izafiyet teorisi

Konu sahibi son olarak 2124 gün önce görüldü
Basit göründüğü kadar tıkalı bir teori işsiz Albert salmış böceği kaçmış bu dünyadan.

kısaca "ışık hızına ulaşabilirsek zamanı durdurabiliriz" şeklinde açıklanabilecek teori. biraz karışık olduğu için zannediyorum, internette bi evrim teorisi kadar ilgi görmez. ne de olsa evrimin süper zekalar tarafından "maymundan gelmek" boyutuna indirilip çürütülmesi daha kolay. :d

Hız arttıkça zaman yavaşladığına göre, bu teori kanıtlanmıştır. :T:

Gerçekten merak edenler ve teori hakkında bir şeyler öğrenmek isteyenler için 15 dakikalık türkçe altyazılı şu animasyonu önerebilirim.

Görecelilik Kuramıdır..
Kendinden önce yapılmış bütün bilimsel deneyleri sorgulayan, sınırını belirleyen bilimin geleceğine güneş olan teoremdir.

Diğer adıyla "görelilik teorisi."

Işık hızına yeterince yakın giden bir uzay gemisinde yaşayan astronotların evlerine döndüklerinde onlar için geçen 1 yılda dünyada kat kat fazla yıl geçmesi durumuyla da örneklendirilebilir.

Şurada gayet detaylı ve iyi bir anlatımı var;

[YOUTUBE]yG8TjQr0oQw[/YOUTUBE]

Şunu da inceleyebilirsiniz; bkz

Konuyu iyice anlayabilmek için National Geographic'ten evrende hız kavramı ; bkz

Interstellar filminde bu konudan bahsediliyordu, abartılmış mı bilmiyorum ama kızından ayrılıp uzaya giden bir baba döndüğünde kızını kendinden büyük halde, nerdeyse annesi gibi buluyordu.

Yer çekimi azaldıkça zaman hızlanır diye biliyorum. Uçakta bile ölçülmüş, zamanın saniyenin bilmem kaçta kaçı kadar hızlı aktığını duymuştum.

0CFlZ.jpg

Geri