İslam Tarihinde Ilk Siyasi Ayrılık Hangi Olaydan Sonra Ortaya çıkmıştır

Konu sahibi son olarak 2630 gün önce görüldü

İslam Tarihinde Ilk Siyasi Ayrılık Hangi Olaydan Sonra Ortaya çıkmıştır

Cemel Vakası (Cemel Olayı)

Hz.Ali ve Hz.Aişe'nin savaştığı Cemal Vakası olayında çıkmıştır. Basra yakınlarında savaşmışlar ve bu olay yüzünden yüzlerce sahabe ölmüştür, müslüman müslümanı öldürmüştür. Çok talihsiz bir hadise gerçekten, ancak tarihi olayları doğru anlamak lazım. Bugün bir düşmanlık beslemenin ayrılmanın bir faydası yok.
Olaylar doğru bilimsel ve tarafsızca tahlil edilirse İslam tarihi algımızda daha düzgün olacaktır.
Tüm olayı İbni-Sebe diye bir günah keçisi bulup ona yıkmayı ben gülünç buluyorum. Bu anlatım tarzı zaten akıla da büyük hakaret içeriyor. Maalesef gerçekler sandığımızdan çok daha farklı. İkisi de değerli insan bu şüphesiz, sahabe ancak olay gerçekten çok farklı.

Sanırım bu konuda konuyu açana katılmıyorum. Bir google konusu olarak açılmış olup cevapta yine ona göre dizayn edilmiştir...

Şahsi kanaatim ilk siyasi ayrılık Peygamberin naaşı daha yerdeyken 4 lü bir iktidar kavgası ile başlamıştır...

Taraflar:

1. Selefine halef seçilecek kişinin peygamber ailesinden olmasını isteyenler Hz Ali etrafında toplandılar...

2. Peygamberi kucaklayan ve onu yurtlarında ağırlayanlar olarak Halefin Medineden seçilmesini isteyenler...

3. Mevcut Mekkenin idaresi Fetihten öncesinde Emevilerdeydi. Emeviler bu idarenin yeniden ele geçmesi için hz osman etrafında öbeklenmek istediler.

4. Tehlikeyi sezen başta hz Ömer ve Peygamberin yakın arkadaşları Alel acele cebren Oy birliği olmaksızın Hz Ebu bekri.halife ilan etmişlerdir...

Bundan sonrasında Medineliler güçlerinin olmamasından kaynaklı sinmiş. Hz Ali iktidarı istemediği için ertelenmiş olup Emeviler ise İktidarı tekrar ele geçirmek için mücadelelerini sürdürmüşlerdir. Hz Osman dönemi bunun zirvesidir...

Dolayısı ile İlk siyasi ayrılıklar burada başlamış olup daha sonraki olayların köklerinin dayanacağı yerdir...

Bilgi - İnanç - Eylem

Geri