İzmirli Olmak

Konu sahibi son olarak 3933 gün önce görüldü
Gerçek aşk İzmir aşkıtır..ne mutlu İzmirliyim diyene;p Ya herkesin memleketi kendine güzeldir'de Türkiyenin heryeri çok güzelde,ama benim memleketim hepsinden 1numara fazla güzel yaaaa,başka bir şehirde yaşamak imkansız gibi bişey izmirin güzelliğini iklimini ve sıcak kanlı insanlarıyla tanışınca sizde vazgeçmezsiniz bu güzeliklerden..çok övgü sözleri ettim kusura bakmasınlar artık,ee kendi memleketim sonuçta:$ İzmir anlatılmaz yaşanır buyrun gelin gezin kesin hayran kalırsınız benden söylemesi,buraya gelenler zor gider buralardan hani söyliyim:d

Valla bu vesile ile izmirden nefret edesim geliyor. Bi sehir dusunun ulke icinde o ulkenin insanlarindan kendini daha farkli zeki gorsun m.kemal ve ilkelerini savundugunu dusunup digerlerini ezmeye calissin. Kendini hep farkli gorsun kizlari ile ovunulsun.

Not:Bunu yazan kisinin ailesinin buyuk kismi izmirde

Maria'ya katılmamak elde değil; tabi tümü için geçerli değil bu. İzmir'in tarihi önemi büyük.

Çanakkaleli, Sinoplu ya da Tuncelili olmaktan daha üstün değildir. Tamam, İzmir güzel şehir, kendimi bildim bileli burada yaşarım hatta aşığım buraya ama her konuda da kendilerini diğerlerinden soyutlamak ya da üstün görmek manasız.

35½ Karşıyakalıyım - Tayyipin dediği yerden gavur şehirliyim gururluyum mutluyum !

Izmir gavur denmekten dolayi insanlari tarafindan beyenile beyenile burnu buyumus ama %50 sinde is olmayan bir sehir
Izmir de yasayan biri olarak soyluyorum yani ayrica da geliyorum dedilermi 1 saat sonra geliyorlar. Alsancak ta 9:30-10:00 dan once acilmaz magazalar falan ancak mide yerleri acik, insanlari cok yavas ve rahatlar ne olmus toplantiya gec kaldiysa yani

izmir'in hatalarini kusurlarini gormezden gelir degisikliklere burun kivirip her haliyle dunyanin en guzel sehrinden daha guzel bulup, laf soyleyenlere 20000 laf ederler.

Guzel yeri de cok ancak bir Istanbul'lu icin Istanbul neyse bir Izmir'li icinde izmir o'dur sadece gavur olmasina icerlemistir.
Yine de her haliyle severim, soyle kordonun bir ucundan obur ucuna rahatca yurursunuz, bostanli hostur, kopekleriyle yuruyenler kosuya cikan sabah kuslarindan gecilmez, alsancak de hicbir yer hicbir yere uzak degildir, karsiyaka2da butun yollar carsiya cikar :D balcova ile buca biraz yetim besleme kaliyorlar genel olarak, konak dedin mi kizlaragasi, yemekler ve kahve gelir genelde.

Bu şehirden başka bir şehire gittiğinizde,o şehir size küçük,sevimsiz ve samimiyetsiz gelir. İnsanlarını sanki yıllardır tanıyor gibisinizdir,bütün eshotları ve nereye gittiğini bilirsiniz,YKM veya Sevinç Pastanesi'nin önünde buluşursunuz. Gününüzün büyük kısmı Alsancak'ta geçer,Kordon'da yürürsünüz. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin,hiç bir yer size bu kadar 'özgürlük' kokmaz.

Kendimi İzmirli olarak görmüyorum,burada doğmadım ve sadece 4. yılımı yaşıyorum burada ama ilk geldiğim günden beri içimde anlamsız bir huzur var,sanki herkes akrabam. Sanırım dünyada hala samimi,hala sıcak,hala içten kalmış ender yerlerden..

