MAÖL 10. Sınıf İstisnalara Göre Yönetim

Konu sahibi son olarak 2613 gün önce görüldü
1.6.1. İstisnalara Göre Yönetim
Günümüz işletmeleri büyüdükçe, ürün ve pazar çeşitlendirmesine gittikçe, teknik
gelişme ve firmalar arası rekabet arttıkça, çağdaş yöneticinin kontrol ve yönetmekle
yükümlü bulunduğu faaliyetlerin sayısı çoğalmakta, kuruluş içinde olan bitenle ilgili
kararları etkin ve verimli bir biçimde karara bağlama ve uygulamaya koyma olanakları
azalmaktadır. Bu nedenle yöneticiler, her konuda kendileri karar vermek yerine, günlük veya
periyodik olarak alınan olağan nitelikteki kararları astlarına devretmek zorundadır. Ancak
astların bilgi yetenek ve tecrübesiyle çözümlenemeyecek nitelikte olan orijinal durumlar
hakkında karar verme, çözüme kavuşturma sorumluluğu yöneticilerin kendilerine kalmalıdır.
Yetki devrinden istisna edilen bu tür kararlardan adını alan yönetim biçimine
“İstisnalara Göre Yönetim” adı verilmektedir. Şu halde modern yöneticinin ayrıntılarla
uğraşmadan zaman ve enerjisini hayati konulara yöneltmesi başarıyı arttıracaktır.
“Yönetimin Basitleştirilmesi” adı da verilen bu yaklaşım, yöneticinin yalnızca müdahale
etmesi gereken zaman kararlara karışmasını öngörür. İstisnalara göre yönetim, köklü bir
örgütsel düzenleme faaliyetidir. Yetişkin ve tecrübeli astlar gerektirir. İş bölümü, yetki ve
sorumlulukların genel bir gözden geçirilmesi veya yeniden düzenlenmesi – dağıtılması
üzerine kurulur.
Yönetici olarak bu modeli uygulayabilmeniz için astlarınızı sürekli eğitmeniz
gerektiği açıktır. Akıllı bir yönetici, eğitimden yararlanıp, gelişimi hızlandırır. Sonuçta,
yönetim sorumluluğunu onlarla paylaşarak hem daha başarılı olacak hem de daha az
yorulacaktır

Geri