Jose Mourinho

Konu sahibi son olarak 28 gün önce görüldü
Jose Mourinho kimdir?

Kim bu Mourinho?

Bazılarına sempatik geliyor, bazılarına megaloman, bazılarına kibirli, bazılarına ise bir deli. Ama bu görüşlerin hiçbiri, Mourinho’nun şu anda bile futbol tarihinde çoğu teknik adamın ulaşamadığı başarılara ulaştığı gerçeğini gizleyemiyor. Peki ama kim bu Mourinho?

Bu kadar büyük başarılara ulaşmasına rağmen Jose Mourinho daha sadece 42 yaşında. 26 şubat Setubal doğumlu olan Mourinho’nun en ilginç özelliği ise hiç profesyonel futbol oynamamış olması. ISEF (Instituto Superior de Educação Fisica)’de futbol yöntemleri üzerine özelleştirilmiş bir eğitim alan Jose Mario Dos Santos Mourinho Felix, ayrıca İskoçya’da da UEFA’nın düzenlediği teknik adamlık üzerine eğitimlere katıldı.

91-92 sezonunda Amadora’da yardımcı antrenör olarak başlayan kariyeri ilerki yıllarda Sir Bobby Robson’ın yardımcısı olarak önce Sporting, sonra Porto daha sonra da Barcelona kulüplerinde devam etti. Luis Van Gaal’ın Barcelona’nın başında olduğu zamanda yardımcı antrenör olarak bu kulüpte bulunan Mourinho, 2001-2002 sezonunda Benfica takımı ile teknik direktörlüğe ilk adımını attı. Bir yıl burada kaldıktan sonra Porto’ya geçen ‘The Translator’ (Çevirmen), 2 yıl boyunca kulübe adını altın harflerle yazdırdı.

İlk yılında UEFA kupası, Portekiz ligi, Portekiz kupası ve Portekiz süper kupasını kazanan Mourinho, ikinci senesinde ise Şampiyonlar ligi ve Portekiz lig kupasını müzesine götürdü. 2004-2005 sezonundan beri ise yıldızlar topluluğu Chelsea’nin başında olan teknik adam geçen sene 38 maçta 29 galibiyet alarak Premiere League tarihine de adını yazdırdı. Lig tarihinde bir sezonda en fazla maç kazanan, en fazla puan alan (95) ve en az gol yiyen (15) takım oldu Chelsea. 2004-2005 sezonunda Chelsea’nin son şampiyonluğunun ardıntan tam 50 yıl geçmiş bulunuyordu.

Mourinho bu başarılarına rağmen pek çok kesimin de tepkisini çekti. Önemli maçların öncesinde ve sonrasında yaptığı açıklamalar her zaman gündemin baş sırasına oturdu. Geçen sezon Barcelona-Chelsea maçından önce Rijkaard hakkında yaptığı açıklamalar en tartışma yaratanların başında geliyordu. ‘Rijkard’ın futbolculuğu benimle karşılatırılamaz. Süper bir geçmişi var, benimse hiç yok. Yalnız benim teknik direktörlük kariyerim de onunkiyle karşılaştırılamaz. Daha hiç bir kupası yok, benimse bir çok kazandığım kupa var. Kısacası benle karşılaştırılamaz.’ Barcelona hakkında söyledikleri de hiç yabana atılıcak derecede değildi : ‘Barcelona’yı kıskanmamı gerektiren bir durum yok. 100 yıllık bir geçmişleri var ve Şampiyonlar Ligi’ni bir kere kazandılar. Benim ise 5 yıllık bir geçmişim var ve ben de bu başarıya bir kez ulaştım.’ Maçtaki beraberlikten sonraki açıklamaları yüzünden de UEFA’dan iki maç takımının başında sahaya çıkamama cezası aldı Mourinho: ‘Frank Rijkaard’ı hakem odasına girerken gördüğümde inanamadım. Daha sonra Drogba’nın oyundan atılması benim için sürpriz olmadı.’