CHP takıntısı vardır. CHP,İzmir'e hiç birşey katmadığı halde sırf anarşistlik,farklılık olsun diye onu seçer.

Onun dışında çok da ayrıcalıklı değildir,sadece buraya gelmiş,burada günleri geçmiş insanlar için ve yıllardır burada yaşayanlar için özeldir.

Dipnot : Son 4 yılımın dağılımı : %70 Alsancak % 25 Küçükpark %5 Forum Bornova'da geçti.

Bu şehirden başka bir şehire gittiğinizde,o şehir size küçük,sevimsiz ve samimiyetsiz gelir. İnsanlarını sanki yıllardır tanıyor gibisinizdir,bütün eshotları ve nereye gittiğini bilirsiniz,YKM veya Sevinç Pastanesi'nin önünde buluşursunuz. Gününüzün büyük kısmı Alsancak'ta geçer,Kordon'da yürürsünüz. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin,hiç bir yer size bu kadar 'özgürlük' kokmaz.

Kendimi İzmirli olarak görmüyorum,burada doğmadım ve sadece 4. yılımı yaşıyorum burada ama ilk geldiğim günden beri içimde anlamsız bir huzur var,sanki herkes akrabam. Sanırım dünyada hala samimi,hala sıcak,hala içten kalmış ender yerlerden..

CHP takıntısı vardır. CHP,İzmir'e hiç birşey katmadığı halde sırf anarşistlik,farklılık olsun diye onu seçer.

Onun dışında çok da ayrıcalıklı değildir,sadece buraya gelmiş,burada günleri geçmiş insanlar için ve yıllardır burada yaşayanlar için özeldir.

Dipnot : Son 4 yılımın dağılımı : %70 Alsancak % 25 Küçükpark %5 Forum Bornova'da geçti.

%80 alsancak %20 forum bornova :D izmirlilerin olmazsa olmazi alsancak yani

Izmirli olmak..

Simite gevrek , çekirdeğe Çiğdem demektir.. Boyoz ne demek bilmek demektir.

Yılmaz Özdil Güzel Yazmış...

Simite gevrek deriz biz...

Çekirdeğe çiğdem.

Kordon elektrik aleti değildir.

Kumru da kuş değildir bizim için...

Yengen’i yeriz.

Sen sigorta dersin...

Biz asfalya deriz.

Uzatmayız...

Gidiyom geliyom deriz.

Domates dediğin, domat işte.

Evimiz isterse 800 metrekare olsun, balkonda otururuz. Hıdrellez filan gibi mazeretler uydurur, sabaha kadar sokaklarda içeriz. Bi oturuşta 60’ar 80’er midye yeriz, istifno severiz, cibez’e bayılırız; gece 3-4 gibi boyoz’a dalmazsak, kan şekerimiz düşer! Boş lafa karnımız toktur bu arada, tırışkadan teyyare gibi atasözlerimiz vardır...

*

Paraşüt kulesinden atlamayana kız vermezler; kızlarımızı da tavlayamazsın ha... Canı çekerse, o seni tavlar! Liseye giden kızının erkek arkadaşının olması kasmaz babaları; kendilerinin de kız arkadaşı vardı lisede... Bak iddia ediyorum, okey şampiyonası düzenlense, İzmirli kadınlar alır kupayı... Erkekleriyle kahveye giderler çünkü... Şaşırdın di mi? Al buna da şaşır, nargile içerler... Askılı giyerler, şortla gezerler, öküz gibi bakarsan, bi çakar, bi de duvardan yersin... Gönül Yazar’ız, Sezen Aksu’yuz; bir gül takıp da saçlarına, çıktı mı deprem sanırdın kantosuna, Karantinalı Despina’yız... Sensin Varoş! Biz tenekeli mahallede bile el ele gezeriz.

