karar verdiklerine inanmiyorum ben. Ondan istemezdim. Ama simdiki adaletin de boyle kalmasini istemezdim. Adalet din'den de once gelir.

mahkeme deneyimimiz yok oğlum, ben ilk defa mahkeme görüyorum. yan tarafta jüri müri olucak, ben jüriden bazı karıları kesicem falan sanıyodum

ben mahkemeyi öyle filmlerde gördüğümüz gibi uzun uzun sürecek, sooonra biz savunmamızı yapıcaz, haftaya olucak araya reklamlar giricek, sonra yine bize fikrimizi sorucaklar falan gibi sanıyordum, hakim bırt dedi zırt dedi, biz neye uğradığımızı anlayamadan mahkeme bitti, soonra yaz kızım dedi, yazdırdığı dalgadan hiç bişey anlaşılamadı, ben heralde beraat ettik diye düşündüm o an

parayı veren düdüğü çalar sistemi olur o türkiyede.

yeni bi is kolu acilmis olur. Juri nasil olunur..

Sonrada juri nasil satin alinir bunu ogreniriz yasayarak.benim bu ulkede hic birseye inancim yok

Juri sistemi federal bir Yapıya sahip olan ABD nin aslında kilit Yargılama sistemidir... Türkiyeye uyup uymayacağı üzerine konuşmak için sistemi tanımak gerekmektedir...

Henüz hukuki birlikteliklertin tamamlanamadığı Abd gibi ülkelerde bu sistem Her eyalete göre değişen karar mekanizmaları içermektedir, Bizde ise Bir karar diğer kararlar için emsal teşkil etmekte olup Kısmi olarak hukuki bir birliktelik mevcuttur...

Burada Juri kimdir nedir onu tanımak gerekir diye düşünüyorum; YASALARLA ÖNGÜREL USULLERLE SEÇİLMİŞ , hUKUKÇU KİMLİĞE SAHİP OLMAYAN Belirli maddi vakaları soruşturmak ve önlerine gelen delilleri değerlendirmek için yemin içmiş bir kuruldur...

Şimdi Yukardaki yorumlara bakınca tebessüm etmemek elde değil... Juriyi anlamak için öncelikle bir çok juri çeşidi olduğunu bilmek ve bunarı tanımlamak gerek, Yoksa öyle düşündüğünüz üzere adete göre yada rasgele bir araya gelen 12 kişinin sanığı yargılaması ve hüküm vermesi değildir....

Sadece ABD modeli içeriisndeki juriye baktığımızda bir çok juri çeşidi vardır. Bu makale omadığı için tanımlamaya gitmeyip sadece çeşitlerini vereceğim size , İsteyenler Araştırma yapıp detayla bilgilenirler...

Yabancı Juri , Özel Juri , Karma Juri , Coroner Juri , Büyük juri , Küçük Juri tipleri mevcuttur...

Bunların seçilmeleri Özel olarak yasayla belirlenmiştir... Ve her durumda Hükmetme gibi bir durumları yoktur. yARGIÇ jURİNİN KARARINI ADİL BULMAZ İSE kararı kabul etmeyip yeni bir juride toplama yetkisine sahiptir. Bunun gibi bir çok sonuç üzere yetki dağılımıda mevcuttur. Dediğim gibi Bu bir makale değildir. Talep gelirse bu konuda makale yazabilirim...

Bu nu bir danışma meclisi olarakta algılayabiliriz. Ve çoğu durumda Jurinin suçluyu Mahkum etme değil serbest bırakma gibi bir yetki hakkı vardır. Ve Jurinin serbest kalma kararından sonra Yargıç ın Bu karara aykırı davranması söz konusu değildir. Tabi bu sadeec Abd hukuku için geçerlidir. Diğer ülkelere ayrıca bakılabilir. Çünkü farklılıklar teşkil etmektedir.

Örneğin Küçük ve büyük Juri uygulamaları ingiltere de Yalnış hatırlamıyorsam 1935 gibi kaldırılmıştı.

Durum şunu göstermektedir ki Juri önünde yargılanmak Ülkelerin gelişmesine paralel olarak gelişmektedir. Dolayısı ile Turkiye de ; Bunun olması benim açımdan çok olumlu görülmektedir. Malesef Kokuşmaya yüz tutan bir yargı sistemimiz mevcuttur. gelecekte Özerk bölgeler olarak yönetilecek Gibi duran ülkemizde bENİM KANATİMCE UYGULANABİLECEK GÜZEL BİR Sistem olup Mevcut hukuk kadrolarımızın keyfi ve ideolojik uygulamalarının önüne geçecek bir uygulama olacağını düşünüyorum...

Sistemi genel hatlarıyla tanımadığınız için Mahalli bir yargı sistemi olarak algılayabilirsiniz , Ama sistemi derinlemesine analiz ederseniz Aslında Gelecek teki türkiye için Güzel bir adım olacaktır...

Geri