Mourinho’nun çok tartışma yaratan sözlerinden sadece bir kaçı:
• Arsenal Maçında Henry’nin frikiği kalecinin hazırlanmasını beklemeden kullanıp gol atmasından sonra: ‘Mutsuzluktan fazlasını hissediyorum. Mutsuzluk iyi bir kelime’
• ‘En iyi oyuncular bizde, eğer kibirliysem kusuruma bakmayın, ama en iyi hocada bizde.’
• ‘Eğer kolay bir iş isteseydim Porto’da kalırdım. Şampiyonlar Ligi kupası, mavi bir sandalye, tanrı, ve tanrıdan sonra da ben.’
• Liverpool-Chelsea şampiyonlar ligi yarı finalinden sonra: ‘Liverpool golü attı, tabii onlar gol attı diyebilirsek, belki de yan hakem golü attı demeliyiz.’
• Arsene Wenger ile ilgili: ‘Başka insanları izlemeyi seviyor. Bazı insanlar evde oldukları zaman büyük bir teleskoptan başka ailelerin yaptıklarını izlerler. Chelsea hakkında konuşuyor, konuşuyor, konuşuyor...’
• Ve en son olarak sitemizdeki haberde de rastlanan ‘Ligde bizi yendikleri gün resmi tatil ilan edilecek’

Bütün bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi, Mourinho biraz kendini beğenmiş biri. Yalnız onu bu kadar eleştirmeden önce iyi anlamak gerekiyor. Örneğin Mourinho geçen sezon maç öncesinde Rijkaard hakkında yaptığı açıklamaların bazılarının onun ruh halini etkilemek için olduğunu kabul etti. Ayrıca bu kadar genç yaşına rağmen kazandığı bunca başarıdan sonra biraz da olsa kendini beğenmiş olması kabul edilebilir sanırım. Türk futbolunun en iyi teknik adamlarından Fatih Terim’in bize hoş gelen kibirliliğini ele alırsak Mourinho’nun bu kadar başarıdan sonra biraz olsun megoloman olması da anlayışla karşılanabilir. Şunu kabul etmek gerekiyor ki Mourinho ne kadar tepki çekseke, çok kibirli davransa ve bazen insanları nefret ettiren açıklamalar yapsa da, gri ceketi ve karizmasıyla onu saha kenarında görünce insanda ister istemez bir hayranlık uyandırıyor.

250px-Mourinho_in_Moscow.jpg

İlk yılları [değiştir]
Portekizli kaleci Félix Mourinho'nun oğlu olan Jose Mourinho, futbol kariyerine oyuncu olarak başladı. Ancak kariyerinden tatmin olmayınca teknik direktör olmaya karar verdi. 1990'larda asistan menajerlik ve genç takımlara teknik direktörlük yaptıktan sonra Bobby Robson'ın tercümanlığını yapmaya başladı. Mourinho, Bobby Robson ile Sporting Lisbon, F.C. Porto ve FC Barcelona'da birlikte çalıştı.
İlk teknik direktörlük deneyimi [değiştir]
Teknik direktörlüğe odaklanmaya başlayan Mourinho, S.L. Benfica ve U.D. Leiria takımlarını çalıştırdı. 2002 yılında FC Porto'ya teknik direktör olarak geri dönen Jose Mourinho, bu kulüpte kazandığı başarılar ile dikkat çekti. Mourinho, FC Porto'da Portekiz 1. Ligi, Portekiz Kupası ve UEFA Kupası şampiyonluğu kazandı. 2004 yılında, FC Porto ile Portekiz 1. Ligi'nde tekrar şampiyonluk yaşayan Mourinho, aynı yıl avrupa futbolundaki en büyük onur olan Şampiyonlar Ligi'ni kazandı.
Chelsea [değiştir]
Mourinho, kazandığı başarıların ardından İngiltere'deki Chelsea F.C. takımına gitti. Chelsea F.C.'de üst üste iki kere Premier Lig şampiyonluğu yaşadı. Samimi açıklamaları genellikle tartışmalara yol açsa da Mourinho, Chelsea F.C. ve FC Porto'da kazandığı başarılar sayesinde basın ve meslektaşları tarafından en büyük teknik direktörlerden biri kabul edildi. Ayrıca 2004-2005 ve 2005-2006 sezonlarında Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından dünyanın en iyi teknik direktörü seçildi. 2007-2008 sezonun başında Chelsea F.C.'den ayrıldı.
Inter Milan [değiştir]
2 Haziran 2008 tarihinde İtalyan futbol kulübü Inter Milan ile üç yıllık anlaşma sağladı. İtalya'daki ilk başarısını İtalya Süper Kupası'nı kazanarak elde etti. Inter, 2008-09 sezonunun Serie A şampiyonu oldu. 2009-10 sezonunda ise Inter Milan'ın Serie A, İtalya Kupası ve Şampiyonlar ligi'ni kazanmasını sağlayarak çok başarılı bir yılı geride bıraktı. 22 Mayıs 2010'da Bayern Munich'le oynanan ve Inter Milan'ın 2-0 kazandığı Şampiyonlar Ligi finalinin ardından misyonunu tamamladığı İtalyan ekibinden ayrılacağını ve yeni takımının Real Madrid olacağını açıkladı.
İstatistikleri [değiştir]