*

Erkeklerimiz de fena değildir hani... Detaya girmeyeyim, Ayhan Işık, Metin Oktay, Mustafa Denizli mesela, bi fikir verir sana... Ertuğrul Özkök’ün kırdığı cevizleri okuyoruz; eşi kafasına ütü atmış... Ayıptır söylemesi, Mahsun Kırmızıgül’le Alişan’ı ayırt edemeyiz biz.

*

Gülümseriz.

*

Enginarın başkentidir; İzmirlidir incir. Kazandibi hemşeri... 78 çeşit köftemiz olduğu için, McDonald’s’ın bunalıma girdiği tek şehirdir... Zeytinyağı severiz, dünyanın en boktan durumuna bile düşsek, zeytinyağı gibi üste çıkmayı daha çok severiz... Sana ne birader, keyfimizin káhyasıyız, yazlıklara gitmek için 8 şeritli otoyol yaptık; Güzelbahçe, Seferihisar, Urla, Karaburun, Çeşme, öbür tarafta Dikili, Foça, çipurayız... Pak Bahadur’u özleriz... Durup dururken faytona bineriz, bi yere gitmeyiz aslında, öööle turlarız... Hava güzel, daralırız, okulu ekeriz. Mezun olduktan sonra öğretmeniyle kadeh tokuşturmayan öğrenciyi zor bulursun İzmir’de.

*

Siz sembol diyorsunuz ama, saat kaç diye Saat Kulesi’ne bakanı bulamazsın, altında buluşanlar bile zahmet edip kafasını kaldırmaz, birbirine sorar saati! Rahatızdır... Çocukları Kemeraltı’da kaybederiz, alışverişe devam ederiz, esnaftan biri bulup getirir, çıkışta Kemeraltı Karakolu’ndan alırız... Ağlayıp zırlamak bi yana, çoğu dondurmayı bitirmediği için ayrılmak istemez karakoldan, iyi mi... Aceleye gelemeyiz! Bir sene önceden duyurmaya başla, de ki, 22 Ağustos saat 20’de tiyatro başlıyor... 20.30’da geliriz... Sanatçılar da İzmirliyse, tiyatro zaten 21’de filan başlar... Uçak 6 saat rötar yapsın, istifimizi bozmayız, bizim için ekstra bira içme vesilesidir bu... Kuyruk olmaz, çünkü kuyruk varsa, İzmirli sıkılır, gider. Pratiktir... 201 sokağı bulduysan, yanındaki 202’dir. Tek tek isim vermeye üşeniriz.

*

35’imiz var.

35 buçuğumuz da var.

34 plaka gördük mü, kapışırız... Arkadan sirenleriyle isterse Cumhurbaşkanı gelsin, bana mı sordu, tarladan gitsin, makam arabasına yol vermeyiz.

*

Özetle, arızayız!

*

Erkek çocuklarına en çok "Efe" adı konulan şehirdir orası... Zeybek duyduğumuzda, içimiz cız eder, kalkar oynarız. Hasan Tahsin orada, Kubilay orada, Latife Hanım orada, Zübeyde Hanım bize emanet, bize... Mustafa Kemal de, ağlar kadınlarımız... Sokak sokak, bulvar bulvar, Milli Mücadele Müzesi’dir... İstanbul’daki gibi Birinci Ahmet Çeşmesi falan yoktur orada... Ankara’daki gibi Cinnah Caddesi, Arjantin Caddesi de bulamazsın pek... Recep Tayyip Erdoğan Kavşağı’nı teklif etmez hiç kimse.

İstanbul'lu olmaktan farklıdır ama; Bursalı, Sinoplu, Çanakkaleli, Adanalı olmaktan farklı değildir.

Yakında ziyaret edeceğim izmiri..
İş seyahati dolayısiyle..

Yani bende ayrıcalıklı olacağım bikaç günlüğüne :)

İzmiri yaşayan bilir ama sanırım Alsancak'ta bağımlılık yapan bi hava var onu çözemedim iştee

Geri