jose saramago

Konu sahibi son olarak 2171 gün önce görüldü
nobel edebiyat ödüllü portekizli yazardır.kendisine has dil bilgisi ve yazım kuralları vardır,buna rağmen olağanüstü kurgusuyla,yazım tarzıyla romanlarına kendinizi kaptırır gidersiniz.en meşhur ve en çok okunan kitabı körlük'tür.bütün kitaplarını sıkılmadan okuyabilirsiniz.
çok sevdiğim kitabından(bilinmeyen adanın öyküsü) bir alıntıyla son veriyorum,

'sevmek sahiplenmenin en güzel biçimidir herhalde, sahiplenmek ise, sevmenin en kötü biçimi'

Yanlış hatırlamıyorsam eğer Ateist olduğu için Portekiz den sürgün edilmiş Edebiyatçı.

körlük başyapıt. siyasi, dini, edebi yönü şahane, nobel ödüllü portekizli yazar. bolca aforizması bulunur, toprağı bol olsun.

evet konuya olan ilgiden forumun ilgi duyduğu alanları anlamış olduk.sırasıyla şöyle;
eski sevgilinizi yolda gördünüz
aşk
sevgilinin hamileyim demesi
kocam bana yakışmıyor diyen kadın dsjkldsfg

Lütfen azıcık okuyun.

Nobel odulunu aldiktan sonra dusunceleri sorulan yazar , hayatimda aldigim en buyuk odul karim diyerek romantizminde dibine vurmustur.
Erkek sevecek canlar , severek yazincada guzel yqzar , cizincede guzel cizer...

Filin Yolculuğu'nu okudum ama öyle beklentilerimi karşıladığını söyleyemem. Kendine has yazım tarzıyla sempatimi kazansa da vay be dedirtecek bir ayrıcalığını görmedim. Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş var şu an elimde. Konusu zaten fazlasıyla çekici geliyor, umarım yazara karşı hissettiğim yakınlığın gizli nedenini bu kitabı ile öğrenirim.

"Demokrasi Öldü Mü?" isimli kitabı elime geçti. Daha önce hiç okumadım bu adamı. İnşallah beğenirim. :)

En sevdiğim ve etkilendiğim -Körlük adlı kitabını okurken gerçekten de görmüyorum gibi hissetmiştim, üzerimdeki etkisini uzun bir süre de atamamıstım. Blindless (körlük) sinemaya da uyarlanmıştır, mutlaka izleyin ama önce kitabını okuyun, yazarı da tanıyın derim.

Körlük kitabına başlayacağım bugün inşallah.
İlk kez okuyacağım.
Herkesin beğenerek okuduğu bir yazarmış. Bakalım bende ne gibi etkiler bırakacak.

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş ve Kopyalanmış Adam kitaplarını en kısa sürede okumak istediğim yazardır. Körlük'ün etkileyiciliğine diyecek bir şey yok zaten. Keşke Görmek kitabını da bulup okuyabilsem, çokça merak ediyorum.

''ertesi gün hiç kimse ölmedi''

Böyle başlıyor "Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş" kitabı. Değişik, sürükleyici, tadı damağınızda kalan bir kitap. Shinigami reyiz önermişti bu yazarı bana geçen sene bu vakitler. Bazı şeyleri belirterek rahatsız olmazsan oku, demişti o güzel sohbetlerimizden birinde. Her şeyi okuyabilirim.
Önce içine almadı beni hikayenin akışı fakat ikinci deneyişimde, farklı bir seyir gerçekleşti.
Değişik, okunmalı.

Körlük bende efsane kitap.
Şiddetle tavsiye ediyorum.
Aşırı etkileyici bir kitap.
İnsan bir an acaba ben de mi kör olurum endişesine kapılabiliyordu. :

Korluk kitabi, eger “Olum bir varmis, bir yokmus” kitabindan sonra okunursa, pek etkilemiyor acikcasi. Kurgu olarak, benzer bir kurgu ile yola cikilmis..
Fakat, Habil ile Kabil, cok daha farkli bir kurgu ve kendine has diliyle yazildigi icin, belki de ilk okudugum icin bendeki yeri daha ayri

Şu an içinde bulunduğumuz durumla o kadar çok örtüştürdüm ki Körlük kitabını. Tekrar okuyasım var.
Tabii seven kadar beğenmeyen de var ama ben çok etkilenmiştim.

görmek kitabı körlük kitabı kadar akıcı gelmemişti bana. sıkılarak bitirmiştim.

Jean Paul Sartre, utanan insanin utanc kosulunu kapi kilidinden izlenmesi alegorisiyle anlatmisti bi yazisinda. Utanan insan yalnizca izlendigini bilen insandi, sokakta düştüğünde gülen kızaran tepki veren kadın evde yalnizken düstügünde ayni utanci duymayacakti.
Saramago da insanin davranisinin bir baskasina bagli olusunu buna benzer bi fikirle "körlük" kitabinda islemis.
Körlük kitabinda insanlarin kapildigi körlügün siyah bi bosluktansa bembeyaz olmasi,
Meryem Ana ile İsanin gözlerine beyaz bi bant cekilmesinden,
yani "modern insan"i yaratanin ve ilkeli öldürenin kontrol edilme/izlenme kaygisi olduguna isaret etmekte.
Tanrinin gözleri kapanirsa insanin ilkelligi utanir atfi kisaca.
Ölüm Bir Varmis Bir Yokmus kitabında da bir sabah bi ülkede kimse ölmemeye baslar. Toplumun tüm dinamikleri sarsilir.
Dinlerin varligini, ölüm olgusuna baglı tuttugu icin ölüm olmasaydi kilisenin hegemonyayı nasil kaybedecegi msjını veriyor okura
anlasildigi üzre kendisinin kiliseyle hep bi derdi var, aynı zamanda metafor ordinaryüsüdür gözümde :)
ayrıca kitaplarinda virgül disinda bi noktalama ve özel isim kullanmamasina ragmen dili cok akicidir

Körlük kitabını okuduysanız Görmek kitabını tavsiye ederim. Sanki birbirinin devamı hissi uyandırıyor.

Geri