Takım Ülke Başlangıç Bitiş Netice Notlar
O G B M % Gal.
Benfica 20 Eylül 2000 5 Aralık 2000 11 6 3 2 54,55
Leiria 14 Nisan 2001 20 Ocak 2002 20 11 5 4 55,00
Porto 23 Ocak 2002 26 Mayıs 2004 127 88 24 15 69,29 2 Lig şampiyonluğu, Kupa şampiyonluğu, Süper Kupa, UEFA Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi
Chelsea 2 Haziran 2004 20 Eylül 2007 185 131 36 18 70,81 2 Lig şampiyonluğu, Kupa şampiyonluğu, Süper Kupa, 2 Lig Kupası
Internazionale 2 Haziran 2008 28 Mayıs 2010 108 68 25 15 62,96 2 Lig şampiyonluğu, Kupa şampiyonluğu, Süper Kupa, UEFA Şampiyonlar Ligi
Real Madrid 31 Mayıs 2010 74 55 11 8 74,32 Kupa şampiyonluğu
Toplam 525 359 104 62 68,38 6 Lig şampiyonluğu, 4 Kupa şampiyonluğu, 3 Süper Kupa, 2 Lig kupası, 1 UEFA Kupası, 2 UEFA Şampiyonlar Ligi
İstatistikler Ekim 2011'a kadarki zamanı gösteriyor.
Başarıları [değiştir]

Sezon Kulüp Başarı
2000-2001 Benfica (6G-3B-2M)
2001-2002 U.D. Leiria Superliga'da 4. (10G-7B-3M)
2002-2004 FC Porto 2003 - Superliga
2003 - Portekiz Kupası
2003 - Portekiz Süper Kupası
2003 - UEFA Kupası
2004 - Superliga
2004 - Şampiyonlar Ligi
2004-2007 Chelsea FC 2005 - Premier Lig (95 puan, İngiltere'de rekor)
2005 - Carling Cup
2005 - Community Shield
2006 - Premier Lig
2007 - FA Cup
2007 - Carling Cup
2008-2010 Inter Milan 2008 - İtalya Süper Kupası
2009 - Serie A
2010 - Serie A
2010 - İtalya Kupası
2010 - Şampiyonlar Ligi
2010-2011 Real Madrid 2011 İspanya Kral Kupası
Ayrıca :
2003 : UEFA tarafından avrupa'nın en iyi teknik direktörü ödülü[1]
2004 : Portekiz Kupası finalisti, IFFHS tarafından dünya'nın en iyi teknik direktörü ödülü, UEFA tarafından avrupa'nın en iyi teknik direktörü ödülü[1]
2005 : IFFHS tarafından dünya'nın en iyi teknik direktörü ödülü, UEFA tarafından avrupa'nın en iyi teknik direktörü ödülü[1]
2006 : Premier Lig'in en iyi teknik direktörü ödülü.
2007 : Premier Lig 2.'si.
2010 : Serie A 1.'si , İtalya Kupası şampiyonu , Şampiyonlar Ligi şampiyonu
İki ayrı takımda Şampiyonlar Ligi'ni kazanan 3. teknik direktör.
2010 :IFFHS tarafından dünyanın en iyi teknik direktörü ödülü

Çok karizmatik buluyorum bu adamı. Genel anlamda başarılı bir teknik adam. Real Madrid'den Chelsea'ye geçmiştir.

Chelsea'de fazla başarılı olamadı sanki :T:

Geri